Unele dintre cele mai faimoase si mai enigmatice episoade din istoria criminologiei - inclusiv identitatea lui Jack Spintecatorul - ar putea fi rezolvate curand datorita evolutiei extraordinare pe care a cunoscut-o tehnologia ADN, sustin cercetatorii
Unele dintre cele mai faimoase si mai enigmatice episoade din istoria criminologiei - inclusiv identitatea lui Jack Spintecatorul - ar putea fi rezolvate curand datorita evolutiei extraordinare pe care a cunoscut-o tehnologia ADN, sustin cercetatorii australieni, citati de Discovery Channel.
Omul de stiinta Ian Findlay, de la Universitatea Griffith din Queensland, a dezvoltat o metoda prin care poate extrage si alcatui a amprenta ADN chiar si dintr-o singura celula umana, veche de 160 de ani.
Tehnologia, denumita "Cell Track-ID", consta intr-o serie de modificari ale tehnicii traditionale de extragere a ADN-ului. Daca aceste metode traditionale necesitau mostre din cel putin 200 de celule, "Cell Track-ID" are nevoie de o singura celula pentru a depista ADN-ul.
"Cell Track" este foarte similara cu tehnicile anterioare, ceea ce o diferentiaza fiind protocolul de extractie care permite examinarea unei cantitati infime de material genetic - care poate fi studiat chiar daca este vechi de 160 de ani, a explicat Findlay.
Aceasta noua metoda a fost testata pe mai multe fire de par descoperite pe o brosa veche de 150 de ani.
"Cell Track" a stabilit ca parul provine de la patru persoane diferite - trei femei si un barbat.
Potrivit lui Findlay, aceasta metoda va oferi posibilitati extraordinare in medicina legala, permitand redeschiderea unor cazuri de crima foarte vechi, nerezolvate.
"Putem rezolva, de exemplu, misterul identitatii lui Jack Spintecatorul" a promis Findlay.
Victimele
Crimele infaptuite de Jack Spintecatorul au inceput in august 1888 si au luat sfarsit in luna noiembrie a aceluiasi an. Cel putin cinci prostituate din zona Whitechapel, Londra, au fost desfigurate intr-un mod bestial, in majoritatea cazurilor medicii legisti stabilind ca acestora le-au fost furate organele. Toate victimele au fost atacate din spate, li s-a taiat gatul, iar trupurile acestora au fost disecate si mutilate.
Prima victima a fost poreclita Polly, pe numele ei Mary Ann Nichols. La doar o saptamana, in plina strada, a fost ucisa Armie Chapman apoi, intr-o duminica, au fost descoperite cadavrele a inca doua femei, "Lungana Liz" si Catherina Eddowes, care fusese desfigurata intr-un asemenea mod incat a fost foarte dificila stabilirea identitatii sale. Ultima crima, cea mai odioasa si cea mai macabra, a avut loc in luna noiembrie, cand Mary Jane Kelly a fost asasinata in propria sa casa. Dupa ce a ucis-o, asasinul a transat-o si i-a furat o parte din organe.
Criminalul in serie obisnuia sa trimita scrisori presei si politiei, scrisori in care autorul revendica oribilele asasinate.
"Cariera" de criminal a lui Jack Spintecatorul s-a sfarsit la fel de brusc cum incepuse, nimeni nereusind sa descopere cine a fost el de fapt.
In cautarea mostrelor
Findlay va testa aceasta noua tehnologie pe o suvita de par care se crede ca ar fi apartinut Catherinei Eddowes, una dintre victimele lui Jack Spintecatorul. De asemenea, specialistii vor compara mostrele pe care le detin cu ADN-ul descendentilor sai, pentru a fi sigur daca suvita pe care o detin este cea a victimei respective.
Dupa aceasta operatiune, cercetatorul va utiliza "Cell Track" pentru a verifica daca Jack Spintecatorul a lasat urme de saliva pe timbrele lipite pe scrisorile trimise politiei londoneze.
"Daca vom descoperi ADN pe timbre, atunci il vom putea compara cu ADN-ul urmasilor suspectilor din acea vreme" a explicat Findlay.
In orice caz, nu toata lumea este optimista in ceea ce priveste reusita experimentului. Expertul Stephen Ryder, care a scris cartea "Cazul Jack Spintecatorul" este de parere ca sansele de succes sunt destul de mici: "este greu de crezut ca ADN-ul va putea lua urma unui om care nu a lasat nici o urma a trecerii sale prin istoria criminologiei" este de parere acesta. Desi mai exista scrisori care se crede ca ar fi fost scrise de asasin, parerea aproape unanima este ca aceastea ar fi falsuri.
"Chiar daca aceasta metoda ar avea succes si s-ar identifica ADN-ul autorului scrisorilor, acesta nu inseamna ca el ar fi fost si asasinul" sustine Ryder.
Printre alte sute de persoane care au incercat sa rezolve aceasta enigma se afla si autoarea de romane politiste Patricia Cornwell. Ea a incercat deja sa descopere o potrivire dintre principalul suspect de atunci si autorul faimaoselor scrisori. In cartea sa, editata in 2002, "Portretul unui asasin: Jack Spintecatorul - Caz inchis", Cornwell sustinea ca vinovatul este pictorul impresionist Walter Sickert. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.