Noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta "revolutie" pentru sistemul sanitar. In acest sens, asa cum se stie, a lansat in dezbatere publica un pachet de 14 proiecte de Legi privind sectorul medical, dintre acestea, cel mai comentat de cat
Noul ministru al Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta "revolutie" pentru sistemul sanitar. In acest sens, asa cum se stie, a lansat in dezbatere publica un pachet de 14 proiecte de Legi privind sectorul medical, dintre acestea, cel mai comentat de catre corpul medical fiind proiectul de Lege a Spitalelor. La rampa au iesit pe rand, directori de spitale, ministrul Sanatatii, profesori universitari, ministrul Sanatatii, politicieni, ministrul Sanatatii, farmacisti, ministrul Sanatatii, si lista continua. Nu in ultimul rand, medicii au cerut medierea presedintelui Traian Basescu intrucat "ambitia reformatoare a noului ministru depaseste logica si intelegerea unui sistem care produce sanatate". De fiecare data, Eugen Nicolaescu a adus contraargumente si a subliniat necesitatea reformarii sistemului.
Vechiul proiect - un lux
Medicii spun ca asa, cu hibe, proiectul Legii Spitalelor lansat de fostul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, si retras de catre Eugen Nicolaescu, in chiar ziua depunerii sale la Parlament, s-a dovedit a fi "un lux" fata de noul proiect. Si nu sunt reclamate numai probleme legate de incompatibilitatile stipulate in noul act normativ. "Nu contest reforma sistemului sanitar. Trebuie facuta si este asteptata de mult timp. Insa ea nu trebuie sa inceapa cu spitalele - ultima reduta a bolnavului in conditiile in care celelalte filtre dinaintea spitalului (medicii de familie si ambulatoriu) nu functioneaza ca lumea. Profitabilitate? Spitalele vor fi nevoite sa-si inchida portile pentru a se dovedi eficiente", declara directoarea Spitalului Clinic de Chirurgie Plastica, Reparatorie si Arsuri, dr. Ileana Boiangiu. "O reforma nu poate fi facuta in conditiile in care nimeni nu stie cat costa o patologie/pacient. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) deconteaza 15,5 milioane de lei/bolnav asigurat externat, indiferent de patologie sau zile de spitalizare. Sunt insa cazuri - spre exemplu pentru un bolnav ars pe 40% din suprafata corpului - cand spitalizarea ajunge pana la 45-60 de zile, iar costurile se ridica la circa 2000 de euro/zi. Cum putem sa-i tratam pe unii bolnavi si pe altii, nu? Am crezut ca Eugen Nicolaescu, o persoana din afara sistemului, va avea o vedere din ansamblu si nu va gasi vinovatii pentru proasta functionare a sistemului sanitar in persoana directorilor de spitale", ne-a declarat dr. Boiangiu.
Legat de incompatibilitatea functiei de manager de spital cu aceea de medic sau a celei de sef de sectie cu aceea de cadru didactic, la unison, medicii apreciaza ca este o idee total gresita. Sa fie aceasta solutia pentru inchiderea robinetului cu bani publici catre diferite grupuri de interese, asa cum afirma ministrul? Medicii raspund: "de trei ani exista contracte de management intre directori si consiliul de administratie, iar Legea spitalelor este una dintre cele mai europene legi care asigura functionarea sistemului. Reforma se face cu doctori, nu impotriva lor, si mai ales nu impotriva pacientilor". Directorul Spitalului de copii "Grigore Alexandrescu", prof. dr. Coriolan Ulmeanu apreciaza ca este vorba de "hipercentralizare si pierderea independentei profesionale, distrugerea invatamantului medical, disparitia parteneriatului din sistem cu societatea civila si asociatiile profesionale, ingradirea accesului bolnavilor la asistenta medicala de inalta specialitate". Ulmeanu considera ca, demisia - in cazul sau - nu ar fi o problema. Insa noi precizam ca, sub conducerea prof. Ulmeanu, spitalul a obtinut, si aici vorbim doar de un singur exemplu, un grant de 7,5 milioane de dolari din partea Guvernului japonez, dupa aproape 2 ani si jumatate de negocieri. "Din 1999 functionam la nivel european, cu 12 sali de operatie, 3 departamente de endoscopie complete, un departament de toxicologie clinica pediatrica unic in tara, un departament de urologie pentru copii, de asemenea unic. Indicele de presiune in "Grigore Alexandrescu" (timpul scurs de la eliberarea unui pat in spital, pana la ocuparea lui de un alt bolnav) este de numai o ora. La peste 35.000 de internari/an sunt circa 100 de pierderi. Pentru primele 9 luni ale acestui an sunt nedecontate de catre CNAS 37 de miliarde de lei - servicii in regim de urgenta", ne spune dr. Coriolan Ulmeanu.
Si totul este posibil cu un manager slab sau corupt?
"Nici un fel de manager nu a venit vreodata sa faca practica intr-un spital", afirma directoarea Spitalului de Urgente Oftalmologice, conf. dr. Monica Pop, completand ca, in opinia sa, exista o incompatibilitate in cazul in care un medic are si o clinica privata sau alte firme de profil (medicamente sau produse sanitare), nu intre functiile de medic si director de spital. "Ce se vrea? Politizarea spitalelor. Pana acum politica se oprea la directiile sanitare, insa acum va merge mai departe. Directorii de spitale vor fi inlaturati fara a fi evaluati. Ar fi o mare greseala, iar efectele vor fi vizibile", ne-a spus Monica Pop.
Se mai linistesc apele
Termenul pentru depunerea la Guvern a pachetului de legi din domeniul Sanatatii a fost prelungit cu doua saptamani, iar, de ieri seara, pe site-ul ministerului au inceput sa fie introduse o serie dintre modificarile acceptate la respectivele proiecte, a declarat ministrul Eugen Nicolaescu. "Am constatat ca este nevoie sa mai lungim putin termenul de studiu al documentuelor asa ca, in loc de 16 noiembrie, ne vom mai duce spre 20 -21 noiembrie. Dupa aceea, vom da o forma prefinala acestor legi, pe care o vom pune din nou pe site, pentru a fi vazuta din nou de toata lumea. In jur de 24-26 noiembrie vom accepta din nou propuneri si observatii, daca vor mai fi comentarii, astfel ca, dupa aceea, sa putem finaliza proiectele de legi", a explicat ministrul. Pachetul de legi va fi trimis apoi la ministerele avizatoare si la Consiliul Legislativ. Potrivit lui Nicolaescu, in primele zile ale lunii decembrie, pachetul legislativ ar putea fi depus la Guvern. "Pana acum, Guvernul a acceptat sa-si asume pachetul de legi. Cu cat vor fi mai putine observatii, cu atat Guvernulisi va asuma mai usor pachetul de legi", a adaugat Nicolaescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.