Asasinarea, la 14 februarie, in centrul Beirutului, a fostului premier libanez Rafic Hariri, controversat om politic si magnat financiar, a tinut, multe zile, capul de afis ale marilor publicatii din lume. Totusi, nici astazi, misterul nu este elucid
Asasinarea, la 14 februarie, in centrul Beirutului, a fostului premier libanez Rafic Hariri, controversat om politic si magnat financiar, a tinut, multe zile, capul de afis ale marilor publicatii din lume. Totusi, nici astazi, misterul nu este elucidat, iar cazul continua sa genereze controverse la nivel mondial. Asasinarea lui Hariri a provocat proteste vehemente din partea comunitatii internationale si a opiniei publice libaneze, impulsionand ritmul retragerii siriene din Liban, dupa 29 de ani de prezenta militara, in aceasta tara. Concluziile unui raport comandat de ONU a starnit, din nou, intreaga zona. Siria, alaturi de Liban, a fost implicata in asasinarea fostului premier libanez Rafic Hariri, potrivit concluziilor formulate in raportul Comisiei independente de ancheta a Natiunilor Unite, transmite Mediafax.
Patru luni de ancheta
"Exista dovezi convergente care demonstreaza atat implicarea libaneza, cat si cea siriana in acest act terorist", afirma seful comisiei, Detlev Mehlis, in raportul prezentat, joi, la capatul a patru luni de ancheta, secretarului general al ONU, Kofi Annan, si dat publicitatii in aceeasi zi la New York. Magistratul german subliniaza ca asasinatul nu ar fi putut fi comis fara acordul responsabililor sirieni de rang inalt. Raportul Mehlis a fost transmis joi celor 15 tari membre ale Consiliului de Securitate, precum si Libanului, a informat ONU. Intr-o scrisoare ce insotea raportul, secretarul general Kofi Annan si-a prezentat intentia de a solicita Consiliului de Securitate extinderea mandatului comisiei Mehlis pana la 15 decembrie, la cererea Guvernului libanez. Consiliul are programata o reuniune publica, precum si consultatii cu usile inchise, martea viitoare, in legatura cu Libanul.
Damascul nu recunoaste nimic
Raportul Comisiei de ancheta ONU, care a pus in cauza Siria pentru asasinarea lui Hariri, a fost catalogat, de catre ministrul sirian al Informatiei, Mehdi Dakhlallah, la o zi dupa difuzare, drept "partial, politizat si departe de adevar", releva agentiile internationale de presa. "Este vorba despre un manifest politic impotriva Siriei (...) Consider ca documentul este departe de a fi unul profesionist si nu ne va conduce la aflarea adevarului", a apreciat, intr-un interviu acordat Al Jazira, Mehdi Dakhlallah. "Nu am vazut raportul" in versiunea sa oficiala, a afirmat demnitarul sirian. Acesta, insa, si-a exprimat opinia ca documentul "serveste intereselor unei parti, ce doreste sa acuze Siria de toate relele planetei".
Raportul Mehlis afirma ca mai multi responsabili sirieni, inclusiv ministrul de Externe, Faruk al-Sharaa, au incercat sa influenteze cercetarile. "Motivul asasinatului este probabil unul politic", indica raportul magistratului german, facut public, joi seara, la New York. "Totodata, avandu-se in vedere ca aceasta crima nu a fost opera unui individ, ci mai degraba a unui grup care a lucrat cu mijloace perfectioniste, este foarte posibil ca frauda, coruptia si spalarea de bani sa fi constituit motive pentru anumite persoane de a participa la operatiune", se arata in textul raportului, citat de agentiile de presa internationale.
"Este un fapt binecunoscut ca serviciile speciale militare siriene au fost prezente in Liban cel putin pana la retragerea fortelor siriene in urma rezolutiei 1559. Fostii responsabili ai securitatii in Liban erau desemnati de catre Siria", adauga acelasi text.
Detlev Mehlis afirma in raportul sau ca mai multi responsabili sirieni, inclusiv ministrul de Externe Farouk al-Chareh, au incercat sa influenteze cercetarile in cazul asasinarii fostului premier libanez. "Scrisoarea adresata Comisiei de catre ministrul de externe al Republicii arabe siriene s-a dovedit a contine informatii false", precizeaza Detlev Mehlis in raportul sau.
