30 noiembrie 2004. Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. si candidat la Presedintie, a solicitat anularea alegerilor de la 28 noiembrie, invocand fraude electorale. Decembrie 2005. Scandalul fraudarii alegerilor a fost rezolvat. Romaneste!

30 noiembrie 2004. Traian Basescu, copresedinte al Aliantei D.A. si candidat la Presedintie, a solicitat anularea alegerilor de la 28 noiembrie, invocand fraude electorale. Decembrie 2005. Scandalul fraudarii alegerilor a fost rezolvat. Romaneste!

Alexandru Radu, fost membru al Biroului Electoral Central, povesteste intr-o carte lansata recent, ""Cum am fraudat alegerile?!"", din culisele activitatii BEC. Cum scandalul fraudarii alegerilor a facut mare valva la vremea respectiva, autorul descrie si comenteaza finalul acestui ""puseu electoral"" pe care unii analisti l-au catalogat atunci decisiv in stabilirea invingatorului in cursa prezidentiala. ""Cat priveste mult-discutata problema a fraudei electorale, lucrurile s-au rezolvat... romaneste! Astfel, plangerea penala depusa de Alianta impotriva membrilor BEC, care ii viza inclusiv pe reprezentantii D.A., Radulescu si Onisei, a ramas in coada de peste. Au trecut luni bune de la alegeri fara ca publicul larg sau macar cei direct interesati, adica membrii BEC, sa fie informati in legatura cu modul de rezolvare a plangerii. Desi eu unul am cerut public, in mod repetat, ca plangerea sa-si urmeze cursul firesc si sa fie dat un verdict in cauza respectiva. O fac si pe aceasta cale, caci nu vreau ca documentul cu pricina sa se transforme, in timp, intr-un obiect de santaj la adresa mea ori a altor fosti membri ai BEC.
DUPA OPT LUNI. Abia la 16 august 2005 am putut afla cu totii, dar pe o cale ocolita, verdictul in cazul plangerii penale a Aliantei. Cel care ne-a dat vestea a fost... Cozmin Gusa, membru PD si apropiat al lui Traian Basescu la momentul alegerilor, acum lider al unui nou partid. Dupa audierea sa la Parchetul General in asa-numitul caz al stenogramelor PSD, Gusa a explicat presei ca i-a intrebat pe procurori care este solutia in cazul fraudei electorale, iar raspunsul primit a fost ca s-a dispus neinceperea urmaririi penale (celebrul NUP) a celor acuzati. (...) Asa stand lucrurile, la 17 august am solicitat, in scris, procurorului general sa-mi comunice oficial modul de rezolvare a plangerii penale depuse de Alianta la data de 30 noiembrie 2004. Pana in momentul tiparirii prezentelor randuri nu am primit nici un raspuns. Pe de alta parte, o frauda trebuie probata si, odata dovedita, cei vinovati, sanctionati. BEC nu a putut-o face; de altfel, legea nici nu-i prea permitea. Este deci rolul altora sa o faca. Cine si cum? Spre exemplu, Parlamentul poate institui o comisie de ancheta asupra modului de desfasurare a alegerilor, stim insa cu totii ca o astfel de comisie nu fiinteaza, chiar daca au fost destule voci care au cerut-o. Ce sa intelegem de aici? Ca alegerile au fost corecte, nu-i asa!? Spre o astfel de concluzie ar inclina si rapoartele asupra alegerilor elaborate de diferite organisme, precum OSCE, IPP sau APD, chiar daca acestea puncteaza numeroasele iregularitati ale scrutinului. Teza alegerilor corecte are insa multi critici. (...)
IN ASTEPTAREA RAPORTULUI. Mai mult chiar, ideea ca alegerile au fost fraudate a devenit o afirmatie comuna, folosita ca arma in disputa dintre principalii actori politici. Toate bune si frumoase, numai ca nimeni, nici o institutie competenta a statului nu a demonstrat acest lucru. E drept, nici contrariul! Poate insa ca, atunci cand raportul, sa-i zicem, oficial asupra alegerilor, cel care, in conformitate cu legea, trebuia elaborat de AEP, va intra in dezbaterea Parlamentului, vom avea o buna ocazie pentru a ne lamuri o data pentru totdeauna: a fost sau nu frauda electorala. (...) Va pot spune ca in conformitate cu cele comunicate de Politie, la cererea mea expresa, au fost inregistrate 252 de dosare penale, din care 239 au fost solutionate"", scrie Alexandru Radu.

CUM A INCEPUT TOTUL


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.