Termenul limita pentru depunerea ofertelor angajante pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) expira in aceasta seara, urmand ca maine Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sa anunte ofertantii. Bancile interesate de preluare
Termenul limita pentru depunerea ofertelor angajante pentru privatizarea Bancii Comerciale Romane (BCR) expira in aceasta seara, urmand ca maine Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului sa anunte ofertantii. Bancile interesate de preluarea BCR vor depune oferte pentru cumpararea a 61,8825% din actiunile institutiei de credit. Dupa incheierea acestei etape, ofertele depuse vor fi analizate dupa grila de punctaj stabilita de comisia de privatizare a bancii, potrivit careia pretul va reprezenta 90% din grila, iar criteriile tehnice - 10%. In functie de aceasta analiza vor fi anuntati cei doi competitori care vor intra pe ultima suta de metri in cursa pentru privatizarea celei mai mari banci din Romania si cu care se vor purta negocierile finale. Cei doi finalisti vor inainta oferte financiare imbunatatite, cu valori mai mari decat cele precizate in prima etapa. Castigator va fi declarat ofertantul care va avansa cel mai mare pret pentru pachetul de 61,88% din actiunile BCR. Dupa prima preselectie in urma scrisorilor de interes, in cursa pentru preluarea BCR au ramas Fortis (grup belgiano-olandez), Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank AG (Austria), Dexia (grup franco-belgian), KBC (Belgia) si BNP Paribas (Franta). Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Guvernul a mandatat AVAS sa valorifice intreg pachetul detinut la banca si sa rascumpere, potrivit intelegerilor, actiunile vandute anterior catre BERD si IFC.
Potrivit Mediafax, cumparatorul Bancii Comerciale Romane va avea obligatia sa listeze banca in trei ani de la preluare si sa acorde dividende de minim 40% din profitul net pe toata perioada pana la introducerea actiunilor pe bursa.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului este principalul actionar al BCR, cu 36,88% din capital, dupa ce a vandut anul trecut un pachet de 25% plus doua actiuni Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare si diviziei de investitii in sectorul privat a Bancii Mondiale, International Finance Corporation, pentru 222 de milioane de dolari. Ceilalti actionari sunt salariatii BCR, cu 8% din titluri, SIF Oltenia - 6,11%, SIF Banat-Crisana - 6%, SIF Transilvania - 6% si SIF Moldova - 6% si SIF Muntenia - 6%.
BCR a obtinut in primul semestru un profit net de 443 de milioane lei (121 de milioane euro), la un total al activelor de 26,3 miliarde lei (7,18 miliarde euro).
BCR evaluata la 5,5 miliarde de euro
BCR a obtinut in primul semestru un profit net de 443 de milioane de lei (121 de milioane de euro), la un total al activelor de 26,3 miliarde de lei (7,18 miliarde de euro). Potrivit unui studiu realizat de specialisti ai bancii americane de investitii Keefe, Bruyette&Woods Ltd. (KBW), valoarea BCR se ridica la 5,5 miliarde de euro. In aceste conditii, 62% din actiunile bancii s-ar putea vinde la un pret de 3,4 miliarde de euro. Agentia americana de stiri Dow Jones, arata ca, potrivit KBW, favorita in cursa pentru BCR este banca austriaca Erste Bank. Pe de alta parte, Financial Times (FT) Germania considera ca banca germana Deutsche Bank are cele mai mari sanse sa preia cea mai mare banca romaneasca. La randul sau, banca italiana Intesa a anuntat ca este pregatita sa ofere pana la 2 miliarde de euro pentru pachetul de 61% din actiunile BCR, potrivit FT Germania. Pe de alta parte, Paulo Teixeira Pinto, directorul executiv al Banco Comercial Portugues (BCP) a afirmat ca preluarea BCR reprezinta o "oportunitate unica si irepetabila", transmite Reuters. "Banco Comercial Portugues are structura financiara necesara pentru a face aceasta oferta", a spus Teixeira Pinto. Analistii citati de FT Germania considera ca BCR valoreaza intre 3,8 si 5,8 miliarde de dolari.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.