Medicii, directorii de spitale si cadrele universitare din Bucuresti resping intregul pachet legislativ propus de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare desc

Medicii, directorii de spitale si cadrele universitare din Bucuresti resping intregul pachet legislativ propus de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Colegiul Medicilor din Bucuresti (CMB) i-a transmis presedintelui Traian Basescu o scrisoare deschisa in care se precizeaza: ''Respingem in totalitate pachetul de proiecte legislative, pe care-l consideram complet aberant. Acesta pare conceput cu rea intentie, doar pentru plata unor polite si nu pentru reformarea cu adevarat a sistemului sanitar. Aplicarea acestor proiecte ar avea consecinte dezastruoase: hipercentralizare, neocentralizare, pierderea independentei profesionale, distrugerea invatamantului medical, ingradirea accesului bolnavilor la asistenta medicala de inalta specialitate''.
Totodata, CMB ii solicita presedintelui Basescu sa medieze ''conflictul intelectual dintre ministrul Eugen Nicolaescu si societatea medicala, generat de pachetul de legi propus de Ministerul Sanatatii''. De asemenea, medicii, directorii de spitale si cadrele universitare din Bucuresti sustin ca ''desi am incercat sa discutam cu ministrul Nicolaescu, constatam cu surprindere si ingrijorare ca <> lui reformatoare depaseste logica si intelegerea unui sistem care produce sanatate.
In acelasi timp, constatam ca ministrul Sanatatii, refractar la orice incercare de dialog cu noi, promoveaza acum proiecte de lege care, in majoritatea lor, nu au nici o legatura cu realitatea. Nu suntem considerati parteneri de discutie, ci <

> si aparatori doar ai unor interese obscure''. In acelasi timp, CMB ii atrage atentia ministrului Nicolaescu ca inainte de promovarea pachetului legislativ ''ar fi trebuit evaluata starea de sanatate a populatiei pe baza datelor existente''.
Reprezentantii CMB doresc organizarea de dezbateri pe fiecare lege in parte in Parlament si sa nu treaca nici una dintre ele prin asumarea raspunderii Guvernului ''pentru a nu ne face sa ne gandim ca pachetul de proiecte este promovat doar ca sa se abata atentia de la bugetul indecent alocat si de aceasta data Sanatatii''.
Pe de alta parte, Colegiul Medicilor din Romania (CMR) considera ca ''medierea presedintelui Basescu este de bun augur, in cazul in care Ministerul Sanatatii si Executivul nu vor lua in seama modificarile la pachetul legislativ, propuse de medici si directori de spitale''. De asemenea, reprezentantii CMR asteapta urmatoarele patru intalniri cu ministrul Sanatatii, programate pana la data de 16 noiembrie a.c.: ''Intre timp, este bine ca si presedintele Traian Basescu sa analizeze pachetul legislativ propus de Ministerul Sanatatii, astfel incat in situatia in care ministrul Nicolaescu isi pastreaza pozitia rigida, presedintele Basescu sa poata interveni''.

Premierul le cere liberalilor sa sprijine reforma lui Nicolaescu

Mircea Cinteza, fost ministru al Sanatatii si actual presedinte al CMR, a precizat, ieri, ca va sustine si reprezenta punctele de vedere ale medicilor, chiar daca va fi in divergenta cu partidul din care face parte - PNL. Aceasta declaratie a fost facuta dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a spus ca ''pachetul legislativ propus de Nicolaescu trebuie sustinut atat de colegii liberali, cat si de CMR, avand in vedere ca exista o rezistenta foarte mare a sistemului, fiind grupuri de interese chiar si in Parlament. Trebuie sa se separe functia universitara de cea de director de spital. A venit momentul sa rupem pisica, pentru ca sistemul de sanatate nu mai poate functiona asa cum se intampla in prezent. Banii din acest sector sunt prost gestionati. De acum incolo, un rol important trebuie sa si-l asume, daca vrea, CMR. Ministrul Sanatatii are dreptate cand spune ca daca actuala conducere a CMR nu vrea sa colaboreze, sa fie aleasa o alta conducere''.
La randul sau, Mircea Cinteza a declarat ca ''la ora actuala, ministrul Sanatatii nu poate schimba conducerea CMR. Daca pachetul legislativ va fi aprobat in actuala forma, atunci ministrul va putea face numiri si la conducerea CMR''. Pe de alta parte, reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania spun ca ''nu resping in totalitate pachetul legislativ'', insa ''daca va fi nevoie, vor apela la sprijinul Parlamentului si al presedintelui Traian Basescu, astfel incat Colegiul Farmacistilor din Romania sa nu fie subordonat Ministerului Sanatatii. Aceasta subordonare este dorita, prin lege, de ministrul Nicolaescu''.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.