Dupa Ceamurlia de Jos, a venit randul localitatii Maliuc sa intre in carantina totala, urmand ca si aici sa fie ucise toate pasarile, iar localitatea dezinfectata. La Ceamurlia de Jos au fost sacrificate toate pasarile, aproximativ 18.000, pentru car
Dupa Ceamurlia de Jos, a venit randul localitatii Maliuc sa intre in carantina totala, urmand ca si aici sa fie ucise toate pasarile, iar localitatea dezinfectata. La Ceamurlia de Jos au fost sacrificate toate pasarile, aproximativ 18.000, pentru care statul a platit despagubiri in valoare de trei miliarde de lei vechi. La Maliuc, uciderea si incinerarea pasarilor urma sa fie finalizate ieri.
Supraveghere aeriana
Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a dispus supravegherea aeriana a localitatilor in care a fost depistat virul H5N1, urmarind totodata respectarea cu strictete a masurilor de carantina, coordonarea fortelor si mijloacelor de interventie, precum si depistarea altor zone de focar, informeaza Mediafax. Aproximativ 700 de politisti si jandarmi, in colaborare cu veterinari, reprezentanti ai prefecturilor si autoritatilor publice locale, au actionat pentru prevenirea si combaterea gripei aviare in zonele de supraveghere, informeaza Biroul de presa al MAI. S-a dispus constituirea de filtre pe caile de acces dinspre Zona 1 (Tulcea si Constanta) inspre Zona 2 (zona de tampon cu judetele Galati, Braila, Ialomita si Calarasi), pentru interzicerea transportului de pasari, dezinfectia mijloacelor de transport, precum si pentru aplicarea masurilor sanitar-veterinare privind restrictiile instituite la miscarea animalelor in cele doua zone de supraveghere.
Izolarea a dat rezultate
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat ieri, la Galati, ca izolarea din timp a focarelor de gripa aviara din judetul Tulcea a avut rezultate benefice, care au prevenit raspandirea flagelului, informeaza Rompres. Flutur a spus ca a fost finalizat focarul din satul Vulturu, urmand ca in cursul zilei de ieri sa fie lichidat si focarul de la Maliuc-sat. "Concluzia este ca virusul aviar se cantoneaza in partea de est a Deltei si a judetului Tulcea, strategia de regionalizare prin izolarea pe coridorul Dunarii dand rezultate", a spus Gheorghe Flutur.
Porcii si pasarile raman pe loc
El a afirmat ca a fost interzisa miscarea in afara celor patru judete a pasarilor si porcilor, a palmipedelor spre luciurile de apa (n.r. - scaldatul ratelor si gastelor). De asemenea, autoritatile locale vor face recensamantul pasarilor si porcilor, precum si fise de monitorizare a grupurilor de pasari migratoare. Deplasarea pasarilor si porcilor in zona tampon se va face doar pe culoarele de la Cernavoda si Vadu Oii.
De altfel, toate targurile de pasari si porci au fost interzise temporar in Romania, incepand de pe 15 octombrie. "Solicitam inchiderea pasarilor in curti si in spatii inchise, in general cele care ieseau la balta pentru a evita contactul cu pasarile migratoare si, totodata, interzicem si lasarea porcilor in libertate", a spus Gheorghe Flutur.
Masuri pentru autovehicule si trenuri
Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a instalat echipamente de dezinfectie la patru puncte rutiere si unul CFR in zonele cu potential de risc al gripei aviare, a declarat, ieri, secretarul de stat Ioan Andreica. Culoarele rutiere unde s-au instalat echipamentele sunt Braila - zona bacului, Harsova - podul de la Giurgeni, Fetesti si Ostrov, la care se adauga si statia CFR de la Fetesti. In localitatile din zonele aflate sub supraveghere (judetele Calarasi, Braila, Ialomita si Galati), care fac contactul cu interiorul tarii, sunt amplasate si covoare de dezinfectie. In acelasi timp, vor fi afisate mesaje pentru informarea populatiei in punctele cu circulatie intensa din zonele unde au fost stabilite masuri speciale de prevenire a gripei aviare. De asemenea, au fost luate masuri de protectie la aeroporturi si porturi. In ceea ce priveste durata de aplicare a masurilor, Andreica a precizat ca este vorba de o perioada nedeterminata, pana la eradicarea maladiei. Costurile totale se ridica la circa doua miliarde lei vechi pe zi, fiind asigurate de minister, dar si din alte surse.
