Romania este ultima tara dintre cele candidate sau membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatile de combatere a coruptiei, potrivit unui studiu elaborat de Transparency International (TI) si dat publicitatii ieri de filiala romana a or
Romania este ultima tara dintre cele candidate sau membre ale Uniunii Europene in ceea ce priveste capacitatile de combatere a coruptiei, potrivit unui studiu elaborat de Transparency International (TI) si dat publicitatii ieri de filiala romana a organizatiei. Conform studiului efectuat la nivel global, Romania ocupa, in lume, locul 85 in ceea ce priveste "gradul de rezistenta la coruptie", fiind la egalitate cu Mongolia sau Republica Dominicana si intrunind un punctaj de 3 din zece puncte posibile. Potrivit indicilor, tarile care au un punctaj cuprins intre 0 si 3 sunt state cu coruptie generalizata. Cea mai putin corupta tara este Islanda, care a adunat 9,7 puncte din zece posibile, in timp ce tara perceputa drept cea mai corupta este Chad, cu un punctaj de doar 1,7. Romania a fost depasita in clasamentul tarilor "cu rezistenta la coruptie" de state precum Surinam, Lesotho, Burkina Faso, Cuba, Seychelles, Laos, Ghana sau Rwanda, toate avand un punctaj mai mare decat 3, cel al Romaniei. Finlanda are 9.6, fiind cea mai putin corupta tara dupa Islanda. Trebuie reamintit ca unii dintre conducatorii fotbalului romanesc vroiau sa ofere bani echipei nationale de fotbal a Finlandei pentru a castiga meciul cu Cehia.
Mai corupti ca Bulgaria sau Turcia
La nivelul Uniunii Europene si al tarilor candidate, Romania ocupa ultimul loc in ceea ce priveste rezistenta la coruptie, penultima clasata, Turcia, depasind-o cu jumatate de punct. Romania a adunat, in 2005, trei puncte din zece posibile, in timp ce urmatoarea tara clasata, Turcia, a adunat 3,5 puncte. Pe locul trei se afla Bulgaria, cu patru puncte, asta in timp ce media punctajelor realizate de tarile din Uniunea Europeana este de 6,66. In acelasi clasament conduce Finlanda, cu 9,60 puncte, urmata de Danemarca, la doar o zecime distanta. Tarile europene considerate mai corupte decat Romania sunt Albania, Armenia, Bosnia, Serbia, Moldova, Macedonia si cateva dintre fostele state sovietice.
Activistii romani ai TI apreciaza ca, in Romania, 2005 a reprezentat un esec in lupta anticoruptie. "Interpretand datele, putem spune clar ca autoritatile romane nu fac, la modul concret, destule pentru a incerca sa lupte cu fenomenul coruptiei. Apreciem ca este timpul ca autoritatile cu atributii in domeniul prevenirii si combaterii coruptiei sa faca pasi concreti in acest sens si sa renunte la a actiona la modul declarativ", a declarat directorul executiv al TI Romania, Victor Alistar.
Punctajul obtinut in acest an de Romania este similar mediei punctajelor anuale obtinute din 1997 pana in 2004, care este de 2.97. Pentru a oferi un termen de comparatie relevant pentru demersurile de integrare europeana ale tarii noastre, pentru 2005 media obtinuta de statele membre UE a fost de 7.73, iar cea obtinuta de cele care au devenit membre ale UE este de 5.04. Analizand modul in care indicele de rezistenta la coruptie al Romaniei a crescut in ultimii ani, fata de 2004, cresterea de 0,1 la suta este una "inertiala", care nu este efectul concret al vreunei politici publice determinante in efortul anticoruptie. "De exemplu Bulgaria a crescut in doi ani cu 0,6 procente ca urmare a miscarilor interne de pe piata de capital, care au transformat tara intr-un mediu concurential si de afaceri corect, cu reguli clare", spun reprezentantii TI. Pentru calcularea punctajului Romaniei s-au luat in calcul 11 studii realizate de diverse institutii de sondare sau ONG-uri.
Afganistanul ne sufla in ceafa
Evolutia slaba a unora dintre membrii de traditie ai UE, cum sunt Italia si Grecia, dar si a catorva noi membri ca Cehia si Polonia, slabeste credibilitatea organismului european in promovarea luptei impotriva coruptiei in noile state membre si in exportarea ei catre tarile invitate sa adere in 2007, precizeaza raportul Transparency International. Documentul face referire si la performantele foarte slabe ale republicilor din Asia Centrala si din sudul Caucazului, unde ultimul loc este ocupat de Turkmenistan, al carui guvern este cel mai autoritar din intreaga regiune. Toate statele din zona au primit mai putin de trei puncte dintr-un maximum de zece, ceea ce tradeaza o perceptie puternica a coruptiei endemice. Cu toate acestea, modesta imbunatatire a performantelor Georgiei demonstreaza ca schimbarea este posibila, acolo unde exista vointa politica, comenteaza Transparency International. Afganistanul figureaza pentru prima data in clasamentul oficial al organizatiei, cu un scor de 2,5 puncte care, ca si in cazul vecinilor sai din Asia Centrala, reflecta coruptia adanca din aceasta tara.
Ingrijorare la MJ
Conducerea Ministerului Justitiei (MJ) apreciaza ca "ingrijoratoare" plasarea Romaniei pe locul 85 in ceea ce priveste "gradul de rezistenta la coruptie". Totodata, MJ este "preocupat" de datele furnizate si care situeaza Romania pe acelasi loc cu Mongolia sau Republica Dominicana privind "gradul de rezistenta la coruptie" si precizeaza ca va tine cont de acestea, in stabilirea viitoarelor masuri anticoruptie. Ministerul precizeaza ca lupta impotriva coruptiei se afla in faza aplicarii mai multor legi care asigura cadrul legal in acest sens: Legea 158/2005 privind modificarea formularelor pentru declaratia de avere si pentru declaratia de interese, modificarea - prin Legea 247/ 2005 - a celor trei legi ale justitiei, modificarea - in sensul introducerii testelor de integritate - a Legii 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie si OUG 134/2005 privind Departamentul National Anticoruptie. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.