In contextul unei posibile epidemii de gripa aviara, incoerenta mesajelor transmise de autoritati risca sa aiba consecinte catastrofale. Din nefericire, nici macar in fata unui asemenea pericol, guvernantii nostri nu si-au putut depasi gravele proble
In contextul unei posibile epidemii de gripa aviara, incoerenta mesajelor transmise de autoritati risca sa aiba consecinte catastrofale. Din nefericire, nici macar in fata unui asemenea pericol, guvernantii nostri nu si-au putut depasi gravele probleme de comunicare (cu populatia, dar si intre ei). Vineri seara, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat oficial ca intr-un sat tulcean s-au inregistrat trei cazuri de gripa aviara la pasari domestice. Diagnosticul fusese confirmat de laboratorul sanitar de la Bucuresti. Au fost adoptate masuri de carantina in toata Delta Dunarii si sute de oratanii au fost sacrificate in graba. Apoi, duminica, ministrul Sanatatii iese la rampa cu o declaratie naucitoare. Ne spune ca medicii veterinari nu au putut demonstra existenta gripei aviare la pasarile moarte. Ca in Romania "exista o tendinta de exagerare si de a face din tantar armasar, care nu se justifica".
Prima mea reactie a fost una de revolta: pai cum, domnule, bietele animale au fost macelarite degeaba? Atata lume pusa pe jar pentru o alarma falsa? Sunt convinsa ca, la fel ca mine, multi romani l-au suspectat pe ministrul Agriculturii de inconstienta. Cum sa starnesti asemenea panica inainte de a-ti verifica informatiile?
Din nefericire, cel care vorbea in necunostinta de cauza era ministrul Sanatatii. Gripa aviara a fost, in mod indubitabil, depistata in Romania. Ceea ce ramane de vazut este daca avem de-a face cu temutul virus H5N1, sau cu o alta tulpina dintre cele peste 15 care circula la ora actuala pe planeta. De ce este important acest amanunt? Pentru ca oamenii de stiinta se tem ca H5N1 va suferi in viitorul apropiat mutatii care vor face virusul transmisibil de la om la om, generand o pandemie devastatoare. Asemanatoare cumplitei "gripe spaniole" care, in anii 1918-1919, a decimat circa 50 de milioane de oameni.
S-ar putea, deci, ca ratele moarte in Ceamurlia de Jos sa nu fi fost infectate cu H5N1, ci cu un alt tip de gripa aviara. In Romania nu exista laboratoare capabile sa faca aceasta distinctie. Asa ca probele au fost trimise la Londra, de unde rezultatele finale sunt asteptate in circa doua saptamani. Indiferent care vor fi acestea, Gheorghe Flutur a procedat corect. Nu doar fiindca este mai intelept sa "pui raul inainte". Ci pentru ca, in acest caz, si scenariul cel mai fericit este, totusi, sumbru. Chiar daca nu e provocata de teribila tulpina asiatica, o epidemie de gripa aviara ramane o nenorocire. Sa ne amintim doar cazul Olandei, care, in 2003, a inregistrat pierderi de 100 de milioane de euro, sacrificand peste 30 de milioane de gaini. A fost singura cale de a stopa infectia. Cu cat focarele sunt identificate si distruse mai rapid, cu atat pagubele pot fi limitate.
Pentru ca masurile adoptate de guvernanti sa fie eficiente, este insa imperios necesara colaborarea populatiei. A unei populatii si asa inclinata spre fatalism mioritic, neincrezatoare in autoritati, si, in mod cert, neinformata. Chiar inainte de declaratiile iresponsabile ale lui Nicolaescu, taranii iesisera cu furci si topoare sa-si salveze de la exterminare orataniile din ograda. Cum sa le mai explici acum ca trebuie sa-si incinereze toate pasarile, cand ditamai ministrul le-a zis la televizor ca nu-i nimic grav, totul e o "exagerare".
Principala prioritate a autoritatilor de la Bucuresti este "linistirea" opiniei publice. In detrimentul informarii corecte. "Totul e sub control, suntem pregatiti" - dau de inteles guvernantii nostri. Curios, avand in vedere ca americanii se declara incapabili sa faca fata, in acest moment, unei eventuale pandemii.
Noi, insa, sa nu ne facem griji. Ni s-a spus, mai intai, ca Romania nu se afla pe "traseul" pasarilor migratoare posibil purtatoare ale gripei aviare. Apoi, am fost indemnati sa dam fuga sa ne vaccinam, ca pandemia bate la usa. Nu s-a prea explicat, insa, ca serurile disponibile in farmacii nu protejeaza impotriva gripei aviare. Sunt, deci, un fel de frectie la un picior de lemn. De altfel, la nivel mondial, nici un vaccin impotriva tulpinei H5N1 nu a trecut deocamdata testele finale. A vorbi, deci, despre "imunizarea" populatiei este o aberatie. Si o crima, pentru ca induce o falsa senzatie de securitate unor oameni expusi, in realitate, primejdiei. Dupa ce au fost intepati la dispensar, taranii din Delta se cred la adapost si nu pricep de ce nu au voie sa puna mana pe orataniile din batatura. Ba chiar sa le manance, daca tot trebuie sa le omoare. Ca doar sunt "vaccinati".
O alta informatie ocultata de autoritati: exista, la nivel mondial, doar doua antivirale care dau rezultate impotriva tulpinei H5N1: "Tamiflu" (oseltamivir) de la "Roche" si "Relenza" (zanamivir), produs de GlaxoSmithKline. Alte tratamente s-au dovedit total ineficiente. Guvernele occidentale au lansat comenzi uriase celor doua companii, a caror productie este deja arvunita pe multe luni in avans. Romania si-a facut, oare, o rezerva strategica? Avem aceste medicamente in tara? Aceasta este intrebarea la care ar trebui sa raspunda, urgent, ministrul Sanatatii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.