Romania urmeaza sa gazduiasca in cursul anului viitor cea de-a treia editie a Forumului Jurnalistilor organizat de Central European Initiative (CEI). In incheierea editiei din acest an a forumului, desfasurata la Belgrad, co-presedintele Comitetului
Romania urmeaza sa gazduiasca in cursul anului viitor cea de-a treia editie a Forumului Jurnalistilor organizat de Central European Initiative (CEI). In incheierea editiei din acest an a forumului, desfasurata la Belgrad, co-presedintele Comitetului pentru Informatii si Media al CEI, Radu Bogdan, a anuntat intentia Romaniei de a gazdui Forumul Jurnalistilor in cursul anului viitor.
Editia din acest an a Forumului Jurnalistilor CEI de la Belgrad a constituit o ocazie excelenta pentru prezentarea situatiei media din sud-estul Europei. Principala caracteristica negativa a evolutiei media in regiune este reprezentata de disparitia treptata a ziarelor care sa ofere informatii politice si economice, in beneficiul unei mass-media orientate catre distractie si informatii de scandal - asa numita tabloidizare sau transformare a mass-media de calitate in mass-media de bulevard.
O alta caracteristica a mass-mediei sud-est europene este constituita de preluarea ziarelor din sud-estul Europei de marile concerne europene (WAZ, Ringier) care transforma noile lor achizitii in tabloide. Ultimul exemplu este constituit de cazul Macedoniei: principalul cotidian macedonean, Dnevnik, preluat de WAZ, a suferit influente ale patronatului in politica editoriala. Redactorul sef al Dnevnik, Branko Geroski, a demisionat in urma cu o saptamana in semn de protest fata de amestecul reprezentantului WAZ, Klaus Overbeck, in politica editoriala. Klaus Overbeck, transferat din Romania in Macedonia, si-a pastrat si la Skopje naravurile de la Bucuresti, afirma Branko Geroski.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.