Romanii vor testa pasarile moarte in Basarabia
Ministrii Agriculturii din Romania, Gheorghe Flutur, si Republica Moldova, Anatolie Gorodenco, s-au intalnit ieri, la Galati, pentru a stabili o strategie comuna privind prevenirea si lupta impotriva efectelor gripei aviare, informeaza Rompres. Intalnirea s-a desfasurat la initiativa partii romane si a avut drept scop realizarea unui sistem de monitorizare, recoltare de probe si internationalizare a sistemului de protectie intre cele doua tari. Ministrul Gheorghe Flutur a precizat ca un specialist roman pleaca, astazi, in Republica Moldova cu reactiv pentru o mie de doze in vederea recoltarii de probe de la pasarile moarte din R.Moldova. La randul sau, ministrul Agriculturii din Republica Moldova, Anatolie Gorodenco, a declarat ca tara sa nu este afectata de gripa aviara si ca a fost semnalat doar un singur caz suspect in raionul Leova, care ulterior s-a dovedit a fi o alarma falsa.
De altfel, Flutur a cerut MAE sa contacteze autoritatile ucrainene pentru a discuta in urmatoarele zile despre gestionarea situatiei din biosfera Deltei Dunarii, in conditiile in care a fost confirmata oficial gripa aviara, informeaza Mediafax. De asemenea, ministrul a mai precizat ca se are in vedere si contactarea autoritatilor bulgare pentru discutii pe aceeasi tema.
UE nu poate face fata unei pandemii
Virusul gripei aviare a ajuns in Europa via Turcia si Romania, confirmarea venind, sambata, si din partea Comisiei Europene. Pe acest fundal a fost programata, pe 20 si 21 octombrie, in Marea Britanie, o reuniune a ministrilor Sanatatii din UE, in vederea elaborarii unei strategii de evitare a unei posibile raspandiri a gripei aviare la om. Pe aceeasi tema vor discuta si ministrii de Externe din blocul comunitar, care au decis sa se reuneasca, maine, la Bruxelles. Anuntul referitor la confirmarea prezentei virusului H5N1 in Romania a fost facut, sambata, la Bruxelles, de comisarul european pentru Sanatate si Protectia Consumatorilor, Markos Kyprianou, informeaza Reuters. "In aceasta dimineata (n.r. sambata dimineata), testele au confirmat ca virusul din Romania este de tipul H5N1, dar au fost necesare si alte teste pentru a confirma legatura cu tipul de tulpina depistata in Asia si Turcia. Acum aceasta legatura a fost confirmata", a precizat oficialul european, mentionand ca, in aceasta saptamana, responsabilii veterinari ai UE se vor intalni pentru a evalua situatia cu care se confrunta in acest moment Europa.
Barroso promite masuri mai drastice
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso (foto), a dorit sa linisteasca statele membre UE, desi in momentul declaratiei sale nu fusese informat in legatura cu confirmarea faptului ca virusul aviar H5N1 depistat in Romania este similar celui din Turcia si Asia. Seful Executivului UE a anuntat, sambata, ca Bruxelles-ul "nu va ezita sa propuna statelor membre masuri mult mai drastice si mai radicale". "Suntem pregatiti sa facem tot posibilul pentru a informa cu cea mai mare transparenta opinia publica europeana si internationala asupra acestei situatii", a dat asigurari Barroso.
Europa n-are stocuri de vaccinuri
Publicarea, de catre ziarul Financial Times, a unui document intern al Comisiei Europene, arata totusi ca exista motive de ingrijorare. Pentru ca, sustine o nota prezentata, saptamana trecuta, de Markos Kyprianou, Europa nu este pe deplin pregatita pentru o pandemie de gripa si detine stocuri inadecvate de vaccinuri si medicamente antivirale. Odata cu prezenta gripei aviare la granitele sale, situatia vaccinurilor umane in UE este "departe de a fi satisfacatoare", conform unei note prezentate miercurea trecuta de Markos Kyprianou. Documentul sustine ca unele dintre statele membre au rezervat toate tipurile de medicamente antivirale pentru ani buni in viitor, lasand tari ce ar putea fi primele lovite de aceasta maladie fara acces la medicamente. Totodata, in nota se spune ca 16 dintre statele UE au informat Bruxelles-ul asupra rezervelor lor de medicamente antivirale, ce ar urma sa fie folosite daca gripa aviara se transmite la om. Concluzia documentului este ca, in privinta vaccinurilor necesare unei pandemii, situatia e "departe de a fi satisfacatoare".
