Cam asa au titrat pe prima pagina cotidienele israeliene intalnirea dintre presedintele american George W. Bush si presedintele palestinian Mahmud Abbas (Abu Mazen). Abu Mazen a sosit in Statele Unite cu o lunga lista de revendicari si plangeri impot
Cam asa au titrat pe prima pagina cotidienele israeliene intalnirea dintre presedintele american George W. Bush si presedintele palestinian Mahmud Abbas (Abu Mazen). Abu Mazen a sosit in Statele Unite cu o lunga lista de revendicari si plangeri impotriva "ocupantului israelian". In ultimele zile , dupa cele doua atentate teroriste soldate cu moartea a trei israelieni, Tzahalul (armata israeliana) a blocat toate drumurile din Cisiordania si a izolat complet Gaza, Bethleem si Hebron. Abu Mazen acuza ca Israelul intentionat atata focul, Condoleezza Rice nu spune chiar asa, dar a amintit Ierusalimului "sa nu uite tinta finala: doua state vecine, suverane si in buna convietuire, Israel si Palestina". Personal cred ca asta se va petrece la Pastele cailor, dar deocamdata americanii spera. Sharon pune conditii, dar nu are nimic impotriva. Abu Mazen a venit la Washington, a discutat cu un Bush, se pare, surd pe ambele urechi. Triunghiul acesta "Sharon-Bush-Abu Mazen" din start nu e in stare sa puna in aplicare un modus operandi in Tara Sfanta. Abu Mazen a cerut interventia presedintelui american pentru ca israelienii sa inceteze constructia in Cisiordania, si in special in jurul Ierusalimului. Dar Sharon va continua sa construiasca. Bush i-a cerut lui Abu Mazen sa dezarmeze gruparile armate ale Hamasului, dar presedintele palestinian niciodata nu se va incaiera de-adevaratelea cu fratii sai hamasnici. Mai mult, Abu Mazen si-a dat acordul ca Hamas sa participe la viitoarele alegeri, decizie care l-a scos din sarite pe Yuval Steinitz, seful Comisiei de Securitate a Knesset-ului (Parlamentul israelian). El a cerut ieri ca Abu Mazen sa fie amenintat cu izolarea, ca Yasser Arafat, la Muqaata. "E o obraznicie, a spus Steinitz. Israelul trebuie sa-l avertizeze clar pe Abu Mazen: ori va incepe sa actioneze serios pentru dezarmarea organizatiilor teroriste, ori il vom trata ca pe Arafat". Grijuliu, marele boss de la Washington i-a sfatuit pe cei doi veri prea suparaciosi sa stea de vorba unul cu altul. Anuntata de trei ori in ultimele saptamani, intalnirea dintre Sharon si Abu Mazen a fost tot de atatea ori, in ultima clipa, anulata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.