Virusul gripei aviare H5 a fost identificat si la patru gaini din localitatea Caraorman din Delta Dunarii, la doar doua zile dupa ce a fost declarat inchis primul focar de gripa din Romania, din localitatea Ceamurlia de Jos, unde s-a inregistrat prim
Virusul gripei aviare H5 a fost identificat si la patru gaini din localitatea Caraorman din Delta Dunarii, la doar doua zile dupa ce a fost declarat inchis primul focar de gripa din Romania, din localitatea Ceamurlia de Jos, unde s-a inregistrat prima data virusul gripei aviare pe teritoriul Romaniei. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, localitatea are circa 110 gospodarii, cu un numar total de 2000 de pasari. Intrucat nu exista o cale rutiera de acces catre Caraoman, carantina va fi impusa doar pe calea apei. Si in Caraorman se vor aplica aceleasi masuri de carantina ca si in cazul celorlalte localitati unse s-au inregistrat pasari moarte de gripa aviara. Astfel, chiar de ieri, autoritatile au inceput actiunile de ucidere si incinerare a pasarilor, proprietarii urmand sa fie despagubiti pentru pagubele astfel produse. Comunicatul precizeaza ca pasarile domestice vor fi tinute in spatii inchise, iar medicii veterinari le vor face examene clinice. Primele cazuri de gripa aviara au fost depistate tot in judetul Tulcea, in localitatile Ceamurlia de Jos si Maliuc.
Despagubiri de 10 miliarde de lei
Pana acum, din bugetul Ministerului Agriculturii au fost alocate 10 miliarde de lei vechi pentru plata despagubirilor in cazul uciderii preventive a pasarilor. Potrivit unei hotarari de Guvern, au fost stabilite despagubiri de 8 RON/kg la gaini si bibilici, in viu, 9 RON/kg la rate si gaste, 10 RON/kg la curci. In medie, platile sunt estimate intre 16 si 20 RON pentru o gaina, 18 - 27 RON pentru o rata, 36 - 45 RON pentru o gasca, respectiv 40 - 50 RON pentru o curca. La Ceamurlia de Jos si Maliuc, sumele au fost platite imediat dupa intocmirea dosarelor de catre primaria din comuna, aceeasi procedura urmand a fi aplicata si in cazul localitatii Caraorman.
Virus din Siberia
Virusul gripei aviare este adus in Romania de catre pasarile migratoare, cele mai "periculoase" din acest punct de vedere fiind speciile garlita mare si gasca cu gat rosu, aceasta din urma fiind specie protejata, pe cale de disparitie. De aceea, singura metoda de protectie ramane monitorizarea pasarilor. Cele doua specii isi petrec vara in Siberia, iar iarna se indreapta catre locuri mai calde, unele poposind in Delta Dunarii, dar altele ajungand pana in nordul Africii si Orientul Mijlociu. Reprezentantii Societatii Ornitologice Romane (SOR) au precizat ca majoritatea covarsitoare a gastelor cu gat rosu ierneaza in Delta Dunarii si pe lacul Techirghiol. In cautare de mai multa caldura, pasarile se pot indrepta catre Calarasi si trec in Bulgaria, spre lacurile Shabla si Durankulak. Cam acelasi traseu de migratie prin Romania il au si pasarile din specia garlita mare. "Varful de sarcina" in migratia pasarilor nu s-a inregistrat inca, acesta asteptandu-se sa se produca la sfarsitul lui noiembrie - inceputul lunii decembrie, dar depinde foarte mult de vreme: cu cat este mai cald, cu atat pasarile migratoare vin mai tarziu.
Pericol de pandemie
Si in cazul Caraorman, autoritatile romane au putut identifica virusul gripei aviare ca fiind de tipul H5, la fel ca si la Ceamurlia de Jos si Maliuc. In primele cazuri identificate, laboratorul de specialitate de la Londra a stabilit ca, in Romania, este vorba de virusul H5N1, inalt patogen care, in anumite conditii poate fi contactat si de oameni. Acest tip de virus este cel mai periculos, el putand duce la aparitia unor pandemii la nivel mondial. De cand a fost identificat acest virus si in Europa, mai ales, oamenii de stiinta si organismele internationale au demarat o serie de actiuni care ar putea permite limitarea dezastrului in caz de pandemie.