Apel al oamenilor de stiinta
In acelasi timp, oamenii de stiinta au facut apel la autoritatile europene sa ia masuri pentru dezvoltarea si testarea de prototipuri de vaccinuri umane in fata riscului unei pandemii legate de gripa aviara, noteaza Rompres. "Stocarea de antivirale este un aspect important pentru a face fata unei pandemii de gripa si multe tari europene au luat masuri in acest domeniu", a declarat Grupul stiintific european de lucru asupra gripei (ESWI), intr-un comunicat, la Bruxelles. "Dezvoltarea unui vaccin contra gripei umane este la fel de cruciala, iar ESWI cheama autoritatile europene sa promoveze parteneriate publice-private pentru dezvoltarea si testarea de prototipuri de vaccinuri din punct de vedere al sigurantei si eficientei", afirma textul citat. ESWI reuneste experti de la centrele de cercetare publice europene, cum sunt Institutul Pasteur sau institutul Robert Koch Germania, si reprezentanti ai unor mari laboratoare farmaceutice.
Turcia exclude un focar si in estul tarii
CNN informa ieri ca autoritatile turce analizeaza moartea a 1000 de pasari, in estul tarii, in orasul Patnos, la granita cu Iranul, insa Ankara a exclus ipoteza gripei aviare. Potrivit unui responsabil al ministerului Agriculturii, expertii veterinari au efectuat teste, insa "nu a fost gasit nici un semn al virusului", urmand sa fie facute si alte analize, pentru a determina cauza mortii pasarilor. Acesta a precizat ca la Patnos nu au fost impuse masuri de carantina. Expertizele veterinare au confirmat, saptamana trecuta, prezenta virusului H5N1 al gripei aviare in Turcia, intr-o crescatorie din nord-vestul tarii. Pe de alta parte, noua persoane sunt tinute sub observatie intr-un spital din Turcia, unde li se fac teste de sange pentru a vedea daca nu au contactat gripa aviara, dupa moartea unor porumbei de care se ocupau, noteaza Rompres.
Prognoza alarmanta pentru Marea Britanie
Marea Britanie este pregatita pentru o pandemie de gripa aviara care ar putea provoca, in aceasta tara, cel putin 50.000 de morti, a anuntat, ieri, Liam Donaldson, responsabil cu sanatatea in cabinetul Blair, transmite Reuters. Oficialul britanic a sugerat ca virusul gripei aviare s-ar putea combina cu un virus uman, devenind astfel mult mai usor transmisibil. "Daca vom avea o pandemie, problema ar fi ca vaccinurile existente nu ar functiona. De aceea, estimarea pe care am facut-o arata ca 50.000 de oameni ar putea muri din cauza gripei aviare", a avertizat Donaldson, care crede ca aceasta cifra ar putea fi chiar mai mare. Expertul a mentionat insa ca, probabil, pandemia nu va aparea in iarna din acest an.
Singurul remediu
Planta chinezeasca miraculoasa
Star anise, un fruct al unui arbore folosit pe post de condiment la mancarurile de rata, este sursa acidului shikimic din care se fabrica Tamiflu * 90% din productie este folosita de Roche
Cautarea mondiala a unui remediu pentru gripa aviara se concentreaza asupra unei plante rare din China, folosita in mod obisnuit pentru condimentarea mancarurilor de rata si tratarea colicilor la copii, informeaza The Independent, in editia electronica de sambata. Star anise, fructul neobisnuit al unui arbore oriental de mici dimensiuni, este vandut in supermaketurile britanice consumatorilor care ii apreciaza aroma.
Planta a capatat insa o functie vitala, ca sursa de acid shikimic, pe baza caruia este produs medicamentul antiviral Tamiflu, singura protectie folosita in prezent impotriva unei eventuale pandemii de gripa.
