Contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi redusa, in 2006, cu 0,5%, de la 3% in prezent pana la 2,5%, in baza unei ordonante de urgenta aprobate, ieri, de Guvern.
Patronii care angajeaza absolventi vor fi
Contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi redusa, in 2006, cu 0,5%, de la 3% in prezent pana la 2,5%, in baza unei ordonante de urgenta aprobate, ieri, de Guvern.
Patronii care angajeaza absolventi vor fi scutiti, pe o perioada de un an, de la plata contributiei aferente la bugetul asigurarilor pentru somaj, iar angajatorii care incadreaza in munca, pe o perioada nedeterminata, someri in varsta de peste 45 de ani sau someri sustinatori ai familiilor monoparentale vor fi scutiti de la plata contributiei la fondul de somaj pe o perioada de un an.
Persoanele care se asigura benevol in sistemul pentru somaj - liber-profesionistii, membrii asociatiilor familiale - vor plati o contributie de 3,5% din venitul lunar, fata de 4% in prezent.
Ordonanta modifica si cuantumul si perioada de acordare a indemnizatiei de somaj in functie de stagiul de cotizare si contributia la bugetul asigurarilor sociale de somaj. Persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an vor primi indemnizatia de somaj pe o perioada de sase luni, iar contribuabilii cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani vor primi indemnizatia timp de noua luni. Pentru un stagiu de cotizare mai mare de zece ani, indemnizatia de somaj va fi acordata timp de un an. In ceea ce priveste cuantumul indemnizatiei de somaj, aceasta va fi o suma fixa lunara, neimpozabila, reprezentand 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de trei ani, o suma calculata prin aplicarea unei cote procentuale asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni. Cotele procentuale vor fi de 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin trei ani, de 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani, de 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin zece ani si de 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 ani.
Absolventii invatamantului preuniversitar si universitar care renunta la somaj si se incadreaza in munca vor beneficia de o prima echivalenta cu un salariu de baza minim brut pe tara si de o suma egala cu valoarea indemnizatiei de somaj la care ar mai fi avut dreptul.
Ordonanta de urgenta va intra in vigoare la 1 ianuarie 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.