Oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB si propunerea de majorare cu 8% a salariilor profesorilor reflecta disponibilitatea Guvernului si posibilitatile economiei, autoritatile neavand un plan de rezerva in cazul in care greva n
Oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB si propunerea de majorare cu 8% a salariilor profesorilor reflecta disponibilitatea Guvernului si posibilitatile economiei, autoritatile neavand un plan de rezerva in cazul in care greva nu va fi suspendata, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. "Din pacate, nu exista un plan B. Eu cred ca oferta de finantare a invatamantului la nivelul de 5% din PIB dovedeste disponibilitatea noastra de a investi in educatie pentru elevi si studenti. Din aceasta perspectiva, cred ca problema salariala trebuie sa treaca pe planul doi", a spus Tariceanu.
Marirea salariilor, peste inflatie
Premierul a amintit de oferta autoritatilor de majorare cu opt procente a salariilor cadrelor didactice, astfel incat inflatia prognozata pentru anul viitor sa nu afecteze veniturile profesorilor, precizand ca aceasta propunere reflecta posibilitatile actuale ale economiei. Negocierile desfasurate sambata intre Guvern si sindicatele din educatie s-au incheiat, dupa aproape 12 ore de discutii, prin redactarea unui proiect de acord, pe trei pagini, dar documentul nu a fost semnat de liderii sindicali, acestia asteptand raspunsul colegilor din teritoriu, inclusiv in ceea ce priveste suspendarea grevei.
Greva generala din educatie a continuat si ieri, chiar daca in unele scoli din provincie profesorii s-au intors la catedra, urmand ca astazi, Birourile reunite ale celor patru federatii sindicale sa decida, in functie de raspunsurile primite de la organizatiile teritoriale, daca semneaza acordul cu Guvernul.
Presedintele Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, afirma ca decizia privind continuarea sau suspendarea grevei generale trebuie sa fie unanima si ca, daca este cazul, se va negocia pana se va ajunge la un punct de vedere majoritar.
La judecata!
La o saptamana dupa ce profesorii au oprit lucrul, Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a cerut instantei sa suspende greva generala si sa o declara ilegala, fapt care - potrivit liderilor sindicali din educatie - tensioneaza situatia.
MEdC a cerut in instanta incetarea grevei profesorilor, o alta solicitare adresata magistratilor vizand legalitatea acestei actiuni sindicale, a declarat, ieri, pentru Mediafax, Mircea Muresan, director in cadrul ministerului. Potrivit Legii 168/1999 a conflictelor colective de munca, administratia - in acest caz MEdC, in calitate de autoritate centrala - se poate adresa instantei pentru a cere incetarea grevei si, respectiv, declararea ei drept ilegala. In cazul in care solicitarile administratiei sunt admise de instanta, greva continua pe raspunderea sindicalistilor, care pot fi trasi la raspundere pentru pagubele determinate de organizarea protestului. In motivatia actiunii se arata ca greva profesorilor este ilegala pentru ca "nu se incadreaza in realitate in nici una din situatiile prevazute de articolele 12 si 13 din Legea 168/1999, care indreptatesc sindicatele sa declanseze un conflict de interese". La articolul 13 din lege se precizeaza ca, in cazul in care contractul colectiv de munca este in vigoare, salariatii nu pot declansa conflicte de interese, atat timp cat nici una dintre parti - MEdC sau federatiile - nu a cerut denuntarea lui. Cat priveste articolul 12, ministerul nu a refuzat inceperea negocierii contractului colectiv de munca (CCM), se arata in motivatie.
Pe de alta parte, revendicarile profesorilor sunt legate de proiectul de buget pentru 2006, nu de renegocierea CCM. In CCM exista o clauza care prevede ca "in scopul salarizarii si acordarii celorlalte drepturi banesti (...), partile contractante vor stabili fondurile si vor identifica sursele de finantare, inainte de adoptarea legii bugetului, precum si in vederea modificarii ulterioare a acesteia". Deci, conform legii, salariatii nu pot declansa un conflict de interese in situatia in care, pentru solutionarea revendicarilor, ar fi necesara adoptarea unei legi sau a altui act normativ, adauga MEdC. Ministerul mai sustine ca sindicatele nu au parcurs etapele obligatorii premergatoare grevei, adica nu au sesizat MEdC in legatura cu declansarea unui conflict de interese, astfel ca institutia nu a avut posibilitatea concilierii. De asemenea, MEdC arata ca nu au fost de acord cu greva generala jumatate plus unul dintre membrii federatiilor, desi liderii sindicali spun ca au organizat un referendum la nivel national, prin care peste 80% dintre profesori s-au pronuntat in favoarea grevei.
"Lipsa totala de respect si dispret"
Liderii sindicali critica modul in care a decis MEdC sa actioneze, aratand ca au primit citatia la tribunal dupa ora stabilita (8.30, ziua de ieri) pentru termenul de judecata. In plus, ei avertizeaza asupra faptului ca un astfel de demers tensioneaza situatia, in momentul in care profesorii evalueaza si se pregatesc sa ia o decizie cu privire la oferta Guvernului. "Acest demers mi se pare o totala lipsa de respect si dispret, aroganta chiar din partea secretarului de stat Paloma Petrescu - care s-a ocupat de proces, pe sub masa, cu girul noului ministru, chiar in timp ce negocia cu noi. Cred ca acest demers a pus intr-o situatie ridicola intreg Guvernul, pe premier si, mai mult, pe presedinte, care negociau cu noi in acest timp. Practic, ei (premierul si presedintele - n.r.) recunosteau ca cererile noastre sunt pertinente, in timp ce oamenii din minister contestau conflictul", a afirmat liderul sindical Aurel Cornea. "Era exact demersul care sa ne determine sa nu semnam acordul", a mai spus el. "Vor sa declare greva ilegala. Este cel mai abject gest pe care il putea face un ministru al Educatiei care provine din randurile noastre", a precizat, la randul sau, liderul Razvan Bobulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.