Legitima aparare si proprietatea privata sunt cap de afis si in Marea Britanie, dupa un caz similar cu cel in care este implicat Adrian Iovan. In august 1999, fermierul Tony Martin a impuscat mortal un hot care patrunsese, in puterea noptii, pe pr

Legitima aparare si proprietatea privata sunt cap de afis si in Marea Britanie, dupa un caz similar cu cel in care este implicat Adrian Iovan.

In august 1999, fermierul Tony Martin a impuscat mortal un hot care patrunsese, in puterea noptii, pe proprietatea sa, o ferma izolata din Norfolk, estul Angliei.
CAZUL. Trezit din somn de zgomotele, pe care le auzea venind dinspre parterul casei, Martin a inhatat pusca si a coborat sa vada ce se intampla. ""Am auzit zgomot, si voci, si in ochi mi-a venit o lumina puternica. Eram un om ingrozit, singur acasa. Totul s-a intamplat intr-o clipita. N-am mai rezistat tensiunii si am tras de cateva ori. Apoi am fugit la etaj. Nimeni n-a mai venit dupa mine"", a povestit fermierul, a carui proprietate fusese calcata de hoti in repetate randuri.
Gloantele trase de Tony Martin l-au ucis pe unul dintre talhari, in varsta de 16 ani. Fred Barras facea parte dintr-o familie de tigani nomazi si avea un cazier bogat. Era insa la prima tentativa de a jefui o casa. Complicele sau, Brendan Fearon, a fost ranit la un picior.
DECIZIA. ""Legea prevede ca fiecare cetatean are dreptul sa faca uz de forta, intr-o masura rezonabila, pentru a preveni o infractiune. Talharia este o infractiune, iar un proprietar poate crede ca masurile pe care le ia impotriva talharului care ii intra in casa sunt rezonabile. Ele pot fi insa exagerate iar consecintele, tragice"", a sunat, in aprilie 2000, sinteza pe care judecatorul a facut-o cazului Tony Martin la sfarsitul procesului, in care fermierul a fost acuzat de crima. Martin a fost gasit vinovat si condamnat la inchisoare pe viata. In urma apelului, s-a ales cu o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru ucidere din culpa. Mai mult, fermierul a aflat ca hotul, pe care il ranise il da in judecata, pe motiv ca din cauza ranilor provocate nu mai poate munci. Demersurile juridice ale lui Fearon au fost finantate prin fonduri publice, intrucat barbatul a spus ca nu dispune de mijloacele materiale suficiente ""pentru a-si cauta dreptatea"". Intre timp, Fearon a renuntat la ideea de a-l da in judecata pe cel din casa caruia a vrut sa fure.
OPINIILE. Procesul a provocat dezbateri patimase in Marea Britanie. Opinia publica aproape l-a transformat pe Tony Martin intr-un erou, in conditiile in care englezii cred ca, in prezent, infractorii, care incalca proprietatea privata au mai multe drepturi decat proprietarii care o apara. ""In fiecare dintre noi se ascunde un Tony Martin"", titrau, la acea vreme, ziarele, iar sustinatorii fermierului spun chiar si azi, la doi ani dupa ce Martin a fost pus in libertate, ca legislatia trebuie modificata. ""Nimanui nu ar trebui sa ii fie teama sa stea in propria casa. Sper ca ce mi
s-a intamplat va continua sa provoace dezbateri si ca drepturile pe care victimelor talhariilor le au in fata criminalilor sa fie recunoscute"", a spus chiar Martin, la iesirea din inchisoare.
LEGEA. Potrivit legii britanice, ""proprietarii au dreptul de a face uz de forta in limite rezonabile"" impotriva talharilor. Opozitia britanica sustine modificarea legii, considerand ca este greu de stabilit ce inseamna ""limite rezonabile"", iar ambiguitatea este in avantajul infractorilor, care au parte de mai multa protectie decat ar fi corect. Peste 80% din englezi spuneau, in 2003, ca ar proceda la fel ca Tony Martin facandu-si singuri dreptate.

URMAS


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.