James Wolfensohn, trimisul special al Quartetului (ONU, Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia) in Tara Sfanta, vrea sa demisioneze. El a fost trimis sa negocieze intre Israel si Autoritatea Palestiniana, sa le tempereze zelul belicos, sa faca pos
James Wolfensohn, trimisul special al Quartetului (ONU, Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia) in Tara Sfanta, vrea sa demisioneze. El a fost trimis sa negocieze intre Israel si Autoritatea Palestiniana, sa le tempereze zelul belicos, sa faca posibil un dialog. Dupa retragerea israelienilor din Gaza, Wolfensohn spera ca totul va merge ca pe roate, dar constata ca nici o inaintare nu mai e posibila, totul e paralizat de un imobilism ingrijorator. Motiv pentru care a sosit ieri seara la Ierusalim si Condoleezza Rice, sefa diplomatiei americane. "Gaza devine o imensa inchisoare, ii va raporta Wolfensohn. Dialogul israeliano-palestinian e blocat". Sute de tone de legume si fructe ale producatorilor palestinieni putrezesc in imposibilitate de a fi exportate. Punctul de vama de la Karni este strangulat de israelieni. Acestia se tem ca orice liberalizare in circulatia de oameni si marfuri ar putea periclita securitatea Israelului. Wolfensohn crede ca nu mai poate fi amanata redeschiderea portului maritim si a aeroportului din Gaza. Somajul cronic al gazateenilor se adanceste si o data cu el si ura palestinienilor fata de Israel. Autoritatile israeliene cer sa le fie furnizate automat toate datele privind identitatea palestinienilor care vor sa circule prin punctele de trecere de la frontiera si arestarea suspectilor. Palestinienii au refuzat aceasta cerere, propunand ca datele sa fie transmise abia a doua zi. Nici Marc Otte, trimisul Uniunii Europene in Orientul Mijlociu nu e de acord ca militarii europeni care vor fi amplasati la puncteul de trecere a frontierei de la Rafiah sa fie investiti cu autoritatea de a aresta oameni. Arta de a se bate apa in piua!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.