Averile celor mai bogati 300 de romani au crescut anul acesta cu 3 miliarde de dolari fata de anul trecut. Potrivit editiei a IV-a a Top 300 realizat de revista Capital, averile insumate ale acestora se situeaza in jurul valorii de 16 miliarde de dol
Averile celor mai bogati 300 de romani au crescut anul acesta cu 3 miliarde de dolari fata de anul trecut. Potrivit editiei a IV-a a Top 300 realizat de revista Capital, averile insumate ale acestora se situeaza in jurul valorii de 16 miliarde de dolari, suma care reprezinta aproximativ 22% din Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei. In 2004, averile celor mai bogati romani reprezentau, la un calcul simplist, putin peste 17% din PIB, ceea ce inseamna ca bogatia creste mai repede decat PIB. Imobiliarele, piata de capital si comertul cu amanuntul sunt domeniile care i-au facut pe bogatii anului 2005 mai bogati decat in 2004. Potrivit Capital, calculele pentru evaluarea averilor au fost efectuate pe baza datelor de bilant inregistrate in 2004, insa s-a avut in vedere si evolutia afacerilor de-a lungul acestui an. Pe langa indicatori precum cifra de afaceri sau profit, in cazul anumitor afaceri au fost evaluate si activele din patrimoniu. Valoarea proprietatilor imobiliare a fost stabilita in conformitate cu pretul pietei si cu ajutorul specialistilor. Acolo unde a fost cazul, din valoarea averilor a fost scazut nivelul datoriilor catre stat ale companiilor detinute. Limita de intrare in top a fost majorata, in acest an, de la 5 milioane de dolari la 7 milioane de dolari. In companiile detinute de oamenii de afaceri prezenti in top lucreaza, in total, aproximativ 800.000 de salariati, cu 100.000 mai mult decat in anul precedent.
Iulian Dascalu si-a crescut averea de cinci ori
Iosif Constantin Dragan, care de la lansarea Top-ului Capital a ocupat primul loc, a fost detronat, in acest an, de omul de afaceri Ion Tiriac, primul roman miliardar in dolari. Averea fostului tenisman este estimata de revista mentionata la 0,9 - 1 miliard de dolari. Fata de anul trecut, omul de afaceri si-a sporit averea cu aproximativ 200 de milioane de dolari. Pe locul secund se afla Iosif Constantin Dragan, fondatorul companiei Butan Gas in Italia, urmat de Sorin Ovidiu Vantu, cu o avere estimata la 750 de milioane de dolari.
Cea mai spectaculoasa crestere a averii a reusit-o ieseanul Iulian Dascalu, care si-a sporit avutia cu 500% in principal in urma finalizarii uneia dintre cele mai semnificative investitii din vestul tarii. Este vorba despre Iulius mall din Timisoara, investitie in valoare de circa 45 de milioane de dolari. O majorare considerabila a averii a obtinut si Sorin Ghite, care a incasat 400 de milioane de dolari in urma vanzarii operatorului de televiziune si cablu Astral Telecom, catre United PanEuropean Communication.
Cine a "intrat" in Top 300
Fata de anul trecut, 41 de oameni de afaceri au parasit topul, in principal din cauza aprecierii semnificative a monedei europene, dar si a problemelor cu justitia, au aratat reprezentantii Capital. Printre cei care au parasit clasamentul se numara Omar Hayssam, Octavian Iancu, Constantin Margarit si Dumitru Sechelariu.
Pe de alta parte, nou intrati in top sunt patronii principalei firme de imobiliare din Brasov, Altanta House, familia Zinger, cu avere estimata la 180-200 de milioane de dolari, suma care ii propulseaza direct in primele 20 - de locuri ale topului. Alti "boboci" de top sunt Dumitru Tudor, mostenitorul a 45.000 metri patrati de teren in zona de nord a Capitalei, langa Satul Francez, dar si jucator pe Bursa, cu o avere estimata la 60 de milioane de dolari si Cali Costan (35-40 milioane de dolari), care conduce un grup de 10 companii ce ofera solutii integrate, de la consultanta si proiectare pana la telecomunicatii si dotarea cu echipamente a structurilor construite.
Ministrii mai bogati decat ceilalti
Potrivit redactorilor Capital, actualul Guvern are mai multi oameni de top decat precedentul, in conditiile in care este reprezentat la varf, respectiv de premierul Tariceanu si vicepremierul George Copos. Cel mai bogat politician este, insa, presedintele Partidului Conservator, Dan Voiculescu, cu o avere estimata la 350 de milioane de dolari, urmat de colegul sau de partid, vicepremierul George Copos, cu 230 - 240 milioane de dolari. Afacerile vicepremierului Copos au crescut in ultimul an, in portofoliul sau intrand si hotelul Athenee Palace Hilton. Are in plan extinderea Crowne Plaza si Athenee Palace Hilton. Cea mai puternica firma a vicepremierului este Ana Imep, cu 60 de milioane de dolari cifra de afaceri. Pe locul trei este senatorul UDMR Attila Verestoy, cu 46-48 de milioane de dolari. Pe locul opt figureaza premierul Calin Popescu Tariceanu, cu o avere estimata la 15 milioane de dolari. Pe locul 11 in clasamentul politicienilor se afla fostul ministru al Economiei, Dan Ioan Popescu, deputat PSD, care are o avere estimata la 11-12 milioane de dolari.
