Intotdeauna ne dam seama cat de mult a contat pentru noi ceva sau cineva doar dupa ce pierdem acel lucru sau acea persoana. Nu va spunem nimic nou, asa este. Cu totii stim asta, si poate am si trait pe pielea noastra, de mai multe ori in viata, aceas

Intotdeauna ne dam seama cat de mult a contat pentru noi ceva sau cineva doar dupa ce pierdem acel lucru sau acea persoana. Nu va spunem nimic nou, asa este. Cu totii stim asta, si poate am si trait pe pielea noastra, de mai multe ori in viata, aceasta experienta.
Tocmai de aceea, credem ca e cu atat mai important sa semnalam luciditatea unor oameni de a avertiza asupra pericolului pierderii definitive a unor peisaje naturale din Romania, asa cum au patit-o case mai mari, occidentale.
O initiativa semnificativa care nu impresioneaza neaparat prin suma alocata, cat prin curajul Orange Romania si al fundatiei ADEPT Transilvania de a miza (aproape totul, adica succesul proiectului) pe parteneriatul cu comunitatea.
Fapt riscant si oarecum atipic pentru "aria" proiectelor de responsabilitate sociala, ce presupun, de regula, simplificand la maximum lucrurile, doar "bunavointa" cuiva de a primi niste bani, bunuri sau servicii.

Proiectul, in cuvintele initiatorilor

Proiectul demarat de Orange Romania se bazeaza pe un parteneriat incheiat cu fundatia ADEPT Transilvania pentru sprijinirea unui proiect inovativ dedicat conservarii biodiversitatii peisajului si dezvoltarii comunitatilor rurale.
Proiectul vizeaza o suprafta de 100.000 hectare din zona satelor sasesti, sud-estul Transilvaniei, o arie importanta din punct de vedere ecologic si cultural, caracterizata printr-o mare diversitate a florei si faunei, cu multe specii amenintate de disparitie la nivel international.
Cu toate acestea, exista o serie de factori care influenteaza negativ biodiversitatea acestei zone - abandonul pajistilor, managementul irational al padurilor, lipsa informatiilor, utilizarea intensiva de pesticide si ingrasaminte artificiale care distrug usor si definitiv flora si fauna bogata, poluand apele curgatoare. Proiectul are ca obiectiv conservarea biodiversitatii zonei si promovarea unei dezvoltari durabile, oferind in acelasi timp beneficii directe comunitatii locale.
Derularea programului va incepe in comuna Saschiz si va consta in actiuni menite sa incurajeze dezvoltarea economica a comunei prin continuarea practicarii agriculturii traditionale in spiritul conservarii biodiversitatii, incurajarea mestesugurilor, infiintarea de intreprinderi mici, precum si dezvoltarea agroturismului.
Succesul acestui proiect depinde in mare masura de implicarea comunitatii locale si de aceea un element principal al proiectului il vor constitui actiunile educationale pentru promovarea conservarii patrimoniului natural si cultural ca modalitate de a oferi locuitorilor un viitor mai bun din punct de vedere economic.
Proiectul isi propune sa contribuie la cresterea veniturilor comunitatii locale, cresterea oportunitatilor de dezvoltare a diferitelor activitati economice, obtinerea de beneficii pentru mediu in general, furnizarea de traininguri si consultanta specializata.
Fermierii vor beneficia de asistenta pentru a obtine surse de finantare, pentru a identifica oportunitati de vanzare a produselor lor si diversificarea activitatilor - agroturism, mestesuguri - in vederea obtinerii de venituri suplimentare.

Banii, curajul si ardelenii

Cum spuneam, finantarea asigurata de Orange Romania, de 170.000 de euro, nu este neaparat una care sa impresioneze, orice carcotas avand la indemana argumentul simplu al cifrei de afaceri a operatorului de telefonie mobila. Straduinta companiei de a gasi un proiect care sa conteze, increderea acordata comunitatii locale si "riscul" de a avea si peste multi ani peisaje naturale nealterate merita insa toata aprecierea. Mai ales pentru ca putine sunt companiile care aloca atat timp si atatea resurse pentru a finanta proiecte de responsabilitate sociala cu relevanta nationala, in locul unui comod si simplu transfer intr-un cont bancar a unei sume de bani care sa impresioneze.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.