Specialisti in studiul bolilor hepatice, din tara si din strainatate, s-au reunit la Bucuresti, in cadrul celui de-al XV-lea Congres National de Hepatologie, tematica abordata fiind legata de situatia epidemiologica a infectiilor cu virusuri hepatice
Specialisti in studiul bolilor hepatice, din tara si din strainatate, s-au reunit la Bucuresti, in cadrul celui de-al XV-lea Congres National de Hepatologie, tematica abordata fiind legata de situatia epidemiologica a infectiilor cu virusuri hepatice. S-au apreciat eforturile facute de Romania in tratamentul pacientilor cu hepatita C, dupa aparitia in 2003, a primului ghid terapeutic, din acest punct de vedere tara noastra fiind cu mult inaintea altor state. "Accesibilitatea pacientului la tratament este mare, iar acesta, extrem de costisitor (cel putin 700 de milioane de lei/pacient) este gratuit", a subliniat prof. dr. Mihai Voiculescu, Spitalul Fundeni - Clinica de Medicina Interna si presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. La randul lor, dr. Florin Alexandru Caruntu - Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" si prof. dr. Alexandru Oproiu - Spitalul Militar de Urgenta "Agripina Ionescu" au subliniat necesitatea alocarii de fonduri suficiente pentru diagnosticarea si tratarea bolnavilor de hepatita.
Atentia specialistilor s-a indreptat si spre hepatita B, a carei evolutie si impact asupra sanatatii populatiei sunt de aceeasi importanta ca si hepatita C. Se estimeaza ca, la nivel european, dintr-un total de aproximativ 450 de milioane de locuitori, 27 de milioane de oameni sunt infectati sau purtatori ai virusurilor hepatice de tip B sau C. La nivel global, numarul persoanelor infectate creste anual cu 3-4 milioane. Conform aprecierilor European Liver Patient Association (ELPA), in Romania prevalenta hepatitelor de tip B si C este de aproximativ 10% din totalul populatiei, cel mai ridicat nivel din Europa. Se apreciaza ca, in fiecare an se inregistreaza peste 50 de milioane de nou infectati pe glob, iar in Romania, frecventa cazurilor este mai mare la copii si tineri pana la 18 ani si la persoanele cu sex masculin. Boala se transmite prin sange si netratata, poate evolua spre hepatita cronica si cancer hepatic, solutia ultima fiind transplantul hepatic.
Hepatita virala C afecteaza in prezent mai mult de 170 de milioane de persoane din toata lumea. Boala este cu atat mai periculoasa, cu cat 80% din persoanele infectate nu prezinta simptomatologie. Noile metode de terapie permit tratarea cu succes a 50-80% dintre cei infectati. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.