Droguri la soldatii norvegieni
Testele pentru depistarea prezentei narcoticelor in organism efectuate, in primavara, in randul soldatilor norvegieni au iesit pozitive in cazul a opt la suta dintre recruti, relateaza cotidianul Aftenposte
Droguri la soldatii norvegieni
Testele pentru depistarea prezentei narcoticelor in organism efectuate, in primavara, in randul soldatilor norvegieni au iesit pozitive in cazul a opt la suta dintre recruti, relateaza cotidianul Aftenposten, in editia online, consultat de Mediafax. La incorporarea care a avut loc in luna aprilie, la baza Madla din Stavanger si la Scoala regala militara din Rena, divizia antinarcotice a politiei a fost prezenta pentru a preleva teste de urina. Rezultatele au aratat ca 120 dintre cei 1615 recruti - 98 la Madla si 22 la Rena - consumasera droguri cu putin timp inainte de a se prezenta la unitatile respective. Ei luasera hasis, amfetamine, ecstasy si cocaina. Toti consumatorii au fost dati pe mana politiei, au fost dati afara din armata si au primit amenzi. "Nu vrem sa avem de-a face cu drogati. Cum avem tot mai mult misiuni in strainatate, sisteme de arme mai avansate, cu riscurile pe care le implica, trebuie sa-i tinem departe de armata", a declarat un purtator de cuvant al armatei, referindu-se la recrutii depistati pozitiv.
A crescut traficul in Constanta
Evolutia traficului de droguri este dramatica, numai in judetul Constanta fiind capturate, in primele sase luni ale acestui an, peste 100 de kilograme de cocaina, 18 kilograme de heroina si aproximativ 8000 de comprimate Ecstasy. Numarul traficantilor depistati in perioada ianuarie-iunie 2005 este egal cu cel inregistrat in anii 2003 si 2004, la un loc, a declarat procurorul Gil Julien Grigore, din cadrul Biroului de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism Constanta. "Pe litoral, piata de desfacere a drogurilor este mai mare si sunt si mai multi consumatori, comparativ cu alte zone din tara. Traficul de stupefiante este un fenomen deosebit de periculos, ce aduce grave prejudicii sanatatii publice, si care, din pacate, cunoaste cresteri semnificative de la an la an", a precizat procurorul. Potrivit acestuia, in 2005 s-a constatat atat o micsorare, cat si o marire a limitelor de varsta ale traficantilor si consumatorilor. "Este alarmant ca depistam tot mai multi traficanti ce provin din randul elevilor de licee. Pe de alta parte, daca in anii anteriori varsta maxima a acestora nu era, de regula, mai mare de 30 de ani, acum, sunt si persoane de peste 40 de ani care se ocupa cu o astfel de activitate infractionala", a conchis procurorul.
Mai putini infractori romani
Numarul de infractiuni comise de cetateni romani pe teritoriul Austriei s-a redus in primele sase luni ale anului 2005, comparativ cu perioadele anterioare, potrivit Ministerului de Interne de la Viena, care a prezentat un bilantul infractional general in perioada ianuarie-iunie 2005. Potrivit cotidianului Die Presse, consultat de Rompres, Gerald Hesztera de la Biroul federal al politiei a apreciat drept "exemplar" programul de cooperare in materie de prevenire si combatere a infractiunilor desfasurat cu autoritatile romane. Acesta a permis scaderea numarului de delicte comise de cetateni romani in Austria, la capitolele trafic de droguri si de persoane, dar si ca numar total de infractiuni. "Executivul roman nu mai permite persoanelor suspecte sa iasa din tara", a explicat oficialul austriac. De altfel, statisticile ministerului austriac indica o reducere pe ansamblu cu aproape patru procente a numarului total de infractiuni pe teritoriul austriac si de sapte procente in perimetrul capitalei Viena. Potrivit lui Gerald Hesztera, aceasta scadere se datoreaza colaborarii cu autoritatile din statele vecine care au aderat la Uniunea Europeana in 2004.
Traficant extradat
Autoritatile columbiene l-au extradat Frantei pe libanezul Rady Zaiter, urmarit pentru trafic de droguri si acuzat ca a finantat organizatia integrista libaneza Hezbollah, au anuntat serviciile secrete din Columbia (DAS), citate de AFP si preluate de Rompres. Rady Zaiter, de 39 ani, a fost remis de agenti columbieni autoritatilor franceze care l-au condus la Paris, unde mai este acuzat de trafic de fiinte umane, a declarat presei un responsabil al DAS, Albeiro Espitia. Zaiter a fost arestat la Bogota la jumatatea lunii iunie in cursul operatiunii "Damas", care a permis distrugerea retelei pe care o conducea. Reteaua trimitea cocaina in SUA, Europa si Orientul Mijlociu, finantand Hezbollah, potrivit autoritatilor din Bogota.
Solidaritate cu Pele
Presedintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, s-a declarat solidar cu "regele" Pele, fosta vedeta a fotbalului mondial, al carui fiu se afla in inchisoare pentru trafic de droguri, transmite Rompres. "Cine este tata, stie ce inseamna ca cineva sa-ti intinda o mana si sa fie solidar cu tine", a declarat seful statului brazilian, adaugand ca Pele merita acest lucru pentru ca este "o figura exceptionala, extraordinara, care trece printr-un moment dificil". Dupa cum se cunoaste, Edson Cholbi do Nascimento (Edinho), in varsta de 35 de ani, fost portar al echipei Santos, se afla in inchisoare din luna iunie fiind acuzat de trafic de droguri.
SDEA a anihilat 80 de retele
Agentia scotiana de combatere a traficului cu droguri (SDEA) a capturat droguri de 22 de milioane de lire sterline si a anihilat peste 80 de retele de infractori, in decurs de un an si jumatate, informeaza The Herald in editia electronica, consultata de Mediafax. Potrivit celui de-al doilea raport anual al SDEA, in ultimele 18 luni, membrii agentiei au confiscat stupefiante in valoare de aproximativ 22 de milioane de lire sterline si proprietati ale traficantilor de droguri in valoare de 30 de milioane de lire. De asemenea, SDEA a anihilat peste 80 de retele de infractori. Raportul SDEA arata ca bandele infractionale au devenit mai sofisticate in modul de organizare, sunt extinse si opereaza la nivel international, fiind chiar specializate. Astfel, mafia rusa detine suprematia in ceea ce priveste contrabanda cu tigari, kurzii si turcii sunt in majoritate implicati in traficul cu stupefiante, bulgarii si albanezii fac in mod special trafic de persoane, in timp ce romanii se axeaza cu precadere pe furturi. SDEA este un organism scotian de raspuns la criminalitatea internationala, fiind competenta nu numai in ceea ce priveste combaterea traficului de droguri, dar si in infractiunile in domeniul informatic si in spalarea banilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.