Trei pacienti ai Spitalului de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare, internati in Sectia Penala, au evadat in noaptea de sambata spre duminica, ei fiind prinsi dupa cateva ore de politistii din Calafat. George Sorin Stanciu, in varsta de 39 de ani, din
Trei pacienti ai Spitalului de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare, internati in Sectia Penala, au evadat in noaptea de sambata spre duminica, ei fiind prinsi dupa cateva ore de politistii din Calafat. George Sorin Stanciu, in varsta de 39 de ani, din Calafat, Iulian Mocanu, de 30 de ani, din comuna Mladieni, judetul Teleorman, si Mihail Stefan, in varsta de 46 ani, din localitatea Grivita, judetul Ialomita, au evadat dupa ce au reusit sa deschida, cu ajutorul unor linguri, geamurile salonului in care erau internati. "Acestia aveau in salon niste linguri pe care le foloseau in cazul in care mai doreau sa manance in afara meselor, in salon. Pentru ca sunt puscariasi si au experienta au reusit sa deschida fereastra si au fugit. Angajatii nostri au observat imediat disparitia lor si au plecat sa-i caute si au reusit sa-i gaseasca in timp util", a declarat Marcelea Ticu, liderul de sindicat al angajatilor de la spitalul din Poiana Mare.
La scurt timp de la evadare a fost alertata Politia, oamenii legii din Calafat reusind sa-i prinda pe cei trei dupa cateva ore. "Acestia erau inregistrati in evidente cu afectiuni psihice. Duminica dimineata, politistii din municipiul Calafat l-au depistat pe unul dintre pacienti, George Sorin Stanciu, la domiciliul sau din aceeasi localitate. In aceeasi zi, la ora 18.50, in Gara Calafat, politistii l-au depistat si retinut pe Iulian Mocanu si pe Mihail Stefan. Cei trei au fost reinternati in Spitalul de Neuropsihiatrie Poiana Mare", a declarat subcomisarul Maria Vasile, din cadrul IPJ Dolj.
470 de pacienti
La Spitalul de Neuropsihiatrie de la Poiana Mare sunt internati peste 470 de bolnavi, din care 190 sunt spitalizati conform articolul 114 Cod penal (n.r. - atunci cand autorul unei infractiuni este bolnav mintal ori toxicoman si se afla intr-o stare care prezinta pericol pentru societate) si 280 bolnavi psihici cronici. Potrivit unui raport din 17 august, la Spitalul din Poiana Mare au decedat peste 45 de pacienti de la inceputul anului 2004 si pana la inceputul lunii august 2005. Conditiile de la acest spital au fost criticate de mai multe organizatii internationale, problema aflandu-se si in atentia Comisiei Europene. Amnesty International a criticat situatia deplorabila a spitalelor de psihiatrie din Romania, in special pe cea de la spitalul din Poiana Mare, acuzand numeroase violari ale drepturilor pacientilor si cerand autoritatilor romane sa reformeze sistemul pentru a respecta cerintele internationale in domeniu. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.