Camera Reprezentantilor din Congresul de la Washington, dominata de republicani, a respins, vineri, in urma unor dezbateri agitate, o rezolutie de retragere imediata a trupelor americane din Irak, informeaza Rompres. Republicanii, care au introdus re
Camera Reprezentantilor din Congresul de la Washington, dominata de republicani, a respins, vineri, in urma unor dezbateri agitate, o rezolutie de retragere imediata a trupelor americane din Irak, informeaza Rompres. Republicanii, care au introdus rezolutia pe agenda dezbaterilor cu doar cateva ore inainte ca parlamentarii sa intre in minivacanta de Ziua Recunostintei, au sustinut ca, prin acest vot, au intentionat sa exprime sprijinul fata de trupele americane din Irak. Democratii, in schimb, l-au calificat drept o manevra politica si un atac personal impotriva parlamentarului democrat de Pennsylvania John Murtha, care, cu o zi inainte lansase un apel la retragerea militarilor americani din Irak, "cat mai curand posibil". Gestul reprezentantilor republicani constituie cea mai recenta actiune dintr-o adevarata ofensiva lansata in ultima saptamana de presedintele George W. Bush si de vicepresedintele Dick Cheney impotriva celor care critica razboiul din Irak, pe care ii califica drept "nepatrioti" si "ipocriti", mentioneaza Reuters. Bush a respins din nou, sambata, ideea retragerii trupelor americane din Irak, apreciind ca a stabili in prezent o data pentru aceasta operatiune "ar garanta o catastrofa". Intre timp, situatia pe teren este departe de a se calma. Sambata, un atentat cu masina-capcana, comis intr-o piata din Bagdad, s-a soldat cu 13 morti si 20 de raniti. Atacul, survenit la numai o zi dupa ce, in urma unei serii de trei duble atentate sinucigase, zeci de persoane si-au pierdut viata si alte zeci au fost ranite.
Pentagonul a decis deschiderea unei anchete privind activitatile fostului subsecretar din cadrul Ministerului american al Apararii Douglas Feith, considerat unul dintre principalii arhitecti ai razboiului din Irak. Investigatiile, initiate la solicitarea Comisiei de informatii a Senatului sunt coordonate de inspectorul general al Pentagonului, si au scopul de a stabili daca "biroul de planuri speciale" condus de Feith a desfasurat, in perioada septembrie 2002 - iunie 2003, operatiuni "neautorizate, ilegale sau neadecvate" cu informatii secrete, in perspectiva razboiului din Irak. Democratii au acuzat serviciile conduse de Douglas Feith ca au manipulat informatiile referitoare la regimul lui Saddam Hussein, provenite de la diverse surse din opozitia irakiana de la acel moment, pentru a intari argumentele in favoarea unei interventii militare. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.