Cea mai lunga greva din educatie a luat sfarsit. Azi, maine reincepe scoala, indiferent de consultarile care se mai poarta in sanul sindicalistilor. Morala? Pe hartie, gratie artei negocierii, profesorii au primit cam ce au cerut. Adica 5 la suta din
Cea mai lunga greva din educatie a luat sfarsit. Azi, maine reincepe scoala, indiferent de consultarile care se mai poarta in sanul sindicalistilor. Morala? Pe hartie, gratie artei negocierii, profesorii au primit cam ce au cerut. Adica 5 la suta din Produsul Intern Brut, iar Executivul, sprijinit de presedinte, a reusit, fara eforturi bugetare, sa puncteze inteligent, fortandu-i pe liderii de sindicat sa bata pasul inapoi. Este toata lumea multumita? Alt avantaj pentru Guvern. Replica liderului Federatiei "Alma Mater", Razvan Bobulescu, demonstreaza ca greva s-a spart. "Reactiile cadrelor didactice la citirea acordului au fost diferite. Unii au spus ca sunt multumiti, altii bine ca au scapat de greva, iar altii au fost total nemultumiti" - spune Bobulescu.
Totusi, dupa cum s-au terminat lucrurile la Guvern, cadrele didactice ii pot intreba, la modul cel mai serios, pe liderii de sindicat ce au cerut ei si ce au primit. Intr-adevar, bugetul alocat educatiei a crescut cu un miliard de euro, bani care, atentie, vor fi folositi exclusiv pentru finantarea proiectelor ce vizeaza lucrarile de infrastructura. Atat si nimic mai mult. Cu o exceptie - o crestere nesemnificativa a salariilor cu 630 de mii de lei, anul viitor, si aceasta in trei etape.
In rest, nimic. Sindicalistii au intrat in Palatul Victoria sa negocieze la sange salariile profesorilor si au iesit de acolo cu bani pentru constructia de camine, dotarea cu tehnica de calcul a scolilor, pentru transportul elevilor in zonele rurale, pentru refacerea scolilor. Sa spunem ca este bine si asa pentru profesori, invatamantul avand nevoie stringenta de investitii. Numai ca promisiunea guvernamentala si brusca darnicie a Ministerului Finantelor trebuia sa dea de gandit protestatarilor. Acel 1 miliard de euro nu reprezinta decat o simpla cifra in contabilitate. Pentru a fi si folosit, Ministerul Educatiei trebuie sa vina cu proiecte concrete. Or intocmirea acestora, a studiilor de fezabilitate, necesita perioade lungi de timp. Aici a actionat inteligent Executivul. Practic, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, da ceva care nu poate fi folosit de Ministerul Educatiei.
Pana la urma, acel miliard de euro obtinut dupa o saptamana de negocieri tot la Ministerul Finantelor se va intoarce la finele anului viitor. Vladescu stie bine acest lucru. De altfel a recunoscut public, afirmand ca Ministerului Educatiei si Cercetarii ii va fi greu sa cheltuiasca intr-un singur an sumele alocate unor astfel de proiecte in conditiile in care 1 la suta din PIB reprezinta peste 32.000 de miliarde de lei, iar conditiile tehnice de aplicare prelungesc durata unui proiect.
Mai clar de atat nu se poate. Banii se vor gasi, la sfarsitul anului, necheltuiti, deci un efort bugetar infim. Pana la urma, ce au obtinut profesorii de la greva? Un miliard de euro pe hartie, o crestere salariala de 630.000 de lei in trei etape si au pierdut, in medie, 300.000 de lei pe zi din salariu. Saptamana de greva i-a costat pe dascali, in medie, cate 1.500.000 de lei prin nesustinerea orelor de curs. Si uite asa Guvernul a reusit sa le dea profesorilor un cinci. De trecere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.