Scrisoarea lui Ion Iliescu catre Adrian Nastase, Miron Mitrea si Mircea Geoana a fost in cele din urma data publicitatii. Departe de a fi un atac dur la adresa conducerii PSD, epistola iliesciana se compune in mare parte din comentarii, sfaturi si ob
Scrisoarea lui Ion Iliescu catre Adrian Nastase, Miron Mitrea si Mircea Geoana a fost in cele din urma data publicitatii. Departe de a fi un atac dur la adresa conducerii PSD, epistola iliesciana se compune in mare parte din comentarii, sfaturi si observatii critice privitoare la activitatea conducerii PSD. Ca si in trecut, Iliescu vorbeste despre coruptii din partid fara a-i nominaliza si identifica trei stari de criza prin care trece partidul: de identitate, de imagine si de comunicare. Chiar daca nu pronunta explicit numele lui Geoana, senatorul PSD il impunge in cateva randuri destul de dur. "Incercari de intimidare prin amenintari cu excluderea din partid nu sunt doar contraproductive, dar si de natura sa afecteze grav climatul de incredere si de colegialitate. Imi permit sa va dau un sfat: fiti mai prudent in aceasta privinta. Astfel de atitudini pot avea un efect de bumerang. Nu riscati caderea in ridicol incercand sa va impuneti autoritatea in partid altfel decat prin metode democratice", ii raspunde indirect Ion Iliescu sefului sau pe linie de partid.
Superoferta: presedinte-fondator
Simtindu-se vizat, Geoana a evitat pe tot parcurul zilei de ieri sa ofere presei mult comentata scrisoare iliesciana. Presat insa de ziaristi, dar si lasat in offside de Adrian Nastase care se declarase absolut de acord cu prezentarea fituicii, liderul PSD a fost nevoit sa cedeze. Mai mult chiar, Geoana i-a oferit lui Iliescu functia de presedinte fondator al partidului, desi in urma cu o saptamana il amenintase cu excluderea din PSD. El a apreciat insa, la Sibiu, drept nefireasca absenta lui Iliescu de la sedintele saptamanale ale Biroului Permanent National (BPN). "Mi se pare nefiresc ca liderul nostru din Senat sa nu vina la sedintele BPN. Creeaza o stare de incoerenta si o lipsa de respectare a ierarhiei. Il invit, inca o data, ca un bun un samaritean ce sunt sa vina alaturi de noi la sedintele BPN", a spus Geoana. Pe de alta parte liderul social-democratilor a anuntat ca va intocmi, la randul sau, o scrisoare catre toti membrii partidului, care va contine un bilant sincer, "cu impliniri si neimpliniri", al celor sase luni de cand a preluat sefia PSD.
Geoana a inghitit greu
In ceea ce priveste continutul scrisorii, Geoana a apreciat ca epistola este constructiva, chiar daca aduce unele observatii critice. "Apreciez ca domnul presedinte Ion Iliescu a ales calea unei corespondente private, fata de o scrisoare deschisa. A sosit timpul incheierii contestarii alegerilor de la Congres", a spus Mircea Geoana. Mult mai relaxat, Nastase a sustinut ieri, tot la Sibiu, ca scrisoarea este o invitatie la constructie comuna pentru promovarea valorilor social-democrate si revenirea PSD la guvernare. "Sigur ca se simte inca o nemultumire care vine dinspre Congres, datorata, probabil, rezultatului, dar este o schimbare extrem de importanta fata de abordarile anterioare", a subliniat Adrian Nastase. El s-a declarat multumit de faptul ca nu a gasit in continutul scrisorii unele aspecte de care, la un moment dat, s-a temut.
Coruptii fara nume
In scrisoare, Iliescu atinge din nou, precaut, problema coruptilor din PSD. "Nu am reusit marginalizarea celor care dau PSD imaginea de partid corupt. Am gresit crezand ca timpul va lucra in favoarea noastra, ca oamenii ii vor uita pe coruptii din partidul nostru concentrandu-se asupra coruptilor actualei puteri", a spus liderul PSD. In opinia sa, ar trebui inlaturate sau in orice caz marginalizate, persoanele corupte sau vulnerabile in plan moral, "nu cei care exprima pareri critice la adresa conducerii sau a unor stari de fapt". Iliescu comenteaza si tema Congresului extraordinar, aratandu-se deranjat de faptul ca i s-a pasat raspunderea pentru aducerea acestui subiect in atentia opiniei publice. "Vad insa ca a ma ataca ori de cate ori emit o opinie in legatura cu ceea ce se intampla in partid a devenit un fel de obicei pentru unii iar pentru altii o placere.(...) resping aluziile unor lideri ai partidului la adresa mea care fara sa dovedeasca performante personale si aderente sincere la valorile morale si police proprii social democratiei nu se jeneaza sa dea sentinte si sa puna epitete", a comentat Iliescu. El a vorbit despre existenta "unui climat de suspiciune generalizata fata de aceia care exprima pareri diferite in PSD" si le spune liderilor PSD "ca lucrurile in partid sunt departe de a fi asezate in matca lor fireasca".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.