Cantitatile insuficiente de fructe reprezinta unul dintre principalele motive pentru care guvernele nu pot obtine suficiente doze de antiviral pentru a asigura protectia populatiilor lor.
Producatorul antiviralului Tamiflu, grupul farmaceutic elvetian Roche, a afirmat insa ca arbustul creste numai in patru provincii din China si ca, pentru producerea medicamentului, sunt necesare "cantitati uriase" de seminte, iar 90% din recolta este deja folosita de Roche.
Seful CRP cere jurnalistilor sa verifice infomatiile
C.T.Popescu: "Sa punem un amortizor senzationalului"
Presedintele Clubului Roman de Presa (CRP), Cristian Tudor Popescu, a facut un apel catre jurnalisti sa verifice informatiile cu privire la virusul gripei aviare, pentru a se evita transmiterea informatiilor senzationale neverificate. "Rugamintea mea este sa punem un amortizor senzationalului. Vor fi probabil tot felul de zvonuri in aceasta perioada, care trebuie sa fie verificate", a spus C.T. Popescu. Seful CRP a precizat ca, la solicitarea Ministerului Agriculturii, a avut loc, sambata, o intalnire a reprezentantilor principalelor cotidiene, televiziuni si radiouri cu ministrul Agriculturii si cel al Sanatatii pentru "o discutie profesionala" in legatura cu "gestionarea mediatica a acestei crize".
Popescu a adaugat ca autoritatile - Guvernul si ministerele - au informat prompt, eficient, despre evolutia situatiei si au actionat bine, acest lucru fiind apreciat nu de el, ci de Uniunea Europeana. "Ministerul Agriculturii a facut un apel colegial sa nu dam curs unor zvonuri, care vor aparea. Ni se cere sa fim profesionisti", a spus Popescu.
Tariceanu respinge armistitiul lui Nastase
PSD a propus, sambata, la Iasi, un "armistitiu politic" si chiar o colaborare cu Guvernul Tariceanu pentru a gestiona o eventuala criza a gripei aviare, informeaza Mediafax. In replica, premierul Tariceanu a respins oferta PSD, catalogand-o drept "ridicola". Propunerea PSD a fost lansata de presedintele executiv al partidului Adrian Nastase, care a avansat si posibilitatea constituirii unui grup de analiza PSD-Putere unde sa se urmareasca solutionarea eventualelor probleme.
Calin Popescu-Tariceanu a afirmat ca trebuie aplicate in continuare masuri severe si speciale pentru a nu permite extinderea zonei unde a fost semnalata existenta virusului gripei aviare. Premierul Tariceanu a anuntat ca Ambasada Statelor Unite din Bucuresti a trimis Guvernului roman o instiintare prin care isi ofera sprijinul, Executivul urmand sa trimita o lista cu necesarul pentru gestionarea cazurilor de gripa aviara.
OMS ingrijorata
"Virusul trece foarte rar, si doar printr-un cumul de factori, la oameni, dar atunci cand s-a intamplat, in jumatate din cazuri cei infectati au murit", a declarat Dick Thompson, seful Departamentului de Boli Infectioase
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) s-a declarat, sambata, ingrijorata de prezenta virusului H5N1 al gripei aviare in Romania. "Suntem preocupati de ceea ce se petrece atat in Romania, cat si in Turcia", a declarat un purtator de cuvant al OMS. "Prezenta acestui virus in Romania ne ingrijoreaza, deoarece s-a dovedit ca acesta se afla in mediul pasarilor, iar acest lucru sporeste posibilitatea unei transmiteri la om", a spus el. Purtatorul de cuvant a incercat, in acelasi timp, sa temporizeze situatia, precizand ca, pana in prezent, nu au existat decat 117 cazuri de gripa aviara la om si, "in consecinta, transmiterea la om ramane ceva foarte rar".
