Dupa numai un an, experienta Beslan-ului se repeta. Zeci de civili, luati joi ostatici de insurgenti ceceni, au murit in urma interventiei in forta a trupelor rusesti. Potrivit BBC, un grup de barbati inarmati a luat ostatici in orasul Nalcik - capit
Dupa numai un an, experienta Beslan-ului se repeta. Zeci de civili, luati joi ostatici de insurgenti ceceni, au murit in urma interventiei in forta a trupelor rusesti. Potrivit BBC, un grup de barbati inarmati a luat ostatici in orasul Nalcik - capitala Republicii Kabardino-Balkaria din sudul Federatiei Ruse.
Conform politiei ruse, atacul a fost bine organizat si coordonat, fiind initiat de 10 grupuri inarmate insumand mai bine de 150 de oameni. Acestia au atacat trei sectii de politie, precum si sediile serviciilor secrete si ale mai multor institutii insarcinate cu ordinea publica.
Ieri, fortele de securitate au atacat ultimele doua focare de rezistenta - o sectie de politie si un magazin de suveniruri. 11 rebeli au fost lichidati, bilantul victimelor ridicandu-se la peste 100 de persoane, majoritatea civili.
Mahomed Mahiev, tatal unuia dintre ostaticii eliberati, afirma, citat de BBC, ca fortele de securitate ar fi folosit in operatiunea de la Nalchik cantitati enorme de gaz otravitor."Au folosit gaze otravitoare. Foarte multe. Nu au spus-o doctorii, o spun eu", a declarat Mahomed Mahiev.
O sursa din cadrul serviciilor secrete a declarat agentiei ruse Interfax ca atacul insurgentilor este legat de arestarea unor radicali extremisti pe care colegii ar fi incercat sa-i elibereze.
Reactia Kremlinului a fost imediata si foarte dura. Presedintele Vladimir Putin a ordonat instituirea unei blocade totale asupra orasului caucazian Nalchik.
"Toate persoanele inarmate care opun rezistenta vor trebui ucise", a declarat Putin, citat de Aleksandr Chekalin, prim-adjunct al ministrului rus de Interne, dupa o intrevedere cu presedintele rus.
Atacul din Nalchik a fost revendicat de o grupare intitulata "Frontul din Caucaz", iar anuntul a aparut pe un site al militantilor ceceni condusi de comandantul Samil Basaiev. Acelasi care in urma cu un an a revendicat asediul de la Beslan, in care si-au pierdut viata peste 320 de persoane, majoritatea copii. Potrivit BBC, Samil Basaiev este un comandant cecen, cunoscut pentru brutalitatea cu care actioneaza. In 1995, a organizat asediul de la spitalul din Budionovsk, din nordul Ceceniei, si a planuit luarea de ostatici la teatrul din Moscova, in urma cu trei ani. Basaiev este suspectat ca se ocupa indeaproape de instruirea femeilor cecene sinucigase, "Brigada Vaduvelor Negre", si ca ar avea legatiri cu Al-Qaeda.
Basaiev vrea o Cecenie total independenta, dar militeaza si pentru formarea unui stat islamic in sudul Rusiei, in Caucaz.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.