Petrom va investi pana in 2010 circa trei miliarde de euro, conform strategiei de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani, obiectivele strategice incluzand stabilizarea productiei de titei si cresterea gradului de utilizare a rafinariilor, a anuntat Ru
Petrom va investi pana in 2010 circa trei miliarde de euro, conform strategiei de dezvoltare pentru urmatorii cinci ani, obiectivele strategice incluzand stabilizarea productiei de titei si cresterea gradului de utilizare a rafinariilor, a anuntat Ruttenstorfer. Dezvoltarea companiei vizeaza extinderea activitatilor de explorare si productie in Regiunea Marii Caspice. Astfel, pana in 2010 rata de inlocuire a rezervelor se va ridica la 70%. De asemenea, se are in vedere o reducere a costurilor de exploatare de la 12,14 dolari/baril, la 9 dolari/baril, banii rezultati urand sa fie folositi tot pentru investitii. In ceea ce priveste partea de procesare, Petrom intentioneaza sa creasca rata de utilizare a celor doua rafinarii detinute la 95%, fata de 75% consemnat in primul semestru al acestui an. Petrom va continua investitiile si in sectorul de distributie, unde isi va extinde reteaua cu 250 de benzinarii noi, urmarind o cota de piata de 30%. Compania va avea o pozitie competitiva pe pietele externe, atat in ceea ce priveste exportul de produse, de exemplu in Turcia, si va deveni furnizor pe pietele de distributie invecinate, ca Bulgaria si Serbia. Divizia de gaze naturale va creste ca importanta in portofoliul firmei, Petrom luand in considerare si facilitati proprii de stocare. Liberalizarea acestei piete este vazuta ca o oportunitate benefica, Petrom anticipand ca, pana in 2010, cota de piata a vanzarilor de gaze naturale in Romania a companiei se va ridica la circa o treime, iar volumul vanzarilor va atinge peste 7 miliarde metri cubi. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.