Directorul cotidianului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, a fost audiat, ieri, de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca martor in dosarul Rompetrol. "Am profitat de aceasta invitatie pentru a declara in scris procurorilor c
Directorul cotidianului ZIUA, Sorin Rosca Stanescu, a fost audiat, ieri, de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ca martor in dosarul Rompetrol. "Am profitat de aceasta invitatie pentru a declara in scris procurorilor ca am indicii temeinice ca ei utilizeaza instrumentele legale pe care le au la dispozitie pentru a alimenta un razboi care, in esenta lui, este politic, indreptat impotriva liderului liberal Dinu Patriciu", a declarat Sorin Rosca Stanescu, pentru Mediafax.
Directorul ZIUA a sesizat si va sesiza toate instantele interne si externe
De asemenea, el a solicitat sa i se raspunda la intrebarea formulata in scris daca a existat sau nu un ordin legat de cercetarea conturilor sale. Sorin Rosca Stanescu a mai spus ca le-a semnalat procurorilor ca s-a plans si se va plange tuturor instantelor interne si externe cu privire la faptul ca date confidentiale din acest dosar - inclusiv citarea lui ca martor - au fost puse in mod discriminatoriu la dispozitia presei.
Instantele interne la care directorul cotidianului Ziua va depune plangeri sunt Parchetul instantei supreme - prin plangere penala, Consiliul Superior al Magistraturii, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Bancilor. In ceea ce priveste instantele externe la care ziaristul va depune plangere, acestea vor fi stabilite de catre avocati. Plangerile ar urma sa fie depuse dupa ce va fi dat un raspuns intrebarii scrise a lui Sorin Rosca Stanescu legate de cercetarea conturilor sale. Termenul legal de raspuns la aceasta intrebare expira la sfarsitul acestei luni, a mai spus directorul ZIUA.
Verificari in conturile a 60 de persoane
Surse bancare au declarat, recent, agentiei MEDIAFAX ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) a solicitat verificarea conturilor a 60 de persoane, printre care premierul Calin Popescu Tariceanu si sotia sa, Ioana, senatorul UDMR Verestoy Attila, senatorul liberal Teodor Melescanu, presedintele organizatiei Bucuresti a PNL Ludovic Orban, liberalul Radu Boroianu, dar si fostul sef SIE Catalin Harnagea. Pe lista sunt si oamenii de afaceri Sorin Marin - fost actionar Rompetrol, Dinu Patriciu si sotia, Phil Stephenson - vicepresedinte Rompetrol, John Works - fost director executiv al aceleiasi companii, Nicolae Ratiu, Dan Fischer si Camelia Voiculescu, alaturi de ziaristii Mircea Toma, Sorin Rosca Stanescu, Liviu Mihaiu si sotia sa, Ioan T. Morar si Sorin Vulpe. Punerea sub supraveghere a conturilor dispusa in dosarul 111/D/P/ 2005 este datata 20 octombrie si vizeaza verificarea circuitului financiar incepand cu 1 ianuarie 2001, sustin sursele citate. Punerea sub supraveghere a conturilor bancare si a conturilor asimilate acestora poate fi facuta de institutiile bancare la cererea Parchetului instantei supreme, fara sa fie declansata urmarirea penala impotriva persoanei ale carei circuite financiare sunt verificate. Solicitarea de punere sub supraveghere a conturilor a celor 60 de persoane a survenit anchetei referitoare la modul de tranzactionare a actiunilor Rompetrol.
Omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, in acest dosar, alaturi de alte persoane.
Acest dosar s-a aflat in centrul unui scandal public in momentul in care a fost confirmata informatia potrivit careia, in ziua in care Patriciu a fost citat la audieri si ulterior retinut, primul-ministru a sunat la procurorul general Ilie Botos pentru a se interesa cu privire la caz. Patriciu a fost primit, saptamana trecuta, de catre premierul Tariceanu intr-o audienta in cursul careia omul de afaceri a exprimat punctul sau de vedere privind necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie in anchetarea companiei pe care o reprezinta si a informat despre presupuse scurgeri de informatii dinspre Parchet spre companii din acelasi domeniu de activitate. Punctul de vedere exprimat de Dinu Patriciu privind ancheta Rompetrol va fi transmis ministrului Justitiei, in vederea unei informari a Consiliului Superior al Magistraturii. Presedintele companiei a cerut o audienta si presedintelui Romaniei, pentru aceeasi problema, fiind indrumat insa catre compartimentul de probleme cetatenesti. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.