Un oficial cu rang inalt al ONU a avertizat ca oricand se poate declansa o epidemie de gripa aviara, care ar putea face pana la 150 de milioane de morti. David Nabarro a explicat ca numarul deceselor in cazul unei pandemii de gripa depinde de locul de declansare, de cat de rapid este descoperita si de reactia guvernelor. "Numarul mortilor ar putea fi cuprins intre 5 milioane si 150 de milioane", a subliniat el.
Protectia vaccinului
Furia gripei aviare, in Romania, a demarat la inceputul lunii octombrie, tara noastra luand, atunci, primele masuri. Organizatia Mondiala a Sanatatii ne-a transmis instructiunile privind interventiile in cazul unei pandemii de gripa aviara. Oficialii romani au declarat, la acea vreme, ca tara noastra a luat masurile ce se impuneau si erau nominalizate si de OMS. Au fost luate si masuri nonfarmaceutice, cum ar fi carantina in zonele unde exista suspiciuni privind gripa aviara, interzicerea reuniunilor de masa, restrictii privind deplasarea in si dinspre respectivele zone. Nu a fost necesar ca scolile sa fie inchise.
In paralel, Ministerul Sanatatii a declansat o ampla operatiune de vaccinare a persoanelor cu risc crescut de imbolnavire. Expertii in domeniu au sustinut vaccinarea persoanelor impotriva gripei obisnuite, pentru cresterea imunitatii organismului. S-a constatat ca virusul gripei aviare devine periculos pentru oameni in cazul in care "intalneste" o persoana care este bolnava de gripa obisnuita. Combinarea celor doua tipuri de virus gripal produce "un mutant" care poate duce la decesul celui infestat. In aceste conditii, MS a sustinut programul de vaccinare a populatiei vulnerabile, precum copiii si batranii. In plus, angajatii din complexele avicole au fost vaccinati, ei prezentand risc crescut de imbolnavire in caz de gripa aviara.
La nivel mondial s-a pornit o adevarata goana dupa un vaccin care sa imunizeze populatia in fata acestui pericol gripal. Oficial, singurul vaccin cu oarecare efecte benefice este produs de o firma elvetiana, dar materia prima este foarte limitata. In aceste conditii, toate guvernele au inceput sa se agite ca sa faca rost de un stoc tampon din miraculosul vaccin.
Avicolele in faliment
Gripa aviara are si o dimensiune economica foarte importanta, pe langa posibilul impact asupra oamenilor. Maladia a afectat serios industria avicola din tara noastra, nu pentru ca pasarile ar fi fost rapuse de virus, ci pentru ca populatia a renuntat ca mai consume carne de pasare de frica bolii. Autoritatile, inclusiv presedintele tarii si ministrul Agriculturii, au sustinut consumul de carne de pasare, atragand atentia ca nu exista nici un risc in cazul in care carnea a fost achizitionata din magazin si a fost verificata sanitar veterinar. Romanii nu s-au lasat usor convinsi, producatorii de carne precizand ca nivelul scazut al vanzarilor vesteste falimentul avicolelor. Pe langa diminuarea consumului intern, agentii economici de profil au fost afectati si de interzicerea exporturilor de carne de pasare, mai ales ca principalele piete externe sunt reprezentate de statele membre UE. Valoarea exporturilor nu este mare, pana in 10 milioane de euro, dar producatorii se tem ca vor pierde si aceste piete.
Restrictii mentinute
Pe langa industria avicola, si operatorii de turism au fost afectati de deciziile de carantina impuse pentru toata Delta Dunarii.
Oficialii guvernamentali s-au declarat multumiti de faptul ca focarele de gripa aviara s-au manifestat numai intr-o anumita zona - Delta Dunarii - fara ca virusul sa fie raspandit si in interiorul tarii. Prin masurile care s-au luat, practic, Delta a fost inchisa, iar operatorii din turism nu si-au mai putut desfasura activitatea. In delta a fost oprit pescuitul, la fel si vanatoarea.
La nivel national nu se vaneaza pasari, iar vanzarea pasarilor vii a fost interzisa. Ieri, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a precizat ca se vor mentine restrictiile din Delta Dunarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.