Electoratul kazah este asteptat maine la urne pentru a-si desemna presedintele in cadrul unui scrutin care se anunta lipsit de surprize, analistii politici anticipand realegerea in functie a sexagenarului Nursultan Nazarbaiev. Presedintele kazah in e
Electoratul kazah este asteptat maine la urne pentru a-si desemna presedintele in cadrul unui scrutin care se anunta lipsit de surprize, analistii politici anticipand realegerea in functie a sexagenarului Nursultan Nazarbaiev. Presedintele kazah in exercitiu "este sustinut de 55-60% din populatie si nu poate pierde aceste alegeri, chiar si in absenta fraudelor", afirma Sabit Jussupov, directorul unui centru de cercetare din Alma Ata, citat de Mediafax. Potrivit activistilor kazahi pentru drepturile omului, "alegerile nu vor fi nici libere, nici democratice, deoarece, daca populatia sustine presedintele, o face pentru ca propaganda de stat e singura sursa de informare disponibila". "Din punct de vedere tehnic, votul va fi mai transparent, insa, politic vorbind, Opozitia a fost privata de drepturile sale", a apreciat Evgheni Jovtis. Beneficiar al unei campanii electorale discrete, Nursultan Nazarbaiev se bucura de o mare popularitate, in special datorita situatiei economice bune a unei tari pe care o conduce cu mana de fier inca din perioada sovietica. Printre contracandidatii lui Nazarbaiev, creditati, de altfel, cu putine sanse de castig, se afla reprezentantul coalitiei de Opozitie Pentru un Kazahstan Drept, Jarmahan Tuiakbai, fostul ministru al Muncii, Alihan Baimenov, trecut, de asemenea, in tabara Opozitiei, ecologistul Mels Eleusizov si deputatul comunist Erasil Abilkasimov.
"Oamenii doresc reforme, dar nu si o revolutie"
Kazahstanul s-a impus in cei 14 ani de independenta ca lider in Asia Centrala, datorita stabilitatii politice si a unei dezvoltari economice exceptionale in regiune, comenteaza Mediafax. Aceste succese ii permit presedintelui in exercitiu, Nursultan Nazarbaiev, sa beneficieze de sustinerea SUA, a Rusiei si a Chinei. Initial, Kazahstanul nu a avut de oferit nimic deosebit, cu exceptia a milioane de kilometri patrati de stepa neospitaliera, insa s-a evidentiat prin rezervele de petrol de care dispune, estimate la 26 de miliarde de barili in 2004, care i-au permis sa inregistreze o crestere economica anuala de 10%. Kazahstanul ar putea deveni, din acest punct de vedere, o alternativa la Orientul Mijlociu, reprezentand o atractie pentru SUA, dar si o tinta pentru China, in cautare permanenta de resurse energetice. "Kazahstanul are o politica externa multivectoriala. De aceea, chiar si in lipsa unor progrese democratice, exista un consens ca Nazarbaiev sa ramana la putere", a explicat Evgheni Jovtis, militant pentru drepturile omului in aceasta tara. "Oamenii stiu ca sistemul inregistreaza esecuri, insa deocamdata doresc reforme, dar nu si o revolutie", a declarat Sabit Jussupov, analist la centrul de cercetare de la Alma-Ata.
Opozantii neaga ca ar avea intentii revolutionare, dar nu exclud posibilitatea de a organiza proteste, in caz de fraude. Un exemplu in acest sens l-ar putea constitui Azerbaidjanul vecin, Opozitia de la Baku continuand sa solicite, in prezent, anularea rezultatelor alegerilor legislative de la 6 noiembrie, compromise de numeroase fraude denuntate de observatorii occidentali. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.