Primul pas pentru indepartarea lui Ion Craciunescu din fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor a fost facut ieri, cand acesta a fost convocat la o intrunire consultativa cu 13 fosti arbitri, aceiasi care l-au pus in functie in mai 2003, din care sapte
Primul pas pentru indepartarea lui Ion Craciunescu din fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor a fost facut ieri, cand acesta a fost convocat la o intrunire consultativa cu 13 fosti arbitri, aceiasi care l-au pus in functie in mai 2003, din care sapte au fost dati afara intre timp din acest for chiar de Craciunescu. Dupa ce l-au acuzat de situatia in care a ajuns arbitrajul romanesc, de modificari aduse in regulamentul de functionare al CCA si de multe altele, 11 dintre ei, mai putin Adrian Porumboiu, care este presedinte la FC Vaslui, au supus la vot daca acesta trebuie sa conduca in continuare arbitrii sau daca trebuie sa plece. A iesit 10 la 1 in favoarea demiterii, concluzia urmand sa fie luata de Comitetul Executiv, cel care are putere de decizie. Sedinta de ieri a fost condusa de Adalbert Kassai, cel care a preluat sefia FRF pe perioada convalescentei lui Mircea Sandu, operat la corzile vocale si iesit din circuit pentru o saptamana. "Ceea ce trebuia sa se intample s-a intamplat. S-au incalcat grosolan regulamentele, am fost judecat de niste oameni pe care eu i-am eliminat din CCA. Ei au fost pusi sa voteze, iar acum nu mai ramane decat ca acest vot sa fie ratificat in Comitetul Executiv", a declarat, la iesirea de la sedinta, Ion Craciunescu. Desi nu a dorit sa-l acuze direct pe Mircea Sandu, sustinand ca nu o va face atata timp cat va fi angajat al FRF, inca presedintele CCA a aruncat o invinuire catre seful federatiei: "Eram obligat sa merg la aceasta sedinta, fiindca am primit o adresa de la presedinte si trebuia sa ma conformez. In sedinta, Abrudan (n.r. Patritiu Abrudan, fost membru al CCA, dat afara de Craciunescu) a recunoscut ca a fost sunat de Mircea Sandu care i-a aratat o litera de regulament in care scrie ca presedintele sau Comitetul Executiv pot convoca astfel de sedinte consultative", a spus Craciunescu.
"Kassai a incalcat grosolan regulamentele"
Ion Craciunescu a povestit ca sedinta de mazilire a sa a decurs ca un proces cu decizia dinainte luata, dar parea amuzat de felul in care a fost pus la zid. "Au venit cu intrebari de Stan si Bran: de ce un arbitru de la Oradea conduce jocuri la Giurgiu, de ce sunt asa de exigent la probele fizice sau de ce i-am cerut lui Dan Petrescu sa faca un raport suplimentar la meciul FC Vaslui - Otelul dupa vizionarea casetei, desi asta este o practica internationala", a enumerat Craciunescu. Acesta l-a acuzat insa pe Adalbert Kassai de felul in care a condus sedinta. "N-am nici o proba, dar din ce am simtit acolo mi s-au parut lucrurile clar inspre acest deznodamant. I-am cerut domnului Kassai sa se uite pe regulament, ca eu sunt ales pe patru ani. Kassai a incalcat grosolan statutul si regulamentele, desi el trebuia sa fie acolo ca sa vegheze la respectarea lor. Mai mult, el i-a asezat pe fiecare pe scaun, parand ca are un loc foarte bine stabilit pentru fiecare", a spus Craciunescu. Presedintele CCA a acuzat si prezenta la sedinta a lui Adrian Porumboiu, cu care el se afla de ceva timp intr-un conflict deschis. "I-am spus lui Porumboiu ca nu are calitatea sa ma judece, pentru ca este presedinte de club si mi s-a parut grosolan sa participe", a comentat Craciunescu. "Eu nu am votat si, oricum, a fost doar un vot consultativ, totul ramane la latitudinea Comitetului Executiv", a replicat Porumboiu. Finantatorul lui FC Vaslui a renuntat ieri la tonul extrem de agresiv pe care l-a avut fata de Craciunescu in ultima vreme: "E un vot dezastruos pentru Ion, dar el nu a tinut cont de acesti electori care l-au pus in fruntea CCA. Sincer, imi pare rau ca s-a ajuns aici, pentru ca ne leaga o prietenie de multi ani, dar e numai vina lui", a mai spus Craciunescu. Vasile Avram, cel care, alaturi de Nicolae Rainea si si Patritiu Abrudan, au cerut demiterea lui Craciunescu, l-a acuzat pe acesta ca "a mistificat regulamentul CCA si a lasat vanitatea sa patroneze".
Razbunarea lui Mircea Sandu
Planul de mazilire a lui Ion Craciunescu, sef care a adus credibilitate arbitrajului, dar care a tinut sa conduca singur, ii apartine lui Mircea Sandu. Din momentul in care a decis sa candideze pentru un nou mandat la sefia FRF, Sandu a pornit o vanatoare de colaboratori banuiti ca ar fi de partea rivalului sau, Gica Popescu. Primul a fost Cristian Bivolaru, secretar general adjunct pe probleme internationale in ultimii 15 ani, pe care l-a "executat" tot in direct: in conferinta de presa in care si-a anuntat candidatura, Mircea Sandu l-a acuzat pe acesta ca nu isi face treaba asa cum trebuie. Bivolaru a incercat o discutie fata in fata cu Sandu, dar seful FRF a fost evaziv si l-a determinat sa-si anunte demisia. Craciunescu era vazut in federatie in ultima perioada ca un om al lui Popescu si Becali si de aceea s-a decis mazilirea sa. Profitand de gafele de arbitraj din ultimele etape, Nasul a convocat aceasta sedinta, punandu-i pe oamenii pe care Craciunescu i-a dat afara din CCA pentru diverse motive, majoritatea intemeiate, sa-l judece. Ca si cum Gica Popescu, Lupescu si alti cativa contestatari ai lui Mircea Sandu ar face parte dintr-o comisie care decide pastrarea Nasului in functie. Este evident ca in sedinta Comitetului Executiv care va urma, Craciunescu va fi indepartat fara scrupule. (B.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.