Romania va urma modelul ungar in ceea ce priveste reabilitarea termica a cladirilor si isi va intensifica eforturile pentru atragerea de fonduri externe pentru acest proiect, a declarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriu
Romania va urma modelul ungar in ceea ce priveste reabilitarea termica a cladirilor si isi va intensifica eforturile pentru atragerea de fonduri externe pentru acest proiect, a declarat ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely. "Una dintre principalele noastre preocupari se refera la reabilitarea termica a cladirilor. Facem lobby puternic la nivelul Uniunii Europene pentru a obtine fonduri pentru astfel de proiecte si vom modifica si legislatia din domeniu. Vom urma modelul ungar, unul functional care atrage multe asociatii de proprietari si care presupune o implicare mai mare din partea autoritatilor locale", a adaugat Borbely. Potrivit ministrului, modelul ungar presupune ca Guvernul, autoritatile locale si asociatiile de proprietari sa suporte, in parti egale, costurile reabilitarii termice a cladirilor. Romania, Ungaria, Cehia, Polonia, Slovacia si Bulgaria vor solicita Comisiei Europene suplimentarea fondurilor necesare cresterii eficientei energetice a cladirilor, pana la un nivel de 25% din costuri, dupa ce oficialii europeni au propus alocarea a cel mult 7% din valoarea proiectelor. Ministrii celor sase state cu atributii in domeniul locativ au semnat in luna septembrie la Budapesta o declaratie comuna, in care cer Comisiei Europene suplimentarea fondurilor pentru proiectele de crestere a eficientei energetice a imobilelor. Parlamentul European va decide, in toamna acestui an, asupra lucrarilor eligibile, a cheltuielilor realizate din fonduri europene si a distributiei acestora. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.