Romanii care au cumparat terenuri la un pret mic si au oferte bune pentru a le vinde ar trebui sa mai aiba putina rabdare si sa le vanda abia anul viitor, in conditiile schimbarii modului de impozitare a tranzactiilor imobiliare. Potrivit proiectului
Romanii care au cumparat terenuri la un pret mic si au oferte bune pentru a le vinde ar trebui sa mai aiba putina rabdare si sa le vanda abia anul viitor, in conditiile schimbarii modului de impozitare a tranzactiilor imobiliare. Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, incepand din 2006, vanzarea caselor sau a terenurilor detinute mai putin de trei ani se va impozita cu 2%, aplicat la pretul de vanzare. Pana acum, impozitul era de 10%, insa se aplica la castigul obtinut din tranzactia imobiliara. In aceste conditii, consultantii companiei PricewaterhouseCoopers (PwC) sfatuiesc posesorii de astfel de active imobiliare sa astepte anul viitor pentru a vinde activele achizitionate la un pret mic si pentru care pot obtine un pret semnificativ mai mare. "Daca vor vinde in acest an, atunci vor plati un impozit de 10% asupra castigului obtinut. Avand in vedere ca acest castig este semnificativ si taxa este in consecinta. Anul viitor, insa, impozitul este de 2% asupra pretului de vanzare", a aratat Romulus Badea, manager consultanta fiscala in cadrul PwC. Potrivit consultantului fiscal, veniturile din investitii (dividende, dobanzi, tranzactii cu actiuni) vor suferi cele mai importante modificari incepand din 2006, avand in vedere majorarea la 16% a impozitelor pentru aceste castiguri. In prezent, dobanzile si dividendele sunt taxate cu 10%, iar veniturile bursiere cu 1% sau 16% in functie de perioada de detinere a actiunilor. Badea arata ca, in aceste conditii, investitorii vor prefera reinvestirea profitului in locul distribuirii dividendelor. Cat priveste cota unica de impozitare, aplicata din acest an in Romania, Badea a precizat ca masura a reprezentat o relaxare fiscala, insa efectele sale pozitive nu pot fi sporite fara o reducere a contributiilor sociale. In acest sens, consultantul PwC a exemplificat ca, un salariu net de 1000 de lei, costa angajatorul 1900 de lei in acest an si 1540 de lei anul viitor. Din ianuarie 2006, contributiile sociale platite de angajator vor fi reduse cu 2%.
PricewaterhouseCoopers a organizat, recent, seminarul cu tema "Radiografia fiscalitatii in Romania". (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.