La randul sau, Dick Thompson, expert al Departamentului de Boli Contagioase la OMS sustine ca virusul gripei aviare trece foarte rar la oameni si doar printr-un cumul de factori, insa este ingrijorat ca acest virus poate suferi mutatii. "Virusul trece foarte rar, si doar printr-un cumul de factori, la oameni, dar atunci cand s-a intamplat, in jumatate din cazuri cei infectati au murit", a declarat Dick Thompson. "Ceea ce ne ingrijoreaza pe noi cel mai mult este ca acest virus va suferi o mutatie, deci nu va mai fi un virus animal, ci va deveni unul uman, adica va trece nu de la animale la om, ci de la un om la altul", a declarat Thompson. Referindu-se la simptome, Thompson a aratat ca, din nefericire, acestea seamana foarte mult cu cele ale multor afectiuni respiratorii: tuse, febra. "In Turcia si in alte zone, unde se stie ca exista virusul, e nevoie de masuri urgente, cum ar fi constituirea de stocuri de medicament antigripal, cum e Tamiflu. Asta ar putea reduce gravitatea bolii", a mai spus expertul OMS. Virusologul a aratat ca este de inteles psihoza oamenilor, care au luat cu asalt farmaciile.
"Inteleg ca oamenii sunt foarte nervosi si asta s-a intamplat in toate tarile monitorizate de noi pe masura ce virusul s-a extins. Oamenii devin foarte speriati. Dar as vrea sa repet ca virusul animal se transmite foarte rar la om. Deocamdata, nu putem vorbi insa nici pe departe de o pandemie. Ne-am putea astepta totusi ca o epidemie trans-continentala sa apara, dar deocamdata acest lucru nu s-a intamplat", a sustinut Thompson.
Aprovizonare de urgenta cu vaccin
Comerciantii de medicamente au fost luati prin surprindere de cererea mare de vaccinuri antigripale, iar conducerea Asociatiei Distribuitorilor Romani de Medicamente da asigurari ca stocurile epuizate se vor reface, incepand cu aceasta saptamana, in toate farmaciile din tara. La fel si ministrul Sanatatii. Eugen Nicolaescu a afirmat ieri ca are informatii ca, in cateva zile farmaciile vor fi aprovizionate cu vaccinuri antigripale. "MS nu are atributii in ceea ce priveste aprovizionarea farmaciilor sau a societatilor de distributie cu vaccin antigripal. Aceste unitati sunt private si decid singure modul in care isi conduc afacerile si realizeaza satisfacerea necesitatilor oamenilor", a declarat Nicolaescu.
In ceea ce priveste campania de vaccinare gratuita a populatiei cu risc, atribut al MS, ministrul a precizat ca aceasta continua, pana in prezent fiind vaccinate circa 100.000 de persoane - sinistrati, care intra in focarul de gripa aviara, copii, batrani, bolnavi cu afectiuni cronice etc. Aproximativ 340.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite directiilor de sanatate publica din tara. Pe langa cele 520.000 de doze achizitionate de MS de la Institutul Cantacuzino, in prezent se deruleaza licitatia pentru achizitionarea a inca un milion de doze. "MS respinge toate acuzatiile aparute cu privire la pretul de achizitionare al vaccinului antigripal. Nu se poate comunica deocamdata pretul de achizitionare al acestor produse cat timp licitatia este in curs de desfasurare", spune ministrul.
55.000 de doze de Tamiflu
Nu in ultimul rand, se distribuie in Ceamurlia de Jos si Maliuc tratament antiviral - Tamiflu - pentru personalul medico-sanitar, veterinar, cel al Ministerului de Interne, al MApN, al autoritatilor locale si centrale detasate in zona si familiilor unde s-au depistat pasari purtatoare de virus. MS va asigura 50.000 de doze de medicamente antivirale pentru tratamentul profilactic al contactilor din focarele cu gripa aviara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) trimite astazi, in Romania, trei specialisti pentru a revizui planul de actiuni ce au fost adoptate in situatia de fata. Acestia vor aduce cu ei alte 5000 de doze de tratament antiviral (dintre care 1.000 sunt acordate gratuit de catre OMS).
Nicolaescu a mai precizat ca vor fi facute noi triaje epidemiologice in focarele cu gripa aviara pentru a identifica eventuale persoane care ar fi putut contacta virusul aviar. Ministrul a precizat ieri ca, pana in prezent, nu avem inregistrat nici un caz de gripa umana in spitalele din Romania. De asemenea, nu exista nici o inregistrare de gripa aviara la om.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.