Ministrul portughez al Economiei si Inovarii, Manuel Pihno, a prezentat ieri la Crowne Plaza cateva dintre "secretele" care ar trebui sa fie avute in vedere de autoritatile romane pentru a putea obtine rezultate bune in procesul de aderare la Uniunea
Ministrul portughez al Economiei si Inovarii, Manuel Pihno, a prezentat ieri la Crowne Plaza cateva dintre "secretele" care ar trebui sa fie avute in vedere de autoritatile romane pentru a putea obtine rezultate bune in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Discutiile purtate pe tema "Ascensiunea Portugaliei, un imbold pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", au fost moderate de presedintele firmei de consultanta Baltazar, Bloom & Pirvulescu, Bogdan Baltazar, si au reunit atat oficiali portughezi, cat si reprezentanti de prim rang ai mediului romanesc de afaceri. "Puteti castiga prin evitarea unor greseli pe care noi le-am facut. Avem multe lucruri in comun, nu numai limba. Sunt peste 20.000 de romani in Portugalia si peste 100 de companii portugheze in Romania", a afirmat Manuel Pihno. El a precizat ca prima greseala care ar trebui evitata de autoritatile romane este instabilitatea politica. In opinia ministrului portughez, tari precum Portugalia sau Romania au foarte multe schimbari structurale de implementat, iar daca nu exista stabilitate politica exista tendinta de amanare a unor decizii. In al doilea rand, se impune o buna gestionare a finantelor publice, pentru ca majorarea accelerata a PIB nu poate fi mentinuta la nesfarsit. "Atunci cand cresterea economica scade de la 5% la 2% finantele trebuie reglate. Trebuie sa fiti foarte conservatori in ceea ce priveste finantele publice. Chiar daca unora nu le place reteta FMI, nu exista alta cale decat reglarea finantelor publice", a aratat Pihno. Ministrul portughez a subliniat, in plus, ca sporirea economiei trebuie corelata cu productivitatea, care in mod normal evolueaza mai lent.
In acest context, trebuie facute investitii in tehhnologie si capitaluri umane pentru stimularea productivitatii. In ceea ce priveste atragerea fondurilor structurale de la UE, oficialii portughezi au subliniat ca trebuie sa existe un singur interlocutor la Bruxelles, care sa asigure o mai buna coordonare generala. In plus, trebuie bine intelese regulile UE si prezentate propuneri de calitate. Oficialii portughezi au subliniat ca este bine ca proiectele implementate utilizand fonduri structurale sa aiba un impact imediat asupra economiei. (M.C.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.