Cel putin inca trei luni de stare de urgenta. Aceasta este cea mai recenta dispozitie adoptata de Guvernul de la Paris in incercarea de a incheia socotelile cu rebelii din suburbii. Violentele urbane, desi in continua diminuare, nu inceteaza sa le d
Cel putin inca trei luni de stare de urgenta. Aceasta este cea mai recenta dispozitie adoptata de Guvernul de la Paris in incercarea de a incheia socotelile cu rebelii din suburbii.
Violentele urbane, desi in continua diminuare, nu inceteaza sa le dea batai de cap autoritatilor franceze. Hotarat sa le puna capat, guvernul a dispus prelungirea pe o perioada de trei luni a starii de urgenta decretate la 8 noiembrie pe o perioada initiala de 12 zile. Un proiect de lege in acest sens se afla azi in atentia Parlamentului si putini analisti politici din Franta se indoiesc de faptul ca documentul va fi adoptat fara prea multe discutii. Guvernul condus de Dominique de Villepin a justificat decizia de a prelungi starea de urgenta, invocand ""gravitatea si extinderea violentelor urbane, orientate fara discriminare asupra persoanelor si a bunurilor"".
DECLARATIE. Propunerea se bucura si de acordul presedintelui Jacques Chirac, care vede in ea ""o masura de protectie si prevenire strict temporara"". De altfel, seful statului s-a adresat natiunii intr-un discurs solemn pe care televiziunile franceze l-au transmis in direct ieri-seara, la ora 21:00, ora Romaniei. Justitia ii va judeca fara mila pe cei care au participat la revolte, a spus Chirac in prima interventie de acest fel.
LINISTE RELATIVA. Prelungirea starii de urgenta are loc in contextul reconfirmarii acalmiei observate in ultima perioada. In noaptea de duminica spre luni au fost incendiate 284 de autovehicule, fata de 374 in noaptea precedenta. Politia a operat 150 de arestari, cu peste 50 mai putine decat in noaptea de sambata spre duminica, iar cinci membri ai fortelor de ordine s-au ales cu rani usoare. Bilantul celei mai violente nopti de revolte de pana acum, cea de 6 spre 7 noiembrie, indica peste 1.400 de autovehicule incendiate. Autoritatile sunt multumite de faptul ca atacurile asupra Parisului, de care se temeau la sfarsitul saptamanii trecute, nu s-au materializat. Pe de alta parte, exista inca serioase motive de ingrijorare din cauza revoltelor ce au atins centrul unor orase din provincie, cum ar fi Lyon si Toulouse.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.