Trei nave performante de patrulare si supraveghere maritima vor intra, in scurt timp, in dotarea Politiei de Frontiera Romane. Desi sunt second-hand, mijloacele de transport se afla in stare foarte buna, iar pretul este un adevarat chilipir. 360.000

Trei nave performante de patrulare si supraveghere maritima vor intra, in scurt timp, in dotarea Politiei de Frontiera Romane. Desi sunt second-hand, mijloacele de transport se afla in stare foarte buna, iar pretul este un adevarat chilipir. 360.000 de euro va plati Politia de Frontiera pentru cele 3 nave care vor ajunge in Romania in ianuarie 2006.
La 11 noiembrie a.c., la sediul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, s-au finalizat negocierile contractului de achizitie a 3 nave de patrulare si supraveghere maritima, cu ajutorul carora oamenii legii vor asigura la un inalt nivel monitorizarea Marii Negre.
Navele au fost achizitionate de partea romana de la Ministerul Federal de Interne al Germaniei, pretul de cumparare fiind stabilit la 360.000 euro.
"Pretul acestora este simbolic, avand in vedere ca valoarea unui astfel de mijloc de mobilitate navala reprezinta aproximativ 2% din costul uneia noi si va fi achitat din bugetul alocat Politiei de Frontiera pe anul 2005", se precizeaza intr-un comunicat. In perioada imediat urmatoare, urmeaza sa se desfasoare procedurile de licitatie publica deschisa, in vederea achizitionarii serviciilor de transport a navelor in tara. In urma negocierilor cu autoritatile germane, s-a convenit ca, la inceputul lunii decembrie a.c., o delegatie a Politiei de Frontiera, condusa de inspectorul general, chestorul Nelu Pop, se va deplasa in strainatate pentru receptia navelor, semnarea documentelor de predare-primire si schimbarea pavilioanelor, urmand ca in ianuarie 2006 sa fie aduse in tara.

2 salupe noi, bonus

Politistii spun ca navele, tip P-157, au fost folosite de Ministerul Federal de Interne German pentru supravegherea propriei forntiere si au fost supuse periodic unor modernizari si intretineri.
"Navele achizitionate sunt net superioare celor existente in dotarea Politiei de Frontiera Romane, fiind similare cu cea cumparata in 2003, tehnica moderna cu care este dotata permitand desfasurarea in conditii optime a misiunilor actuale ale Politiei de Frontiera Romane", mentioneaza aceeasi sursa.
Ambarcatiunile vor fi folosite atat pentru operatiuni specifice supravegherii frontierei maritime, cat si in vederea asigurarii intereselor statului roman in zona contigua si economica exclusiva a Romaniei.
Totodata, pentru sustinerea Politiei Romane in cadrul procesului de modernizare, Ministerul Federal de Interne German si-a exprimat intentia de a dona autoritatilor de frontiera romane doua ambarcatiuni de patrulare si interventie fluviala noi, urmand ca, pana la sfarsitul anului, acestea sa ajunga in tara. Interesant este faptul ca cele 2 salupe fluviale de ultima generatie, a caror valoare se ridica la 50.000 euro, reprezinta, se pare, un bonus la contractul de 360.000 de euro. Cu ajutorul acestora se va asigura o supraveghere eficienta a frontierei fluviale, in special in zona Clisurii Dunarii, la frontiera cu Serbia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.