Mai mult de 2000 de angajati din invatamant au protestat ieri, in Capitala, de Ziua Mondiala a Educatiei, fata de subfinantarea educatiei, cerand salarii mai mari si alocatii bugetare mai consistente pentru acest domeniu, in 2006. Mitingul din Piata
Mai mult de 2000 de angajati din invatamant au protestat ieri, in Capitala, de Ziua Mondiala a Educatiei, fata de subfinantarea educatiei, cerand salarii mai mari si alocatii bugetare mai consistente pentru acest domeniu, in 2006. Mitingul din Piata Revolutiei a fost urmat de un mars pe traseul Piata Revolutiei-Dem I. Dobrescu-Bd. Gh.Magheru-Piata Romana-Bd. L.Catargiu-Piata Victoriei, la Guvern protestatarii depunand si o lista de revendicari. Traficul rutier a fost blocat pentru scurta vreme in Piata Revolutiei, iar politistii au indrumat masinile pe rute ocolitoare.
Federatia Educatiei Nationale (FEN-care a organizat protestul) a solicitat promovarea unei noi legi a salarizarii in invatamant si, pentru 2006, un salariu minim in educatie de 250 de euro si un buget de 6% din PIB. In plus, sindicalistii au cerut ca fiecare cadru didactic sa primeasca subventii pentru carte (200 de euro/an), pentru haine (250 de euro/an) si pentru internet (10 euro/an), precum si 22 de tichete de masa pe luna si o prima de vacanta de un salariu brut pe educatie. In plus, FEN vrea constituirea unui fond de premiere lunar de 10% din fondul de salarii si respectarea parteneriatului social.
Organizatorii au spus ca la protest au participat cadre didactice din Sibiu, Prahova, Brasov, Timis, Galati, Satu Mare, Botosani, Harghita, Caras Severin si Bucuresti.
Din Ilfov, mai mult de 50 de persoane au venit la Bucuresti sa protesteze si fata de suspendarea liniilor preorasenesti ale RATB. Profesorii navetisti sunt nemultumiti ca platesc de trei ori mai mult pe transport, in conditiile in care salariile sunt mici, iar contravaloarea biletelor nu le este decontata. Spre exemplu, in Branesti (comuna aflata la 20 de kilometri de Capitala) sunt trei licee - silvic, agricol si teoretic, iar cele 250 de cadre didactice care predau aici fac zilnic naveta din Capitala. O situatie similara este la Corbeanca (unde sunt mai multe scoli generale), Snagov si Otopeni, cei mai multi dintre profesori fiind bucuresteni.
Sindicalistii de la FEN ameninta ca, in cazul in care nu se va tine cont de solicitarile lor, vor intra in greva generala pe termen nelimitat.
Protestul cadrelor didactice s-a incheiat fara incidente.
Miclea promite buget de 5% din PIB pentru 2006
De "Ziua Educatiei", ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a transmis tuturor educatorilor un mesaj de salut in care i-a indemnat sa descopere si sa cultive valorile autentice existente in randul elevilor. Totodata, el le-a cerut educatorilor sa aiba o conduita responsabila si sa dea dovada de moralitate in activitatea pe care o desfasoara.
In plus, Miclea a spus ca a cerut ca, in 2006, invatamantul sa primeasca un buget de 5% din PIB, fapt ce "va avea repercusiuni pozitive atat asupra elevilor, cat si a cadrelor didactice". El a adaugat ca, la rectificarea bugetului pentru 2005, MEdC a obtinut 6.600 de miliarde de lei, suma necesara pentru a acoperi cresterile salariale de 13,5% aprobate pentru angajatii din invatamant. "Mentionam ca aceasta crestere nu era prevazuta in bugetul aprobat de fosta guvernare", a conchis ministrul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.