Israelul, incantat
Spre deosebire de Siria, Israelul a primit intr-o maniera optimista raportul, subliniind ca acest caz este de competenta comunitatii internationale si a tarilor implicate. "Acest raport este un act pozitiv, care merge intr-o directie buna. Israelul, care nu este implicat in aceasta afacere se asteapta ca, drept urmare a acestui raport, comunitatea internationala sa isi dubleze eforturile, pentru a pune definitiv capat interventiei siriene in Liban"a declarat un oficial israeleian.
Scandal si la Beirut
Pe de alta parte, doi deputati libanezi ai majoritatii parlamentare au cerut demisia presedintelui libanez Emile Lahoud, ca urmare a documentului ONU, care considera Siria implicata alaturi de Liban in asasinarea lui Rafic Hariri, la 14 februarie, la Beirut.
Acest apel a fost lansat la postul de televiziune Al Moustaqbal, proprietate a familiei Hariri, de Elias Atallah si Gebran Tueni, membri ai coalitiei Locul Viitorului, condusa de Saad Hariri, fiul fostului premier asasinat.
Raportul Comisiei ONU "este coplesitor pentru presedintele Lahoud si principalii sai colaboratori", a declarat Elias Atallah, cerandu-i sefului statului libanez "sa isi asume consecintele si sa demisioneze".
La randul sau, Gebran Tueni a insistat asupra necesitatii demisiei presedintelui Lahoud, dupa publicarea raportului comisiei ONU.
Potrivit documentului prezentat secretarului general al ONU, Kofi Annan, o persoana considerata "suspecta" de comisie, Mahmud Abdel-Aal, "l-a sunat pe mobil pe presedintele Emile Lahoud, la ora 12:47, cu cateva minute inaintea exploziei", care a costat viata lui Rafic Hariri si a inca 20 de persoane.
Presedintele Lahoud a dezmintit ca ar fi primit un asemenea apel telefonic, apreciind drept "afirmatii lipsite de orice baza" acuzatiile despre care Al Moustaqbal afirma ca sunt continute in raport, conform unui comunicat difuzat la Beirut. "Presedintele Lahoud va continua sa isi exercite functiile, conform Constitutiei" tarii, continua documentul.
Rompres reaminteste ca prelungirea, cu acceptul Siriei, a mandatului de presedinte al lui Emile Lahoud, prin amendarea Constitutiei, s-a aflat la originea unei grave crize intre autoritatile de la Damasc si Rafic Hariri.
Aasasinarea lui Hariri a generat proteste vehemente din partea comunitatii internationale si a opiniei publice libaneze, impulsionand ritmul retragerii siriene din Liban, dupa 29 de ani de prezenta militara in aceasta tara.
"Criminalul" era absent
Ahmed Abu Adass, individul care a revendicat atentatul in care a fost ucis Hariri, a disparut in Siria cu mult timp inainte de comiterea crimei - afirma raportul Comisiei de ancheta a ONU. "Nu exista nici o proba ca Abu Adass apartinea gruparii "An-Nosra wal Jihad fi Bilal el-Sham (Victorie si jihad in marea Sirie)", asa cum s-a pretins in caseta video difuzata de Al-Jazeera (la cateva ore dupa atentat), nici ca gruparea a existat sau exista in prezent. In afara de acesta caseta, nimic nu sugereaza ca el conducea masina - capcana care l-a ucis pe Hariri. Ceea ce arata probele, in schimb, este ca dupa toate probabilitatile, Abu Adass si-a parasit domiciliul la 16 ianuarie 2005 si a fost dus, de buna voie sau nu, in Siria, unde a disparut", se poate citi in raportul difuzat pe situl Internet al ONU.
Comisia mentioneaza ca, pana in prezent, nu a fost gasita nici o urma a ADN-ului sau la locul exploziei, citand un martor, care afirma ca Abu Adass a fost constrans, sub amenintarea unei arme, sa inregistreze caseta cu aproximativ 45 zile inainte de atentat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.