La ultimele intalniri cu reprezentantii celor cinci confederatii sindicale, retrase din CES, premierul a spus ca majorarea salariilor peste resursele economiei va duce la o crestere a inflatiei si ar afecta echilibrul macroeconomic: "Daca vom accept
La ultimele intalniri cu reprezentantii celor cinci confederatii sindicale, retrase din CES, premierul a spus ca majorarea salariilor peste resursele economiei va duce la o crestere a inflatiei si ar afecta echilibrul macroeconomic: "Daca vom accepta o majorare salariala care depaseste posibilitatile actuale ale economiei, riscam sa reaprindem inflatia, iar castigurile momentane sa se anuleze. Oferta noastra e in raport cu ce se poate face acum, fara a afecta echilibrele macroeconomice", a spus Tariceanu. Bugetul unui minister nu trebuie raportat la PIB, deoarece Romania are un nivel al veniturilor de doar 30% din PIB - fata de 40-50% din PIB al altor state europene ce au aplicat taxe mai mari - si in care cheltuielile bugetului de stat - din totalul cheltuielilor - sunt de 15% din PIB. Alocarea a 5% din PIB pentru educatie, de 6% pentru sanatate si de 2,38% pentru armata ar obliga autoritatile sa cheltuiasca sume infime pentru alte domenii prioritare, precum agricultura, pensiile, administratia locala, a explicat premierul. Profesorii continua greva generala pana cand vor raspunde la proiectul Guvernului, de alocare a 5% din PIB pentru Educatie, iar ministrul Finantelor a spus ca se va finanta orice proiect corespunzator valorii de anul viitor. Insa, va fi greu pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii sa cheltuiasca sume de nivelul a 5% din PIB, deoarece 1% din PIB reprezinta peste 32.000 miliarde lei vechi (peste un miliard de dolari), iar conditiile de aplicare prelungesc durata unui proiect: "Suntem dispusi sa se discute niveluri de salarii - dar nu mult peste inflatia pe 2006 - in functie de modul restructurarii sistemului de educatie, de numarul de posturi si de angajati", a spus Sebastian Vladescu. Confederatiile sindicale vor lua azi o decizie, la cele spuse de guvern: "Daca salariul minim va creste, pozitia noastra se va atenua" ne-a spus Marius Petcu, liderul Federatiei CNSLR-Fratia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.