Noul Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului, Laurentiu Streza, a fost inscaunat ieri, la Sibiu, in cadrul unei ceremonii impresionante prezidate si binecuvantate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoc
Noul Mitropolit al Ardealului, Crisanei si Maramuresului si Arhiepiscop al Sibiului, Laurentiu Streza, a fost inscaunat ieri, la Sibiu, in cadrul unei ceremonii impresionante prezidate si binecuvantate de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, PF Teoctist. La Catedrala Ortodoxa "Sfanta Treime" din Sibiu, Patriarhul Teoctist, impreuna cu Sfantul Sinod, a slujit Sfanta Liturghie si a savarsit ceremonia de instalare in scaunul de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului a fostului Episcop al Caransebesului, Laurentiu Streza.
In predica inaugurala, Teoctist i-a indemnat la iubire crestineasca si devotiune pe credinciosii ce asistau la slujba, spunand ca "s-a implinit dorinta credinciosilor si a clerului ca jiltul arhieresc, stralucitor odinioara in istoria bisericii, sa fie ocupat, asa cum a fagaduit (Patriarhul), iar sfanta Sarbatoare a Nasterii Domnului sa fie intampinata cu un nou ierarh in fruntea Ardealului".
Ceremonia de inscaunare canonica, savarsita dupa traditia ortodoxiei, a culminat cu actul inmanarii carjei de pastorire - care a apartinut Mitropolitului Andrei Saguna, a crucifixului si a engolpionului, lucrate in atelierele Patriarhiei, si a mantiei, insemne distinctive ale ierarhului. Credinciosii i-au cantat noului mitropolit "Intru multi ani" si au strigat intr-o voce "Vrednic este!". Laurentiu Streza a fost ales Mitropolit al Ardealului de Colegiul electoral bisericesc al BOR la 3 noiembrie a.c., cu 72 de voturi fata de 60 obtinute de contracandidatul sau, Arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei. (Rompres)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.