Renate Weber, consilier prezidential: "O libertate constitutionala nu poate fi limitata de o lege"
Consilierul prezidential pe probleme juridice Renate Weber a precizat ieri ca, in opinia sa, unele din prevederile actualei Legi a referen
Renate Weber, consilier prezidential: "O libertate constitutionala nu poate fi limitata de o lege"
Consilierul prezidential pe probleme juridice Renate Weber a precizat ieri ca, in opinia sa, unele din prevederile actualei Legi a referendumului incalca prevederile constitutionale. Constitutia spune clar la articolul 90 ca presedintele poate consulta poporul cu privire la probleme de interes national, fara a defini sau limita sfera acestor probleme. Renate Weber ne-a explicat ca, daca in textul constitutional ar fi scris "probleme de interes national, in conditiile legii", ar fi insemnat ca in textul unei alte legi - cea a referendum-ului - s-ar fi prevazut sfera acestor probleme. Constitutia lasa, insa, libertate presedintelui Romaniei sa decida cu privire la ceea ce inseamna "probleme de interes national". Ce prevede Legea referendum-ului la articolul 12 este o enumerare limitativa, care adauga la Constitutie noi prevederi, ceea ce nu este posibil constitutional, a aratat consilierul prezidential. Renate Weber a insistat asupra faptului ca o libertate prevazuta de Constitutie nu poate fi limitata de o lege. Mai mult, nici un presedinte nu a apelat pana acum la consultarea populara, in conditiile Legii refrendum-ului, pentru a se crea un precedent. (Anca HRIBAN)
Adrian Nastase, presedintele executiv al PSD: "Basescu minte"
Mircea PAUN - ZIUA Foto Presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, a lansat, ieri, un nou atac la adresa sefului statului, Traian Basescu, pe care l-a acuzat ca are "o mentalitate de braconier" si ca nu respecta regulile jocului democratic. "Nu e admisibil sa incite la schimbarea presedintilor Parlamentului si sa intervina intr-o zona unde nu are nici o putere. O regula a democratiei spune ca nu ai voie sa schimbi regulile in timpul jocului", a comentat Nastase. El a mai spus ca Basescu minte cand sustine ca poate organiza referendum pentru a intreba populatia daca doreste Parlament unicameral, sustinand ca este nevoie de o procedura speciala de modificare a Constitutiei. Nastase a precizat ca legea fundamentala poate fi modificata printr-o initiativa legislativa sau printr-un proiect de lege care trebuie sa fie aprobat cu doua treimi din numarul parlamentarilor. "Abia apoi se supune referendumului", a adaugat liderul PSD. Intrebat de ziaristi de ce nu se opune tergiversarii la nesfarsit a dezbaterii Regulamentului si de ce accepta tot felul de interventii ale parlamentarilor, pe langa subiect, Nastase a raspuns printr-o anecdota. El a povestit cum un "tip" se plimba pe strada si s-a intalnit "cu un alt tip" care era cu catelul. "Primul l-a intrebat pe al doilea: De ce musti, domnule, cainele? Iar cel chestionat i-a raspuns: El a inceput primul! Asa si cu discutiile din Parlament", a incheiat Nastase.
Nicolae Vlad Popa, senator PNL, membru al Comisiei Juridice, observator la Parlamentul European: "Referendum, daca se modifica legea"
"In Legea actuala a referendumului domeniile care sunt de interes national nu fac vorbire si despre modificarea Constitutiei in sensul sistemului unicameral. Se vorbeste de organizarea administratiei locale, regimul proprietatii, integrarea in structurile euro-atlantice, dar nu este mentionata explicit aceasta problema. Ca atare, propunerea presedintelui trebuie facuta in contextul Legii referendumului. Presedintele poate cere consultarea populatiei doar daca se modifica Legea referendumului si se largeste sfera de aplicare. In momentul de fata nu exista o lege a alegerii parlamentarilor europeni".
Gavrila Vasilescu, senator PC, membru al Comisiei Juridice: "Nu poate trece peste Parlament"
"Referendumul se poate organiza, asa cum spune Constitutia, pe probleme de interes national si ori de cate ori simte nevoia presedintele. In Legea referendumului sunt prevazute situatiile in care presedintele poate cere consultarea populatiei, iar Constitutia spune ca seful statului poate organiza referendum dupa consultarea in prealabil a Parlamentului. Nu se precizeaza, insa, ce se intampla daca Parlamentul da un vot negativ asupra acestei chestiuni. Personal, cred ca nu poate face referendum trecand peste Parlament".
Peter Eckstein Kovacs, senator UDMR, membru al Comisiei Juridice: "Se poate odata cu alegerile pentru europarlamentari"
"Legea referendumului, in forma in care a fost amendata si adoptata la Senat, i-ar permite presedintelui sa organizeze referendum pe orice problema de interes national. Atunci s-a introdus un amendament care elimina posibilitatea ca referendumul sa fie organizat in acelasi timp cu alegerile parlamentare si prezidentiale. Nu stiu in ce stadiu se gaseste acum. O reglementare cu privire la alegerea europarlamentarilor nu exista, dar, din punctul meu de vedere, nu exista o interdictie in sensul organizarii referendumului in acelasi timp cu alegerile pentru euro-parlamentari".
Serban Nicolae, senator PSD, membru al Comisiei Juridice, observator la Parlamentul European: "Este posibil, dar incorect"
"Este posibil acest lucru (organizarea referendumului in acelasi timp cu alegerea europarlamentarilor - n.red.), dar este anormal, deoarece se suprapun subiectele de campanie cu consultarea populara pe o problema de interes national si se va crea o confuzie. Nu exista o interdictie in Legea referendumului pe acest subiect, deci este permis. Dar, din punctul meu de vedere, este profund incorect pentru ca electoratul va fi derutat. Una e competitia politica si alta interesul national".
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant al PC: "Simultan cu alegerea in Parlamentul European"
"Organizarea referendumului se poate face simultan cu alegerile europarlamentarilor, cu o singura conditie insa: procedura de alegere a europarlamentarilor sa fie stabilita printr-o lege speciala, pusa la punct pana la data aleasa pentru organizarea referendumului. Daca aceasta conditie este indeplinita, alegerile pentru europarlamentari si referendumul se pot organiza simultan, aceasta insemnand chiar reducerea cheltuielilor necesare votului". (V.D.)

Ziua

Sursa: ZiuaTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.