Daca la jumatatea lui 2001 euro scazuse la un nivel de 83 de centi, moneda a crescut la sfarsitul anului trecut la aproape 1,37 dolari. Dupa care a inceput revenirea monedei americane. Saptamana trecuta moneda europeana s-a aflat pe "tobogan", scader
Daca la jumatatea lui 2001 euro scazuse la un nivel de 83 de centi, moneda a crescut la sfarsitul anului trecut la aproape 1,37 dolari. Dupa care a inceput revenirea monedei americane. Saptamana trecuta moneda europeana s-a aflat pe "tobogan", scaderea sa avand loc in ciuda faptului ca deficitul comercial american a atins in septembrie un nivel record de 66,1 miliarde dolari, fata de 59,3 miliarde in luna precedenta. Cotatiile paritatii au coborat de la 1,1830, la inceputul saptamanii, la 1,1671 dolari, la finele ei, cea mai scazuta valoare din ultimii doi ani.
Investitorii au preferat sa cumpere dolari, in detrimentul euro, datorita diferentei mari dintre dobanda de referinta americana, care a crescut de la 1%, in iunie trecut, la 4%, luna aceasta, fata de 2% in euro-zona, valoare care se mentine din iunie 2003 sau 0% in Japonia.
Aceasta situatie ii face pe analisti sa creada ca dolarul va continua sa se aprecieze in urmatoarele trei luni, paritatea coborand catre 1,10 dolari. Ei considera insa ca in decurs de un an, cand Rezerva Federala va finaliza ciclul de crestere a ratei dobanzii, dolarul se va deprecia in raport cu moneda europeana, ca urmare a adancirii deficitului de cont curent al SUA.
Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la 2% sub presiunea factorilor politici, care solicita o depreciere a euro, pentru a ajuta exportatorii care si-au vazut subminate eforturile de expansiune. Analistii considera ca dobanda europeana ar putea creste cu 0,25 puncte procentuale fie in decembrie sau ianuarie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.