13 aprilie 1938. In Monitorul Oficial nr. 86 era publicat un decret al regelui Carol al II-lea prin care se instituia ""controlul mijloacelor de existenta ale publicatiunilor periodice"". Pentru ca ""ziarele de opiniune organele de presa s-au transfo

13 aprilie 1938. In Monitorul Oficial nr. 86 era publicat un decret al regelui Carol al II-lea prin care se instituia ""controlul mijloacelor de existenta ale publicatiunilor periodice"". Pentru ca ""ziarele de opiniune organele de presa s-au transformat in organe de influenta."" 11 octombrie 2005. Presedintele Traian Basescu anunta intr-o editie speciala la TVR ca doreste sa vada sursele de finantare ale unor trusturi de presa. Ca si in cazul lui Carol al II-lea, cel de care se leaga instaurarea dictaturii regale in Romania, motivele lui Traian Basescu sunt grupurile de interese care influenteaza mass-media.

Printre decretele regale aduse la cunostinta opiniei publice in numarul 86 al Monitorului Oficial din 13 aprilie 1938 se numara si cel prin care se hotaraste controlul mijloacelor de existenta al publicatiunilor periodice. Decretul prevedea ca ""se infiinteaza pe langa fiecare tribunal un registru al publicatiunilor periodice. La tribunalele care au sectiuni speciale de comert, registrul va fi tinut de sectiunea I-a comerciala.
Inaintea de aparitiunea oricarei publicatiuni periodice, proprietarul ei este obligat a face la tribunalul locului aparitiunei o declaratiune scrisa care va cuprinde: titlul publicatiunii periodice si gradul de periodicitate; numele, prenumele si domiciliul directorului raspunzator, iar in lipsa acestuia, a redactorului raspunzator; aratarea tipografiei unde publicatiunea va fi tiparita; numele, prenumele si domiciliul proprietarului, iar daca proprietar este o societate, felul, numele, sediul, capitalul si data actului de constituire al acesteia, precum si numarul sub care societatea se afla inscrisa in registrul comertului; numele prenumele, domiciliul si profesiunea administratorilor, directorilor si cenzorilor, daca proprietara este o societate, precum si aratarea societatilor comerciale, industriale sau bancare, la care toti acestia sunt administratori, directori, censori sau lichidatori. (...)
OBLIGATORIU, CETATENIA ROMANA. Directorul raspunzator sau in lipsa acestuia redactorul raspunzator al publicatiunilor, care apar in tara trebuie sa fie cetatean roman, sa fie domiciliat in tara si sa se bucure de toate drepturile civile si politice. Numele directorului, al redactorului raspunzator, al proprietarului publicatiei precum si numarul de inscriere in registrul publicatiunilor periodice vor figura permanent in fruntea publicatiunii"". Decretul prevedea ca numai cetatenii romani pot fi proprietari sau editori sub orice forma a unei publicatiuni periodice care apare in tara, numai in cazuri exceptionale, cu autorizatie de la Ministerul Educatiei Nationale, puteau fi editate publicatii periodice culturale sau stiintifice apartinand strainilor.
De remarcat ca aceste masuri vin in contextul in care regele Carol al II-lea dizolvase partidele politice, abolise Constitutia din 1923 si instaurase dictatura personala.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.