Vantu, primul in topul mass-media
Sorin Ovidiu Vantu este cel mai bogat roman din mass-media, cu o avere de 750 de milioane de dolari. Desi catalogul Capital sustine ca ar controla mai multe posturi de radio si TV, potrivit Mediafax omul de afaceri a recunoscut numai calitatea de consilier al Realitatea TV. Pe locul urmator se afla, la egalitate, fratii Micula, patronii National TV, cu o avere estimata la 700-750 de milioane de dolari, si familia Paunescu (B1TV). Cristian Burci, actionar la Graffiti/BBDO, Media Direction si Global Media, ocupa primul loc intre oamenii din publicitate, cu o avere de 85-90 de milioane de dolari. Potrivit Capital, Burci a ajuns la aceasta suma prin vanzarea Prima TV si a retelelor de radio Kiss FM si Star FM, pentru 30 de milioane de dolari. El este urmat de fondatorul trustului MediaPro, Adrian Sarbu (65-70 milioane de dolari) si proprietarul agentiei Tempo Advertising, Dragos Grigoriu (17-19 milioane de dolari).
Hagi, cel mai bogat antrenor roman
Cel mai bogat antrenor roman este, conform Top 300, antrenorul echipei Poli Timisoara, Gheorghe Hagi, cu o avere estimata la 40 de milioane de dolari. In top, el este urmat de candidatul la presedintia FRF, Gheorghe Popescu, cu 30-35 de milioane de dolari. Pe locul trei se afla la egalitate fostul international Adrian Ilie, in varsta de 30 de ani, si antrenorul Anghel Iordanescu (55 de ani), ambii cu o avere estimata la 15-17 milioane de dolari. In afara sumelor obtinute din contracte, Ilie are si importante investitii in turism. Proprietar al hotelului de patru stele Ruia din Poiana Brasov, Ilie si-a dezvoltat afacerile tot in zona, prin constructia unui restaurant si a unui complex de vile pe acelasi format rustic. Iordanescu antreneaza in prezent formatia saudita Al-Ittihad.
Tinerii au "strans" peste 550 de milioane de dolari
Cei mai tineri oameni de afaceri au averi totale de peste 550 de milioane de dolari. Topul acestora este condus de Maor Zinger (32 de ani), despre care, potrivit Capital, se spune ca detine mai mult de jumatate din cladirile si vadurile comerciale din Brasov, cu o avere estimata la 180 - 200 de milioane de dolari. Pe locurile urmatoare se afla Zoltan Teszari (35 de ani), care detine mare parte din grupul de comunicatii si televiziune RCS-RDS, cu o avere estimata la 180 - 190 de milioane de dolari, urmat de Sebastian Aurelian Ghita (28 de ani), proprietarul grupului IT Asesoft, cu o avere estimata la 30 - 35 de milioane de dolari. Ghita este, de altfel, si cel mai tanar om de afaceri din top.
Ierarhia celor mai bogate femei este condusa de actionarul unic al grupului Fildas (cosmetice) care detine si postul Senso TV, Anca Vlad, cu o avere estimata la 70-75 de milioane de euro, urmata de Lavinia Huida, patroana Forum Auto, care importa in exclusivitate pentru Romania autoturismele Volvo, a carei avere este estimata la 20-22 milioane de euro, si Veronica Savanciuc (16-17 milioane de dolari) - grupul de publicitate Lowe&Partners.
Top 10 cei mai bogati romani
1. Ion Tiriac (sport, bancar, asigurari, comert) - 0,9 - 1 miliard dolari;
2. Iosif Constantin Dragan (distributie si produse petroliere, edituri, transport) - 850 milioane dolari;
3. Sorin Ovidiu Vantu (investitii financiare) - 750 milioane dolari;
4. Fratii Micula (productie) - 700 - 750 milioane dolari
5. Familia Paunescu (hoteluri, mass-media, imobiliare, industrie) - 700 - 750 milioane dolari;
6. Ioan Niculae (comert exterior, asigurari, agricultura) - 500 - 550 milioane dolari;
7. Gigi Becali (sport, imobiliare, industrie) - 400 - 450 milioane dolari;
8. Dinu Patriciu (petrol) - 400 - 450 milioane dolari;
9. Familia Voiculescu (mass-media, comert, agricultura, industrie, imobiliare) - 350 milioane dolari;
10. Dan Grigore Adamescu (imobiliare, asigurari, constructii) - 320 milioane dolari.
Sursa: Top 300 Capital


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.