Statutul minoritatilor a fost respins de plenul Senatului, dupa ce reprezentantii UDMR au parasit lucrarile in semn de protest fata de eliminarea capitolului V, privind autonomia culturala. Opozitia a avut castig de cauza, ajutata fiind si de conserv
Statutul minoritatilor a fost respins de plenul Senatului, dupa ce reprezentantii UDMR au parasit lucrarile in semn de protest fata de eliminarea capitolului V, privind autonomia culturala. Opozitia a avut castig de cauza, ajutata fiind si de conservatori, care s-au declarat impotriva prevederilor statutului minoritatilor. Comportamentul senatorilor PC, care nu s-au sfiit sa voteze cot la cot cu peremistii si pesedistii pentru eliminarea articolelor referitoare la autonomia culturala, in ciuda conditiilor impuse de protocolul Coalitiei, i-a nemultumit profund pe udemeristi, care, dupa ce au parasit sala, au decretat, pe un ton amenintator, ca isi vor recalcula locul si rolul in Coalitia de guvernamant. Liderii Coalitiei urma sa se reuneasca ieri seara pentru a discuta aceasta problema.
Duplicitatea PC
"S-a incalcat o intelegere din Coalitie: PC a votat pentru eliminarea prevederilor referitoare la autonomia culturala. S-a scos astfel esenta legii: dreptul de participare a reprezentantilor minoritatilor nationale la luarea unor decizii", a comentat liderul UDMR, Marko Bela. Nemultumirea udemeristilor a fost cu atat mai mare cu cat, in urma examinarii listelor de vot, au constatat ca nu numai reprezentantii PC au pus umarul la victoria Opozitiei, ci au mai fost si 13 reprezentanti ai Coalitiei care s-au abtinut, netinand cont de faptul ca "ar fi putut inclina balanta in favoarea Puterii", dupa cum a spus, cu mahnire, senatorul Verestoy Attila. In plus, pe lista "tradatorilor" mai figura si un liberal. Conservatorii si-au motivat votul impotriva sustinand ca doreau modificarea legii privind alegerile locale, iar UDMR nu a fost de acord.
Votul final al plenului a fost precedat de o lupta parlamentara crancena. Scandalul a pornit de la amendamentul senatorilor Verginia Vedinas (PRM) si Antonie Iorgovan (PSD), referitor la eliminarea capitolului V, privind autonomia culturala, care legifera capacitatea unei minoritati de a avea competente decizionale in probleme privind identitatea sa culturala, lingvistica si religioasa prin consilii alese de catre membrii sai. Aceste prevederi au atras comentarii vehemente din partea Opozitiei. "Treziti-va odata! Aceasta lege este antieuropeana, este criminala, cu consecinte foarte grave!" a tunat de la tribuna Senatului, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor. Aceeasi idee a fost sustinuta si de pesedistul Adrian Paunescu, care a sustinut ca autonomia culturala este de fapt un pseudonim pentru autonomia pe criterii etnice, o incercare de contrapunere a unui stat peste statul deja existent.
UDMR reclama incalcarea intelegerilor in Coalitie
Liderul UDMR Marko Bela a declarat ieri ca prin respingerea proiectului privind statutul minoritatilor in Senat s-a incalcat grav o intelegere din interiorul Coalitiei si ca trebuie rediscutat locul si rolul Uniunii in interiorul Coalitiei de guvernare.
Marko Bela a aratat ca, dincolo de respingerea capitolului referitor la autonomia culturala din proiectul privind statutul minoritatilor si de respingerea acestui proiect, este vorba despre o chestiune care denota neintelegeri clare in interiorul Coalitiei.
UDMR vrea sa afle de la partenerii din Coalitie care este pozitia lor fata de statutul minoritatilor si daca mai sunt valabile intelegerile stabilite anterior. Liderul Uniunii, Marko Bela a sustinut ieri ca nu va parasi guvernarea, dar nici nu este dispus sa devina un element de vitrina al Coalitiei. "In aceasta seara (ieri n.r.) vom discuta si vom cere o clarificare in legatura cu pozitia privind UDMR, privind statutul minoritatilor", a spus Marko Bela. Intrebat daca va cere PC sa respecte intelegerile si, in caz contrar, sa iasa de la guvernare, liderul Uniunii a replicat: "Nu e menirea mea sa-i invit pe colegii de la PC sa se retraga de la guvernare". Marko Bela a sustinut ca pozitia UDMR la modificarea Regulamentului nu se va schimba si ca votul final va fi dat astazi. "Azi (ieri n.r.) nu a functionat Coalitia si vrem sa stim ce se va intampla in continuare", a spus liderul UDMR explicand ca unii dintre senatorii Puterii au votat impotriva statutului.
Regulamentul, aprobat
Pe de alta parte, senatorii au adoptat Regulamentul, cu 101 voturi "pentru", trei "impotriva" si trei abtineri. Senatorul PSD Ion Iliescu si peremistul Gheorghe Funar au declarat, inainte ca plenul sa se pronunte, ca grupurile pe care le reprezinta vor vota in favoarea proiectului de Regulament, dar vor ataca documentul la Curtea Constitutionala. "Grupul nostru parlamentar a participat activ la Regulament, pentru depunerea de amendamente, documentul a capatat imbunatatiri, vom vota pentru Regulament in ansamblu, dar va anuntam dinainte ca vom face demersuri la Curtea Constitutionala, pentru acele articole pe care le-am denuntat", a comentat Iliescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.