Directia de Sanatate Publica (DSP) Constanta a informat Ministerul Sanatatii ca, la sfarsitul saptamanii trecute, in interval de 24 de ore, au fost inregistrate 2 decese la grupa de varsta 0-1 an, "posibil asociate cu infectia rujeolica". Bebelusii d
Directia de Sanatate Publica (DSP) Constanta a informat Ministerul Sanatatii ca, la sfarsitul saptamanii trecute, in interval de 24 de ore, au fost inregistrate 2 decese la grupa de varsta 0-1 an, "posibil asociate cu infectia rujeolica". Bebelusii decedati pe 2 si pe 3 decembrie aveau 9, respectiv 6 luni, ambii suferind de multiple afectiuni, in special infectii respiratorii. Medicii sustin ca infectia rujeolica s-a grefat pe acest fond tarat de infectii respiratorii frecvente si alte suferinte organice pre-existente.
DSP a declansat ancheta epidemiologica si de deces in ambele cazuri. Au fost, de asemenea, luate masuri de vaccinare antirujeolica a contactilor peste 7 luni si s-a administrat gama-globulina standard la contactii sub varsta de vaccinare.
Parintii copilului decedat vineri au sperat pana in ultima clipa ca micutul va fi salvat, iar rudele acestora cer acum socoteala medicilor, pentru ca ii cred responsabili de moartea lui. Ei au venit, sambata, la morga Spitalului Judetean de Urgenta Constanta sa ia trupul neinsufletit al bebelusului, dupa efectuarea necropsiei. Parintii cred ca bebelusul a murit din cauza ca acestuia nu i s-a administrat tratamentul corespunzator in momentul in care boala a aparut, iar cadrele medicale l-au conectat prea tarziu la aparatul de oxigen. "Am venit la urgenta Spitalului Judetean si ni s-a spus ca nu e nimic grav, sa stau acasa, ca e pojar si ca poate fi tratat acasa. Mi s-a prescris un medicament ca sa-i scada febra, dar dupa numai o zi am vazut ca nu poate respira si m-am dus cu el la urgenta, la Spitalul de Boli Infectioase", a declarat, potrivit Rompres, mama micutului. "Aici ni s-a spus ca are nevoie de oxigen, dar nu i s-a pus decat dupa ce copilul s-a invinetit si pentru ca era din ce in ce mai grav am fost trimisi cu el la sectia de terapie intensiva, la Spitalul Judetean de Urgenta Constanta", a adaugat ea. Parintii spun ca, intr-adevar, micutul a avut probleme medicale, insa sperau ca bebelusul va fi salvat. "La Spitalul de Boli Infectioase, copilului nu i s-a facut nimic, nu avea nici macar branula, desi ni s-a spus ca aici se trateaza rujeola", mai spun parintii. Unchiul copilului considera ca medicii nu si-au facut treaba si ca micutului nu i s-a administrat tratamentul corespunzator. "Au incercat sa faca ceva abia in ultima faza, medicii ar trebui trasi la raspundere pentru ca sa nu mai fie omorati copii nevinovati", crede acesta.
Spitalele buzoiene au intrat in carantina
Spitalele buzoiene au intrat in carantina, autoritatile medicale de la nivel local luand aceasta masura in scopul prevenirii raspandirii cazurilor de rujeola. Potrivit sefului Serviciului Epidemiologic din cadrul DSP Buzau, medicul Carmen Scantei, inca din luna februarie a acestui an in judet a fost declarata epidemie de rujeola. Peste o suta de persoane au fost diagnosticate cu aceasta boala, iar asupra altor circa 170 a existat suspiciunea ca au contactat rujeola. Pentru prevenirea raspandirii afectiunii, DSP Buzau a decis restrictionarea accesului vizitatorilor in spitale. "Am revenit in aceasta perioada cu carantinarea pentru ca s-a constatat ca in ultima vreme vizitatorii au accesat chiar sectoare de inalt risc, lucru pe care nu ni-l mai putem permite pentru ca la nivel national au crescut cazurile de rujeola si exista un real pericol si pentru judetul Buzau", a declarat medicul Carmen Scantei. In aceste conditii, pachetele cu medicamente si hrana din partea rudelor ajung la bolnavi prin intermediul cadrelor medicale, dupa un program stabilit de conducerea spitalelor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.