Ministerul Culturii si Cultelor isi doreste o schimbare de atitudine la nivelul conducerii institutiilor muzeale. Lipsa personalului specializat din cele aproximativ 700 de muzee existente in tara, necesitatea unei generatii de specialisti cu varste
Ministerul Culturii si Cultelor isi doreste o schimbare de atitudine la nivelul conducerii institutiilor muzeale. Lipsa personalului specializat din cele aproximativ 700 de muzee existente in tara, necesitatea unei generatii de specialisti cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani, care sa lucreze in aceste institutii, precum si nevoia imperioasa a dezvoltarii unor activitati in scopul cresterii numarului de vizitatori, sunt numai cateva din aspectele care preocupa ministerul. Seminarul avand ca tema educatia muzeala, desfasurat recent la sediul MCC, a adus in prim-planul atentiei responsabililor culturali multitudinea problemelor din acest domeniu.
"Multi dintre cei aflati la conducerea acestor institutii sunt instruiti in perioada comunista, fapt de altfel vizibil in activitatea lor manageriala", a declarat Virgil Nitulescu, secretar de stat in Ministerul Culturii si Cultelor (MCC)". Printre ei se afla adesea persoane trecute de 50 de ani, or noua ne lipseste o generatie de mijloc", a mai spus Nitulescu. In acelasi context s-a vorbit despre cresterea numarului de vizitatori in cadrul unor muzee subordonate MCC, printre care Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), care a avut in 2004 circa 80 de mii de vizitatori, cu 20 de mii mai mult fata de 2003. S-a estimat ca, pentru anul in curs, tot la MNAR se asteapta o depasire a tuturor cotelor de pana acum, datorita expozitiei de arta franceza "Umbre si lumini".
Cat priveste posibilitatea transformarii muzeelor in spatii "vii", in locuri unde se intampla cu adevarat ceva, Virgil Nitulescu ne-a declarat: "E vorba de schimbarea unei generatii intregi pentru eliminarea inconvenientelor amintite, pentru o functionare normala".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.