Un sfert dintre tigarile de pe piata romaneasca provin din contrabanda, iar o treime din decesele barbatilor romani cu varsta sub 70 de ani sunt cauzate de fumat, conform datelor facute publice la o conferinta pe tema tabagismului organizata, la Sofi
Un sfert dintre tigarile de pe piata romaneasca provin din contrabanda, iar o treime din decesele barbatilor romani cu varsta sub 70 de ani sunt cauzate de fumat, conform datelor facute publice la o conferinta pe tema tabagismului organizata, la Sofia, de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si prezentate de Mediafax. Cei mai mari fumatori din Europa se afla in Balcani, regiune care reprezinta un adevarat bastion al tabagismului: intre 30 si 40% dintre adultii din regiune sunt fumatori. "In aceasta regiune a Europei se fumeaza cel mai mult", a spus Marc Danzon, directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru Europa. Contrabanda alimenteaza 80% din consumul de tigari in Albania, 47% in Bosnia-Hertegovina, 40% in Macedonia, 38% in Bulgaria, 37% in Serbia-Muntenegru si 25% in Romania si Croatia, potrivit raportului. Directorul OMS pentru Europa atribuie gradul mare de raspandire a fumatului in Balcani unor factori culturali. In aceasta parte a Europei, fumatul este asociat cu "libertatea si bucuria de a trai si emanciparea feminina", lucru care se intampla in restul Europei, in urma cu 20 de ani, a explicat el. In tarile din sudul si sud-estul Europei numarul femeilor fumatoare creste constant si este deosebit de ridicat in Serbia-Muntenegru (34%) si Bosnia-Hertegovina (28%), potrivit statisticilor OMS. In Bulgaria, 9% dintre copiii de 13 ani si 33% dintre adolescentii de 16 ani fumeaza. In plus, pretul unui pachet de tigari din productia locala este foarte accesibil in aceste tari, fiind aproximativ egal cu pretul unui kilogram de paine sau de cartofi, potrivit raportului.
Cresterea accizelor la tigari este o modalitate eficienta de a combate tabagismul, in special la tineri. "S-a demonstrat ca o crestere cu 10% conduce la reducerea cu 2 pana la 4% a numarului de fumatori", a declarat experta OMS Kristina Mauer-Stender.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.