Conferinta "Evolutia relatiilor dintre Europa si SUA in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Bush" isi va deschide astazi lucrarile la hotelul Mariott din Bucuresti. Organizata de Fundatia pentru Democratie si Cultura (FDCL), Center for
Conferinta "Evolutia relatiilor dintre Europa si SUA in timpul celui de-al doilea mandat al presedintelui Bush" isi va deschide astazi lucrarile la hotelul Mariott din Bucuresti. Organizata de Fundatia pentru Democratie si Cultura (FDCL), Center for Strategic and International Studies (CSIS) si ZIUA, conferinta intentioneaza sa analizeze influenta politicii externe a presedintelui american George W. Bush asupra Romaniei.
In primul sau mandat, presedintele Bush a devenit pentru multi un simbol de reusita si de renastere a Americii si chiar un model. Revolutia ideologica conservatoare, idei simple, traditionale, rostite fara un limbaj de lemn, si sustinute de un arsenal intreg de institute de cercetare, grupuri de oameni de afaceri si asociatii de militanti foarte activi a aratat un nou fel de a face politica in anii 2000. In America aceasta revolutie a fost deseori vazuta ca o razbunare a clasei de mijloc impotriva exceselor birocratice. Dupa atentatele de la 11 septembrie, o intreaga planeta s-a solidarizat cu Statele Unite. Pentru Romania, asocierea cu razboiul impotriva terorismului a consemnat apartenenta la Alianta Nord Atlantica. Imaginea de forta a presedintiei Bush a contrastat puternic cu imaginea procesului de aderare la Uniunea Europeana, proces lent, birocratic si opac.
Democratii in Statele Unite sa pregatesc de alegerile parlamentare din 2006 si privesc cu optimism la 2008 (alegerile prezidentiale). Dar partidele nu castiga alegerile pentru ca rivalii lor au probleme, ci pentru ca impun o noua viziune, si conving opinia publica ca au un proiect de viitor pozitiv. In momentul de fata este neclar cine ar putea castiga o batalie ideologica cu viziunea presedintelui Bush.
Care este influenta acestor dezbateri asupra politicii din Romania? In ce masura revolutia ideologica si felul de a face politica impus de presedintele Bush au un impact asupra actului de guvernare din Romania ? Care este relatia dintre oamenii de afaceri, cercurile academice si carburantul ideologic cu care se dezvolta motoarele politicii externe americane? Iata cateva intrebari la care conferinta de astazi de la Mariott organizata de FDCL, CSIS si ZIUA va incerca sa raspunda.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.