In satul romanesc Isacova, comuna Ciupria, din Valea Timocului, au fost sfintite ieri o cruce si clopotnita unui lacas de cult ortodox roman a carui constructie va demara in curand, informeaza Rompres.
Aceasta biserica va fi a doua, dupa cea de
In satul romanesc Isacova, comuna Ciupria, din Valea Timocului, au fost sfintite ieri o cruce si clopotnita unui lacas de cult ortodox roman a carui constructie va demara in curand, informeaza Rompres.
Aceasta biserica va fi a doua, dupa cea de la Malainita, inaltata dupa 170 de ani in Valea Timocului de ipodiaconul Boian Alexandrovici, in care slujbele religioase se vor oficia in limba materna a timocenilor, lipsiti, in 1833, de 87 de biserici si 17 manastiri ortodoxe romanesti.
"Evenimentul de duminica prezinta un moment de insemnatate istorica pentru romanii din Valea Timocului si demonstreaza faptul ca autoritatile sarbo-muntenegrene nu vor mai bloca initiativele de acest gen. In felul acesta avem garantia ca biserica romaneasca din Malainita este salvata si nu va mai fi daramata", a declarat sambata, pentru Rompres, la Kladovo, prim-vicepresedintele Consiliului National al Minoritatii Romane din Uniunea statala Serbia-Muntenegru, Draghisa Traian Constandinovici.
"In urma cu o luna, episcopul PS Daniil Partosanu a hirotonit doi preoti, pe Zaharia Costici, care se va pune in slujba parohiei Crivaia de langa Varvarin, si pe ipodiaconul Iel Bobului, cel sub a carui indrumare se va construi a doua biserica din Serbia de Nord-Est si va desfasura activitate misionar-pastorala in perimetrul localitatilor romanesti Isacova, Ciupria si Bigrenita", a precizat Constandinovici. Actul solemn de sfintire a crucii si a clopotnitei din Isacova, localitate cu circa 450 de familii de romani, va fi savarsit sub indrumarea parintelui protopop de "Dacia Ripesis", Boian Alexandrovici. Langa viitorul lacas ortodox, pe un teren de 2 hectare, donat de familia romanului Sinisa Parvulovici din Isacova, vor incepe si lucrarile de construire a unui Centru de cultura, limba si religie a romanilor de pe valea Moravei. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.