Pentru politica regionala, Marea Neagra are o semnificatie speciala in principal ca platforma comerciala. Avand in vedere ca este pozitionata chiar in mijlocul regiunii de contact dintre Europa, Eurasia, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, Marea Neag
Pentru politica regionala, Marea Neagra are o semnificatie speciala in principal ca platforma comerciala. Avand in vedere ca este pozitionata chiar in mijlocul regiunii de contact dintre Europa, Eurasia, Asia Centrala si Orientul Mijlociu, Marea Neagra reprezinta o punte de legatura pentru toate civilizatiile aflate in jurul sau. Iar acest lucru a fost inteles perfect chiar de vechii greci, care au colonizat toate tarmurile aflate la Marea Neagra.
Nu poate fi trecut cu vederea ca una dintre cele mai importante rute comerciale ale secolului al IX-lea lega Marea Baltica de Marea Neagra. Controlate de catre razboinicii nordici, cunoscuti si sub denumirea de "rus-warega", aceste rute ale Marii Baltice au reusit sa supravietuiasca doar pana in momentul invaziilor tatare, in secolul al XIII-lea. De-atunci, mongolii au fost cei care au preluat controlul rutei est-vest, impingand spre vest axa nord-sud.
Aceasta evolutie a determinat, in buna masura, crearea unui puternic principat romanesc. Facand granita cu Polonia si controland tarmurile Marii Negre, Moldova medievala a reusit sa devina un stat puternic o data cu cresterea taxelor, dar si prin protejarea axei comerciale nord-sud.
"Caci sunt sigur ca Turcul iarasi va veni impotriva mea, in vara aceasta, pentru cele doua locuri ale mele, Chilia si Cetatea Alba care-i sunt foarte cu suparare. Deci, intr-aceasta vreau sa fiu ajutat astazi, caci vremea e scurta, nu ne ingadue a lua alte masuri mai intinse. Si Inaltimea ta te poti gandi ca aceste doua locuri sunt toata Moldova, si Moldova cu aceste doua locuri e un zid pentru tara Ungureasca si tara Leseasca. Afara de aceasta, eu zic si mai mult: ca, de se vor pastra aceste cetati, Turcii vor putea pierde si Cafa si Cramul, si va fi usor lucru", spunea domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, in Senatul Venetian, la 8 martie 1478.
Imperiul Otoman a reusit sa transforme Marea Neagra intr-un lac - cucerind tarmurile Moldovei si exercitand un control strict asupra lor vreme de peste 400 de ani.
Prin urmare, aceasta evolutie a evenimentelor a transformat Moldova intr-o anexa a Imperiului Otoman, fara a lasa cea mai mica sansa unei politici externe independente. Mai mult chiar, Imperiul Otoman a folosit Moldova drept moneda de schimb, obtinand pacea cu Imperiul Tarist prin cedarea unei parti din statul moldovean, teritoriu devenit cunoscut sub numele de Basarabia.
In conformitate cu teoria militara a acelor vremuri, pentru tarul Alexandru al II-lea, Basarabia a reprezentat doar o baza militara indreptata catre provinciile balcanice ale Imperiului Otoman. Acest rol de baza militara a ramas neschimbat peste secole, doar tintele fiind schimbate.
Din memorialistica bataliilor pentru Basarabia: "Ar trebui sa asigurati o astfel de conducere pentru a utiliza toate resursele Basarabiei in vederea atingerii intereselor Imperiului nostru", instructiuni pentru amiralul Chichagov. "Principala misiune este de a asigura proviziile necesare pentru armata", instruiri pentru comandantul Kuschnikov.
In prezent, conditiile Marii Negre raman, in principal, aproximativ la fel precum erau cu secole in urma: un punct cheie pentru comertul international si strategic, unde diversele axe ale intereselor sunt amestecate si unde conflictele inghetate par sa se simta in largul lor.
In absenta unui acces direct la tarmurile Marii Negre, orice tip de stat moldovenesc va esua in incercarea sa de a-si dirija propria politica externa in regiune. De aceea, in ultima vreme, tot mai multe voci au afirmat ca Republica Moldova risca sa devina un stat falit. Acest lucru nu se va intampla insa daca Republica Moldova va spune in mod raspicat pe ce cale doreste sa apuce.
Alocutiune rostita din partea Asociatiei Civic Media in cadrul conferintei internationale "Challenges and opportunities for Moldova within the NATO neighbourhood", organizata la Chisinau de ISIS, Institutul European de Studii Politice si Casa NATO, cu sprijinul German Marshal Fund si al Consiliului Europei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.