Expertii romani au identificat virusul gripei aviare la alte 8 pasari in Delta Dunarii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In golful Muzura au fost descoperite 5 lebede de vara,
Expertii romani au identificat virusul gripei aviare la alte 8 pasari in Delta Dunarii, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR). In golful Muzura au fost descoperite 5 lebede de vara, iar in Obretinul Mic alte 2 lebede de vara si o gaina de balta. Noile focare nu au impact asupra pasarilor domestice sau asupra populatiei pentru ca in zona nu sunt localitati. De altfel, la Obretinul mic au mai fost gasite pasari la care s-a identificat virusul gripei aviare. Probele de la cele opt pasari vor fi transmise Laboratorului de specialitate de la Weybridge, Londra. Cat priveste probele prelevate de la pasarile din Caraorman, unde a fost stabilit, de catre romani, ca au fost infestate cu virusul H5, laboratorul de la Londra a stabilit ca este varianta H5N1, virus inalt patogen, ca in cazul tuturor probelor din Romania. Vestea buna este ca focarul de la Maliuc urma sa fie inchis ieri. Peste o suta de "pui santinela" au fost trimisi, la inceputul lunii noiembrie din judetul Braila in localitatea tulceana Maliuc, unde au fost confirmate doua cazuri de gripa aviara la pasari. Localitatea a intrat in carantina, iar populatia a fost vaccinata contra gripei umane. In acelasi timp, pasarile din zona au fost sacrificate. Autoritatile au inchis deja primul focar de gripa aviara din localitatea Ceamurlia de Jos la 11 noiembrie, dupa ce s-a constatat ca "puii santinela" care au fost plasati in mai multe gospodarii ale populatiei sunt sanatosi, iar testele de laborator facute pe probe recoltate de la acestia au fost negative. La inceputul saptamanii trecute, Ministerul Agriculturii a anuntat, insa, ca virusul gripei aviare H5 a fost identificat la patru gaini din localitatea Caraorman din Delta Dunarii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.