Sute de mii de persoane din Mexic, Cuba si statul american Florida au fost evacuate din zonele care vor fi traversate de uraganul Wilma, cel mai puternic consemnat vreodata de meteorologi, dupa cum precizeaza BBC. Acesta se deplaseaza spre nord-vest,
Sute de mii de persoane din Mexic, Cuba si statul american Florida au fost evacuate din zonele care vor fi traversate de uraganul Wilma, cel mai puternic consemnat vreodata de meteorologi, dupa cum precizeaza BBC. Acesta se deplaseaza spre nord-vest, prin Caraibe, fiind insotit de vanturi extrem de puternice, caderi masive de precipitatii si alunecari de teren. Uraganul Wilma, care atinsese ieri categoria 4, se apropia de Peninsula Yucatan, Mexic, unde se afla si una din statiunile turistice de mare faima din Mexic, orasul Cancun. Specialistii de la Centrul national pentru uragane (NHC) din Miami nu excludeau insa posibilitatea ca uraganul sa se intensifice din nou si sa intre in categoria 5 de clasificare pe scara Saffir-Simpson, devenind o amenintare serioasa pentru populatia din regiune.
In zona Yucatan si in regiunea de vest a Cubei s-au facut intense pregatiri pentru reducerea la minimum a consecintelor trecerii furtunii. Hotelurile din Cancun, gazduind circa 33.300 de persoane, au fost deja evacuate. Centrele de primire in situatii de urgenta de aici nu au putut sa asigure adapost decat pentru aproximativ 8000 de turisti in scolile si liceele din oras amenajate pentru a-i adaposti, dupa cum informa primaria localitatii. Circa 38.000 de turisti, majoritatea americani si europeni, au petrecut noaptea de joi spre vineri in centrele de urgenta din Yucatan (estul Mexicului), deschise pentru a gazdui turistii si localnicii evacuati din zonele de coasta inainte de sosirea uraganului Wilma. Dintre cei 33.000 de turisti cazati la hotelurile de pe plaja din Cancun, majoritatea au parasit regiunea cu avionul, iar 8000 dintre ei au fost transferati. Primarul statiunii balneare Playa del Carmen, aflata la 80 de kilometri sud de Cancun, Carlos Joaquin Gonzalez, a precizat ca autoritatile locale au organizat evacuarea a 29.800 de turisti din zona si din alte localitati turistice de la tarmul Marii Caraibelor. Spre deosebire de centrele de adapost din Cancun, aflate la cativa kilometri departare de regiunea de coasta, cele din Playa del Carmen sunt destul de aproape de tarm. "Vantul este foarte puternic (...), valurile ating uneori o inaltime de trei metri", a declarat primarul statiunii Playa del Carmen.
Guvernatorul Floridei, Jeb Bush, a declarat stare de urgenta in asteptarea ciclonului Wilma, care ar urma sa atinga coasta de sud a acestui stat duminica seara sau luni dimineata. Pregatirile pentru uragan in tarile latino-americane nu au decurs insa cu aceeasi coerenta ca in SUA. Mai mult, meteorologii nu reuseau la un moment dat sa se puna de acord asupra traseului exact pe care il va urma Wilma. In statul american Florida, mult mai obisnuit cu uraganele, evacuarea rezidentilor decurgea cu repeziciune.
Locuitorii Floridei au capatat experienta in urma numeroaselor evenimente devastatoare de acest fel, autoritatile au anuntat ca au facut stocuri importante de alimente si carburanti, iar garda nationala este pregatita sa intervina.
Se pare ca de data aceasta, furtuna va ocoli platformele petroliere din golful Mexic, puternic lovite de alte doua uragane de anul acesta, Katrina si Rita. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.