Ministerul Agriculturii impreuna cu reprezentantii Consiliului pe produs-cereale pregatesc un proiect de hotarare de Guvern prin care sunt stabilite masuri impotriva evaziunii fiscale, in special in ceea ce priveste industria de morarit si panificati
Ministerul Agriculturii impreuna cu reprezentantii Consiliului pe produs-cereale pregatesc un proiect de hotarare de Guvern prin care sunt stabilite masuri impotriva evaziunii fiscale, in special in ceea ce priveste industria de morarit si panificatie. "De la 1 ianuarie 2006 vor fi aplicate masuri care vizeaza obligativitatea licentierii silozurilor si depozitelor de cereale, pentru a putea cunoaste ce cantitate de cereale se afla in aceste locuri. Totodata, vor fi relicentiate morile si obligate sa tina o evidenta electronica astfel incat sa stim cantitatile de cereale ce se ruleaza aici", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ieri, intr-o conferinta de presa. El a precizat ca se cauta cea mai buna solutie pentru personalizarea painii, eventual prin ambalare, marcare sau stantare. "In industria de morarit si panificatie, evaziunea fiscala prin neachitarea taxelor si impozitelor catre bugetul de stat este estimata la 4.800 miliarde de lei vechi", a spus Flutur, precizand ca 40% din piata functioneaza ilegal. El a precizat ca statisticile arata o scadere continua a consumului de paine declarat, de la 2,3 milioane de tone in 1997, la 1,5 milioane de tone in 2003 si 0,5 milioane de tone in 2004.
Raport aviar
Pe 28 si 29 octombrie se va desfasura dezinfectia finala impotriva gripei aviare, la Vulturi si Maliuc, a precizat ministrul Flutur. La Ceamurlia de Jos, Vulturi si Maliuc a fost identificat virusul gripei aviare si, in aceste conditii, s-au luat masuri de carantina, inclusiv uciderea tuturor pasarilor din localitate. El a spus ca la sfarsitul acestei saptamani vor fi dusi la Ceamurlia de Jos si primii 10 pui si 2 gaste, pentru a se verifica daca dezinfectia facuta aici a dus la stingerea focarului de gripa aviara. "Sunt pregatiti 150 de pui si 30 de gaste ca pasari santinela pentru a verifica daca virusul a fost indepartat", a spus Flutur. El a precizat ca, astazi, laboratorul de la Tulcea va incepe sa faca analize virusologice, capacitatea fiind de 30 de analize pe zi. "Vor fi analizate cate 600 de probe pe saptamana, prelevate din zonele de risc major, din cele 9 judete din Delta si din jur", a adaugat ministrul. El a spus ca, pana la sfarsitul anului, vor fi analizate aproximativ 60.000 de probe prelevate atat din zonele de risc, cat si din toata tara, dar numarul lor va fi mai mic in celelalte judete. De remarcat, o proba costa aproximativ 1,5 euro.
Probleme de ritm la veterinari
Actualul secretar general al Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Razvan Nicolae Taru, a fost demis din functia de presedinte al institutiei din cauza unor "probleme de ritm", care nu reclama insa iesirea "din sistem", a declarat ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur. "N-a lucrat de nota 10, dar nici ca sa-l scoatem din sistemi, a spus Flutur. Ministrul spera ca Taru, desi numit temporar, sa se descurce mai bine in noua functie si "sa faca echipa". Razvan Taru a fost demis la sfarsitul lunii septembrie de la conducerea ANSVSA de catre premierul Calin Popescu Tariceanu pentru slaba comunicare cu oficialii UE si managementul deficitar. Ulterior, Taru a fost numit, tot de catre premier, in functia de secretar general al institutiei. De fapt, a fost o rocada intre seful ANSVSA si secretarul general al institutiei, care, dupa demiterea lui Taru, a ajuns el sef.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.